Do zatrucia salmonellą (S. enteritidis, S. typhimurium, S. virchow, S. hadar) może dojść przez spożycie:
- zakażonego mięsa kurzego (kurczęta hodowane w domach)
- skażonych jaj
- miodu w nadmiarze, w którym bakteria wywołująca salmonellę występuje naturalnie – zatrucie organizmu nie jest wywołane toksyną, ale nagromadzeniem się bakterii w ustroju – najlepiej nie podawać miodu do ukończenia pierwszego roku życia
- mięsa – nieświeżego, zepsutego lub z niepewnego źródła – pamiętajmy, iż nie zjedzone kawałki mięsa należy szybko usuwać, aby nie doszło do zatrucia
- każdej żywności wcześniej zanieczyszczonej odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów)
- produktów żywnościowych zawierających jaja, mięso, mleko pochodzące od zakażonych zwierząt
- i ludzi wydalających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli)
Podając skażone produkty możemy przyczynić się do poważnego zatrucia fretki, a nawet jej śmierci (zwłaszcza młode fretki)…
Objawy
Symptomy zakażenia salmonellą:
- słaby apetyt
- wysoka gorączka
- biegunka
- odwodnienie
- ból brzucha
- depresja, osowiałość
- śmierć!
Bakterie salmonella wywołują:
- zapalenie jelita cienkiego i grubego
- są najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych
Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego, lecz możliwe jest uogólnienie się procesu chorobowego:
- posocznica
- zakażenie narządów wewnętrznych i stawów
Zapobieganie
Jak widać jest wiele źródeł Salmonelli, ale zachorowaniom można zapobiec przez:
- kupowanie jaj, mięsa w znanych, sprawdzonych i pewnych miejscach
- mycie rąk po wyjściu z toalety i przed przygotowaniem posiłków
- utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni
- przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
- zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności
- wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami
Salmonella nie ulega zniszczeniu kwasami żołądkowymi lecz zajmuje jelito cienkie i węzły limfatyczne, a stamtąd rozprzestrzenia się do krwiobiegu… Kiedy twój zwierzak zakazi się salmonellą, może infekować inne zwierzęta i ludzi (zwłaszcza dzieci), których odporność jest obniżona… Bakterie mogą przetrwać nawet kilka miesięcy…
Leczenie
Zakażenie salmonella wymaga leczenia, a w tym celu niezwłocznie udaj się do lekarza weterynarii…
Uwaga!
- strach przed salmonellą: Salmonella nie jest bakterią chorobotwórczą, więc nie wywołuje choroby infekcyjnej. Tak zwane zatrucie Salmonellą jest zatruciem pokarmowym spowodowanym antygenami wchodzącymi w skład komórek tych bakterii. Pojedyncze bakterie nie są w stanie spowodować zatrucia pokarmowego. Żeby było ono możliwe, Salmonella musi występować w dużych ilościach, a więc musi się rozmnożyć na odpowiedniej pożywce. Jako pożywkę Salmonella preferuje potrawy zawierające surowe jaja – majonezy, kremy, lody, a także galaretki, pasztety, pierogi. Skorupki jaj nie są pożywką dla tych ani innych bakterii, więc w zupełności wystarczy dokładnie je umyć.[11-12]
- mycie (parzenie) jaj przed użyciem zniszczy tylko bakterie na powierzchni już zakażonego jajka, ale nie zniszczy bakterii znajdujących się w samym jajku
…
by: Ana
foto:
1) wikipedia.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów
literatura i linki:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[3] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000, 2007
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992, 2001
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] www.bioslone.pl
[12] nourishedmagazine.com.au
…
Dodaj komentarz