Do zatrucia salmonellą (S. enteritidis, S. typhimurium, S. virchow, S. hadar) może dojść przez spożycie:

  • zakażonego mięsa kurzego (kurczęta hodowane w domach)
  • skażonych jaj
  • miodu w nadmiarze, w którym bakteria wywołująca salmonellę występuje naturalnie – zatrucie organizmu nie jest wywołane toksyną, ale nagromadzeniem się bakterii w ustroju – najlepiej nie podawać miodu do ukończenia pierwszego roku życia
  • mięsa – nieświeżego, zepsutego lub z niepewnego źródła – pamiętajmy, iż nie zjedzone kawałki mięsa należy szybko usuwać, aby nie doszło do zatrucia 
  • każdej żywności wcześniej zanieczyszczonej odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów)
  • produktów żywnościowych zawierających jaja, mięso, mleko pochodzące od zakażonych zwierząt
  • i ludzi wydalających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli)

Podając skażone produkty możemy przyczynić się do poważnego zatrucia fretki, a nawet jej śmierci (zwłaszcza młode fretki)… 

Objawy

Symptomy zakażenia salmonellą:

  • słaby apetyt
  • wysoka gorączka
  • biegunka
  • odwodnienie
  • ból brzucha
  • depresja, osowiałość
  • śmierć!

Bakterie salmonella wywołują:

  • zapalenie jelita cienkiego i grubego 
  • są najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych

Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego, lecz możliwe jest uogólnienie się procesu chorobowego:

  • posocznica
  • zakażenie narządów wewnętrznych i stawów

Zapobieganie

Jak widać  jest wiele źródeł Salmonelli, ale zachorowaniom można zapobiec przez:

  • kupowanie jaj, mięsa w znanych, sprawdzonych i pewnych miejscach
  • mycie rąk po wyjściu z toalety i przed przygotowaniem posiłków
  • utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni
  • przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
  • zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności
  • wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami

Salmonella nie ulega zniszczeniu kwasami żołądkowymi lecz zajmuje jelito cienkie i węzły limfatyczne, a stamtąd rozprzestrzenia się do krwiobiegu… Kiedy twój zwierzak zakazi się salmonellą, może infekować inne zwierzęta i ludzi (zwłaszcza dzieci), których odporność jest obniżona… Bakterie mogą przetrwać nawet kilka miesięcy…

Leczenie

Zakażenie salmonella wymaga leczenia, a w tym celu niezwłocznie udaj się do lekarza weterynarii…

Uwaga!

  • strach przed salmonellą: Salmonella nie jest bakterią chorobotwórczą, więc nie wywołuje choroby infekcyjnej. Tak zwane zatrucie Salmonellą jest zatruciem pokarmowym spowodowanym antygenami wchodzącymi w skład komórek tych bakterii. Pojedyncze bakterie nie są w stanie spowodować zatrucia pokarmowego. Żeby było ono możliwe, Salmonella musi występować w dużych ilościach, a więc musi się rozmnożyć na odpowiedniej pożywce. Jako pożywkę Salmonella preferuje potrawy zawierające surowe jaja – majonezy, kremy, lody, a także galaretki, pasztety, pierogi. Skorupki jaj nie są pożywką dla tych ani innych bakterii, więc w zupełności wystarczy dokładnie je umyć.[11-12]
  • mycie (parzenie) jaj przed użyciem zniszczy tylko bakterie na powierzchni już zakażonego jajka, ale nie zniszczy bakterii znajdujących się w samym jajku

by: Ana

foto:
1) wikipedia.com
 © All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura i linki:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[3] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000, 2007
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992, 2001
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] www.bioslone.pl
[12] nourishedmagazine.com.au