© All rights reserved by mikrobiologia.com

Patulina

Nadgniłe owoce są skażone przez grzyby z rodzajów: Penicillium expansum, Aspergillus, Byssochlamys… Te grzyby pleśniowe syntetyzują (jako produkt przemiany materii) bardzo groźną mykotoksynę zwaną patuliną… Patulina jest trwała w środowisku kwaśnym, nie ulega niszczeniu przy pH 3,0-6,5, jest odporna na pasteryzację i wyjaławianie oraz jak wszystkie mykotoksyny oporna jest na działanie wysokich temperatur… Produkty skażone pleśniami nawet po usunięciu grzybni i tak pozostają toksyczne… Patulina jest rozpuszczalna w wodzie, więc istnieje ryzyko jej obecności w przetworzonych owocach…

Patulina uszkadza:

  • śluzówkę jelit, włącznie z degeneracją komórek nabłonkowych, zapaleniem, owrzodzeniem i krwawieniem[1, 2, 3, 4, 5]

Ponadto wykazuje właściwości:

  • mutagenne
  • neurotoksyczne
  • teratogenne (uszkadzające płód) 
  • immunosupresyjne
  • i prawdopodobnie rakotwórcze

Patulina jest toksyną skażającą głównie:

  • jabłka, jak i przetwory z nich pozyskiwane (sok jabłkowy, pulpa)

Może występować również w innych produktach, głównie tych dotkniętych brązową zgnilizną, np. w:

  • winogronach
  • gruszkach
  • bananach
  • brzoskwiniach
  • ananasach
  • morelach
  • czy pomidorach

Dopuszczalna zawartość patuliny w odżywkach dla niemowląt:

  • 20 mikrogramów/kg [Czechy i Słowacja]
  • 10 mikrogramów/kg [UE]

by: Ana

foto:
1) mikrobiologia.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] Jarosław Balas, Mikotoksyny jako źródło zanieczyszczeń żywności pochodzenia roślinnego, Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2006, s. 98-104 
[2] Wilson D.M., Nuovo G.J.: Patulin production in apples decayed by Penicillium expansum. Appl. Microbiol. 1973, 26, 124
[3] Bergner-Lang B., Kächele M., Stengel E.: Zur Analytik von Patulin in Obstsäften und Obsterzeugnissen. Dtsch. Lebens. Rundsch. 1983, 79, 400
[4] Eder R., Sinkevittsch E., Wendelin S. i wsp.: Bestimmung von Patulin in Fruchtsäften und Fruchtsaftkonzentraten mittels HPLC. Mitt. Klosterneuburg 1994, 44, 64
[5] Frank H.K., Orth R., Hermann R.: Patulin in Lebensmitteln pflanzlicher Herkunft. Kernobst und daraus hergestellte Produkte. Z. Lebensm. Unters.-Forsch. 1976, 162, 149
[6] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[7] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[8] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[9] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988
[10] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[11] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[12] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[13] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[14] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[15] „Ferret breeding” James McKay, 2006