© All rights reserved by daum.net

Ochratoksyna A

Ochratoksyna A (OTA), organiczny związek chemiczny z grupy mykotoksyn i jest produkowana przez Aspergillus ochraceus, A. melleus, A. sulphureus, Penicillium verrucosum

Jest jedną z najczęściej występujących mykotoksym w pokarmach, na świecie… Toksyna została wykryta także w tkankach i organach zwierząt, wliczając w to ludzką krew i mleko z piersi…  

Wykazuje działanie:

  • nefrotoksyczne [neurotoksycznych], zatrucia nerek
  • nefrokancerogenne [karcenogennych], rakotwórczość nerek poprzez produkcję nerkowych komórek gruczolakowych i rakowych 
  • nowotworowe wątroby 
  • mutagenne, możliwe dzięki wywoływaniu uszkodzeń oksydatywnych w strukturze DNA
  • teratogenne (wady w rozwoju płodu)
  • immunosupresyjne, poprzez zakłócenie czynności odpornościowych w organizmach zwierzęcych, dzięki właściwością hamującym działanie układu immunologicznego powodując zahamowanie odpowiedzi przeciwciał oraz poprzez zmniejszenie rozmiarów organów układu immunologicznego, tj. grasica, śledziona i węzły chłonne, a także zmiany w ilości i funkcji komórek immunologicznych, oraz w produkcji cytokiny
  • immunotoksyczne przejawiające się śmiercią komórek, a następnie apoptezją i nekrozją (martwica), w połączeniu z wolną wymianą zainfekowanych komórek, spowodowaną zahamowaniem syntezy protein

Podsumowując – ochratoksyna to trucizna, która inicjuje nowotwory złośliwe, uszkadza czynności nerek i wątroby, powoduje zaburzenia układu odpornościowego i nerwowego, uszkadza płód…

Stwierdzono, że OTA występuje naturalnie we:

  • wszystkich zbożach, w tym w kukurydzy, jęczmieniu, pszenicy, sorgu, życie, owsie i ryżu[1, 2]

Uwaga!

Oprócz zbóż, występowanie OTA stwierdzono w wielu innych produktach spożywczych, w tym w:

  • nasionach soi
  • fasoli
  • ciecierzycy
  • ziarnach surowej kawy
  • ziarnach kakao
  • orzeszkach ziemnych
  • winie i soku z winogron
  • maku
  • piwie
  • przyprawach i ziołach
  • podrobach wieprzowych 
  • i w przetworach mięsnych zawierających krew[3]

by: Ana

foto:
1) daum.net
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] Council for Agricultural Science and Technology Cast: Mycotoxins: economic and health risics. Task force Report 116, 91. Council for Agricultural Science and Technology, Arnes, Jowa 1989.
[2] Krogh P.: Ochratoxins in food. In: Mycotoxins in food. P. Krogh (ed.), Academic Press, London 1987, 97
[3] Van Egmond H.P., Speuers G.J.A.: Survey of data on the incidence and levels of ochratoxin A in food and animal feed worldwide. J. Nar. Toxins. 1994, 3, 125
[4] Jarosław Balas, Mikotoksyny jako źródło zanieczyszczeń żywności pochodzenia roślinnego, Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2006, s. 98-104 
[5] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[6] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[7] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[8] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988
[9] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[10] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[11] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[12] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[13] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[14] „Ferret breeding” James McKay, 20064