© All rights reserved by mikrokosmos.pl

[…] Kropidlak (Aspergillus) – rodzaj pleśni/grzybów z klasy workowców, saprofitycznych, rzadko pasożytniczych. Występuje w wilgotnych miejscach…

Choroby

Niektóre gatunki kropidlaka (np. A. fumigatus) powodują choroby (aspergilozy), np.:

  • grzybice skóry
  • grzybice płuc lub
  • astmę oskrzelową

a także produkują aflatoksyny (np. A. flavus). […]

[…] Aflatoksyny – mykotoksyny (pleśnie wytwarzające bardzo toksyczne substancje, należące do jednych z najsilniejszych, znanych trucizn) wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus, głównie A. flavus (kropidlak żółty) i A. parasiticus.

Grzyby te występują w:

  • zbożu
  • nasionach bawełny
  • orzechach
  • orzechach ziemnych
  • orzechach kokosowych
  • migdałach
  • figach
  • kukurydzy
  • wilgotnych rejonach tropikalnych, kompoście

Czasami, zanieczyszczone jest mleko, jajka lub produkty z mięsa, co jest spowodowane wcześniejszą konsumpcją paszy zakażonej aflatoksyną przez zwierzęta. […]

[…] Aflatoksyna zwiększa częstotliwość nienaprawialnych zmian podczas replikacji łańcucha 5′ i dlatego jest mutagenem (jest silną toksyną mutującą komórki).. Utrudnia też w wyższych stężeniach transkrypcję i przez to działa trująco. Rakotwórcze efekty to pierwotny rak wątroby, zwłaszcza u tych osób, które przeszły wirusowe zapalenie wątroby typu B. […]

[…] Ostre zatrucia (śmiertelne), spowodowane wysokim stężeniem mikotoksyny są rzadkie, ale długotrwałe narażenie na niskie ich stężenia może powodować różne choroby przewlekłe:

  • nowotwory wątroby
  • nowotwór nerek
  • alergie (aflatoksyna jest silnym alergenem)

Do zatrucia mikotoksynami może dojść poprzez żywność i pasze, zainfekowanych w sprzyjających warunkach środowiska (warunki umożliwiające wzrost pleśni). Zanieczyszczenie żywności mikotoksynami może nastąpić w każdym momencie, począwszy od rozwoju rośliny na polu, poprzez zbiór, jak też w trakcie obróbki, przechowywania i transportu gotowego artykułu, w wyniku zaniedbań podczas produkcji, obróbki i przechowywania produktów.

Wiele toksyn jest niewrażliwych na obróbkę cieplną, w wyniku czego są stabilne w przeciętnych warunkach stosowanych podczas gotowania i przygotowywania żywności, dlatego mogą pozostawać w produkcie długo po zniknięciu pleśni. […]

znalazła: Eva
by: Ana

foto:
1) mikrokosmos.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] mikrokosmos.pl
[2] gronkowiec.pl/aflatoksyna.html
[3] pl.wikipedia.org/wiki/Kropidlak
[4] pl.wikipedia.org/wiki/Aflatoksyna