© All rights reserved by fungi.myspecies.info

Fumonizyny

Fumonizyny są produkowane przez ograniczoną liczbę pleśni z rodzajów Fusarium, z których najważniejszymi są: F. moniliforme i F. Proliferatum… Pleśń ta infekuje zbiory kukurydzy[1] … Stwierdzono, iż fumonizyny występują nieomal wszędzie tam, gdzie rośnie kukurydza, z wyjątkiem regionów chłodniejszych, takich jak północno-wschodnia Europa i Kanada… 

Fumonizyny występują w komercyjnie dostępnych, oczyszczonych produktach z kukurydzy, przeznaczonych do konsumpcji przez człowieka, tak więc i w produktach odrzuconych, przede wszystkim w:

  • rozdrobnionym ziarnie kukurydzy
  • mące kukurydzianej
  • kaszy kukurydzianej
  • polencie
  • semolinie
  • płatkach kukurydzianych 
  • i kukurydzy cukrowej

Zanieczyszczenie sięga poziomu 1000μg/kg i więcej… Dla porównania, dawka maksymalnego poziomu zanieczyszczeń żywności toksynami Fusarium w UE (wg sprawozdania z posiedzenia Komitetu Ekspertów Komisji Europejskiej, 2004), dla niemowląt wynosi 150μg/kg… Co oznacza, że organizm fretki zareaguje i na mniejszą ilość toksyny… ;-|

Niewielkie stężenia fumonizyn sporadycznie wykrywano także w:

  • ryżu
  • makaronie pszennym
  • przyprawach
  • sorgu 
  • i piwie[2]

Objawy

Wzrost poziomu tych toksyn w paszach dla zwierząt objawia się np.:

  • zwiększeniem zachorowalności na leukodystroficzne rozmiękanie mózgu (leucoencephalomalacia)
  • występowaniem obrzęku płuc

Skutki

Stwierdzono, że fumoniziny mają działanie:

  • hepatotoksyczne (zatrucie wątroby)
  • nefrotoksyczne  (zatrucie nerek)
  • neurotoksyczne
  • mogą powodować nowotwory przewodu pokarmowego – przełyku 
  • oraz aktywują nowotwór wątroby[3]

Dawka

  • dopuszczalna dawka fumonizyny B1, B2, B3, łącznie lub oddzielnie: 2,0μg/kg masy ciała/dzień (człowiek!)
  • dopuszczalne stężenie skażenia żywności fumonizynami wynosi od 150 do 500μg/kg produktu![4]

by: Ana

foto:
1) fungi.myspecies.info
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] Shephard P.H., Thiel P.G., Stockenstrőm S. i wsp.: Worldwide survey of fumonisin contamination of corn and corn-based products. J. AOAC Int. 1996, 79, 671 
[2] Shetty P.H., Bhat R.V.: Natural occurrence of fumonisin B1 and its co-occurrence witch aflatoxin B1 in Indian sorghum, maize and poultry feeds. J. Agric. Food Chem. 1997, 45, 2170
[3] Girolamo A., Solfrizzo M., Visconti A.: Comparison of different extraction and clean-up procedures for the determination of fumonisins in maize and maize-based food products. Food Addit. Contam. 2001, 18, 59
[4] Propozycje maksymalnych poziomów zanieczyszczeń żywności toksynami Fusarium w UE wg sprawozdania z posiedzenia Komitetu Ekspertów Komisji Europejskiej, 2004
[5] Jarosław Balas, Mikotoksyny jako źródło zanieczyszczeń żywności pochodzenia roślinnego, Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2006, s. 98-104
[6] Sylwia Jarzynka, Maria Dąbkowska, Irena Netsvyetayeva, Ewa Swoboda-Kopeć, Borgis – Medycyna Rodzinna 4/2010, s. 113-119
[7] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[8] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[9] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[10] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988
[11] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[12] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[13] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[14] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[15] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[16] „Ferret breeding” James McKay, 2006