Parametr Samiec Samica
rodzaj pożywienia

białko i tłuszcze w 98-99% pochodzenia zwierzęcego, urozmaicone gatunkowo (drób domowy i dzikie ptactwo, większe i mniejsze ssaki, płazy, zwierzyna kopytna domowa i dziczyzna), maksymalnie 1-2% węglowodanów pochodzenia roślinnego bez zbóż i ziemniaków

gdybyśmy potraktowali mysz, jako pokarm wzorcowy dla fretki, to otrzymujemy następujące składniki pokarmowe w suchej masie (bez wody): 44-70% białko zwierzęce, 8-30% tłuszcz zwierzęcy, 1-2% węglowodany, 8-13% popiół (minerały)… wilgotność 60-70%…
i takich wartości odżywczych w dietach naszych fretek powinniśmy się trzymać… ;-)

zapotrzebowanie na wodę3) 30ml / dobę (dieta Barf lub komercyjna – mokra)
100ml / dobę (dieta komercyjna – sucha)
masa suchego pokarmu [5-14% wagi]1)2) 100-280g/dobę (samiec 2kg) 50-140g/dobę  (samica 1kg)
masa mięsno-kostnego pokarmu
[2,5-7% wagi]1)2)
50-140g/dobę (samiec 2kg)
x2 maluchy
25-70g/dobę  (samica 1kg)
x2 maluchy
ilość pokarmu równowartość 8-15 myszy, żab lub 4 jaj / dobę
ilość posiłków 9-10 (2-3) / dobę
czas trawienia 2-4 godziny (dieta Barf/RAW/PREY)
3,5-4 godziny (dieta komercyjna – sucha i mokra)
zapotrzebowanie na energię 1260 kJ/kg m.c. na dobę 840 kJ/kg m.c. na dobę
– w czasie laktacji i rozwoju 5000kcal / 21000 kJ na kg karmy
zapotrzebowanie na kalorie 200-300 kcal/kg m.c. na dobę 175-210 kcal/kg m.c. na dobę
– w czasie laktacji i rozwoju 1800 kcal/kg m.c. na dobę
zapas tłuszczowy 0,68-1,56% masy ciała 0,32-1,05% masy ciała

* podane parametry są w większości uśrednione i charakteryzują osobniki hodowane w domu, mogą występować różnice osobnicze, tj. waga, długość, wielkość narządów, itp.

(*) wielkości średnie
[*] wielkości krańcowe

1) Waga samiczek i samców może się wahać pomiędzy okresem zimowym i letnim. Standardowo waga w lecie może spaść o 30-40% w odniesieniu do zimowej.
2) Ilość spożywanego pokarmu stałego zależy od wieku, masy ciała, jakości diety oraz od pór roku.

Mniejsze zapotrzebowanie:

  • przy małej masie ciała
  • na przełomie zimy i wiosny oraz lata
  • z wiekiem – im starsza fretka, tym jej zapotrzebowanie jest mniejsze, skład diety ulega małym modyfikacjom (zmniejszona ilość tłuszczu i kości z uwagi na słabszą perystaltykę jelit, co jest także związane z mniejszą ruchliwością i sprawnością, co powoduje zdobywanie pokarmu gorszego gatunku – słabsze i mniej odżywione ofiary)
  • w przypadku diety wysokoenergetycznej o zbilansowanych składnikach pokarmowych

Zwiększone zapotrzebowanie:

  • przy dużej masie ciała
  • na przełomie jesieni i zimy (regulowane cyklami pór roku – zwiększenie tkanki tłuszczowej na okres zimy, będącej zapasem energetycznym na wypadek braków pokarmowych oraz jako naturalna ochrona przed zimnem)
  • w czasie rozwoju (maluchy), ciąży i karmienia (samice ciężarne i w urojonych ciążach)
  • w przypadku diety opartej na węglowodanach (zbożach, ziemniakach)

3) Ilość wypijanej wody jest zależna od wilgotności podawanego menu. Przy mięsie surowym spożycie wody może być dwukrotnie niższe, przy suchej karmie dwukrotnie wyższe.

 

by
Ana
ad
21 05 2011
ed
04 09 2017
Foto
1) ferretta.pl
Literatura
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992, 2001
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Drobne ssaki” Prof. MVDr. Zdenek Knotek, CSc, MVDr. Zora Knotkova, CSc., Brno 2004
Uwaga!
  • © Fotki, zdjęcia i ryciny zamieszczono w celach poglądowych, dydaktycznych, informacyjnych lub szkoleniowych
  • © Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment strony nie może być kopiowany i wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez zgody autora! • All rights reserved or Some rights reserved!