Wątróbka a fretka

Tak jak już gdzieś wcześniej pisałam, ponownie przypominam, iż stosowanie w diecie fretek podrobów musi być racjonalne i bardziej ostrożne niż odważne… Stosunek ilości podrobów do reszty pożywienia, powinien być śladowy (max 10%), gdyż np. wątroba może okazać się bardzo szkodliwa dla naszych zwierząt, wręcz trująca…

Użycie wątroby w małych ilościach dobrze służy, np. w uzupełnieniu w organizmie tauryny lub witaminy A, ale nadużywanie jej może spowodować hiperwitaminozę oraz zatrucie… Hiperwitaminoza, czyli inaczej przewitaminizowanie, w tym przypadku witaminą A, która należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli “magazynuje” się w organizmie i w dużych ilościach jest zawarta w wątrobie…

Ale co oznacza mała ilość?… Maksymalnie 2% dziennego posiłku, gdyż, np. w przypadku wątroby indyczej już 7g dziennego spożycia może doprowadzić do zatrucia fretki!

Skutki

Nadmiar witaminy A powoduje:

  • odwapnienie kości
  • zaburzenia pracy nerek
  • zatrucie

Objawy

Objawy w postaci:

  • wychudzenia
  • zaniku apetytu 

mogą być symptomem hiperwitaminozy, a w konsekwencji mogą doprowadzić do:

  • anoreksji 
  • i śmierci

W przypadku stwierdzenia objawów hiperwitaminozy koniecznie odwiedź lekarza weterynarii, aby uchronić zwierzaka od śmierci!

Środki zapobiegawcze

Ostrożnie z podrobami!!!

Uważajcie na ilość stosowanej wątróbki w diecie (max 2% posiłku) i miejsca jej przechowywania, najlepiej jak będą to miejsca niedostępne dla fretek… Uczulcie również swoje dzieci i wyjaśnijcie jak mogą one podziałać na zwierzątka, którymi się opiekujecie!

Oczywiście, jak zwykle, małe ilości nie zaszkodzą, ale duże mogą przyczynić się do nieodwracalnych w skutkach ciężkich chorób, których konsekwencją może być długotrwałe, nieskuteczne i drogie leczenie lub zatrucie i śmierć fretki… ;-|

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=466
[12] poradnia.pl/4286