© All rights reserved by ilewazy.pl 

Szpinak, szczaw, rabarbar a fretka

Rośliny takie jak szpinak, szczaw, rabarbar, a także buraki zawierają w swoim składzie kwas szczawiowy, który może prowadzić do:

  • kamicy nerkowej
  • hamowania resorpcji (wchłaniania) wapnia, co może doprowadzić do obniżenia zawartości wapnia we krwi, czego konsekwencją może być, np. zaburzenie krzepliwości krwi

Objawy zatrucia

Uwaga!

Kwas szczawiowy występuje także w:

Środki zapobiegawcze

Uważajcie na miejsca przechowywania ww. produktów, najlepiej jak będą to miejsca niedostępne dla fretek… Uczulcie również swoje dzieci i wyjaśnijcie jak mogą one podziałać na zwierzątka, którymi się opiekujecie!

Oczywiście, jak zwykle, małe ilości nie zaszkodzą, ale duże mogą przyczynić się do nieodwracalnych w skutkach ciężkich chorób, których konsekwencją może być długotrwałe, nieskuteczne i drogie leczenie lub zatrucie i śmierć fretki… ;-|

by: Ana

foto:
1) ilewazy.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura i linki:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006