© All rights reserved by ilewazy.pl 

Pomidory a fretka

Pomidory w postaci zielonej (niedojrzałej) oraz ich łodygi i szypułki są trujące… Substancją toksyczną jest  solanina (toksyczny glikozyd)… Solanina działa:

  • drażniąco na przewód pokarmowy 
  • oraz może także wywołać zaburzenia ze strony układu nerwowego

Objawy zatrucia

  • mdłości, wymioty 
  • kolka
  • biegunka
  • niepokój
  • zaburzenie krążenia oddychania
  • rozszerzenie źrenic
  • zmniejszenie odruchów
  • białkomocz

Uwaga!

Solanina, występuje w niedojrzałych lub zepsutych, długo przetrzymywanych ziemniakach lub zielonych pomidorach…

Środki zapobiegawcze

Każde niedojrzałe warzywo i owoc zabieramy spoza zasięgu fretki, dobrze zabezpieczone przed ewentualnymi kradzieżami i włamami do szuflad oraz szafek… ;-)

Zważcie na to, aby nie doprowadzić do nieodwracalnych w skutkach ciężkich zatruć lub śmierci fretki… ;-|

by: Ana

foto:
1) ilewazy.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006