© All rights reserved by ilewazy.pl  

Kukurydza a fretka

Kukurydza nie jest wskazana w diecie fretki ze względu na:

  • działanie alergizujące
  • skażenie fumonizyną (mikotoksyna) 
  • skażenie deoksyniwalenolem (DON) zwanym jako womitoksyna, odpowiedzialną za hamowanie biosyntezy białka, redukcję aktywności enzymów, zaburzenia w przepuszczalności błon cytoplazmatycznych oraz zaburzenia w podziałach komórkowych
  • skażenie ochratoksyną A (OTA), mikotoksyna o działaniu nefrotoksycznym i nefrokancerogennym, odkłada się w nerkach, następnie w wątrobie, mięśniach i tkance tłuszczowej
  • skażenie aflotoksyną, mikotoksyna hepatotoksyczna, genotoksyczna i rakotwórcza (nowotwory okrężnicy, żołądka, nerek, gruczołów łzowych, języka i tchawicy), powodująca silne uszkadzanie wątroby, nerek i centralnego układu nerwowego

Skutki

  • biegunki
  • wymioty
  • anoreksja wywołana stanem zapalnym nabłonka jelita cienkiego
  • leukodystroficzne rozmiękanie mózgu (leucoencefalomalacja)
  • występowanie obrzęku płuc
  • działanie nefrotoksyczne (uszkadzające nerki) i hepatotoksyczne (zaburzania funkcjonowania lub uszkadzania komórek wątroby lub całego tego narządu)
  • działanie nefrokancerogenne
  • odkłada się w nerkach, następnie w wątrobie, mięśniach i tkance tłuszczowej

Uwaga!

Fumonizyna występuje także w:

  • oczyszczonych produktach z kukurydzy (przede wszystkim w rozdrobnionym ziarnie kukurydzy, mące kukurydzianej, kaszy kukurydzianej, polencie, semolinie, płatkach kukurydzianych i kukurydzy cukrowej) – zanieczyszczenie zwykle nie przekracza poziomu 1000 μg/kg
  • ryżu
  • makaronie pszennym
  • sorgu
  • piwie
  • przyprawach

Womitoksyna występuje w:

  • pszenicy
  • jęczmieniu
  • kukurydzy 
  • i owsie

Ochratoksyna A (OTA) występuje w:

  • kukurydzy, jęczmieniu, pszenicy, sorgu, życie, owsie i ryżu
  • nasionach soi
  • fasoli
  • ciecierzycy
  • ziarnach surowej kawy
  • kakao
  • winie i soku z winogron
  • piwie
  • przyprawach
  • ziołach 
  • również w podrobach wieprzowych i przetworach mięsnych wieprzowych

Aflotoksyna występuje w:

  • kukurydzy
  • orzechach ziemnych
  • orzechach brazylijskich
  • nasionach bawełny
  • pistacjach 
  • wysuszonym miąższu orzecha kokosowego
  • olejach kokosowych, orzechowych, z bawełny

Środki zapobiegawcze

Wszelkie produkty z zawartością kukurydzy powinny być wykluczone z diety fretki i przechowywane poza jej zasięgiem, w szufladach i szafkach, dobrze zabezpieczonych przed ewentualnymi fretkowymi włamaniami… ;-)

Oczywiście, jak zwykle, małe ilości nie zaszkodzą, ale duże mogą przyczynić się do nieodwracalnych w skutkach ciężkich chorób, których konsekwencją może być długotrwałe, nieskuteczne i drogie leczenie lub zatrucie i śmierć fretki… ;-|

by: Ana

foto:
1) ilewazy.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura i linki:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006