© All rights reserved by ilewazy.pl

Kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, gorczyca a fretka

Rośliny kapustne mają następujące, niepożądane działanie:

  • hamują działanie hormonu tarczycy
  • utrudniają wchłanianie składników mineralnych z uwagi, iż zawierają duże ilości kwasu szczawiowego i błonnika
  • są wolotwórcze poprzez progoitrynę, która przekształca się w goitrynę

Uwaga!

  • progoitryna występuje także w rzepaku!
  • warzywa kapustne: brokuł, brukselka, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta chińska, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, kapusta włoska

Środki zapobiegawcze

Wyżej wymienione warzywa, jak i produkty spożywcze zawierające je w sobie, powinny być poza zasięgiem fretki, dobrze zabezpieczone przed ewentualnymi kradzieżami i włamami do szuflad oraz szafek… ;-)

Oczywiście, jak zwykle, małe ilości nie zaszkodzą, ale duże mogą przyczynić się do nieodwracalnych w skutkach ciężkich chorób, których konsekwencją może być długotrwałe, nieskuteczne i drogie leczenie lub zatrucie i śmierć fretki… ;-|

by: Ana

foto:
1) ilewazy.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura i linki:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006