© All rights reserved by ilewazy.pl  

Kakao i pochodna od niego czekolada a fretka

Sama czekolada i kakao nie są trujące, ale zawarte w nich alkaloidy purynowe, tj.:

  • kofeina 
  • teobromina
  • teofilina
  • polifenol

Metyloksantyny, do których należą m.in. teobromina i kofeina występują w:

  • ziarnach kakao
  • czekoladzie
  • coli
  • herbacie
  • kawie 
  • i innych produktach

Substancja ta wywołuje:

  • nadmierne wydzielanie adrenaliny, co powoduje zmniejszenie dopływu krwi do mózgu
  • zmiany rytmu serca, może wywołać atak serca
  • śpiączkę oraz doprowadzić do śmierci!

Środki zapobiegawcze

Uważajcie na miejsca przechowywania ww. produktów, najlepiej jak będą to miejsca niedostępne dla fretek… Uczulcie również swoje dzieci i wyjaśnijcie jak mogą one podziałać na zwierzątka, którymi się opiekujecie!

Oczywiście, jak zwykle, małe ilości nie zaszkodzą, ale duże mogą przyczynić się do nieodwracalnych w skutkach ciężkich chorób, których konsekwencją może być długotrwałe, nieskuteczne i drogie leczenie lub zatrucie i śmierć fretki… ;-|

by: Ana

foto:
1) ilewazy.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura i linki:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006