© All rights reserved by Paul [howzey]

Cukier a fretka

Zwierzęta mięsożerne, takie jak fretki, nie potrzebują w swojej diecie cukru, gdyż potrafią same produkować glukozę w procesie spalania aminokwasów, które otrzymują wraz z dobrej jakości białkami i tłuszczami (mięsem)…

Cukier, czyli sacharoza jest produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany)… Z chemicznego punktu widzenia cukry to inna nazwa węglowodanów, a więc również skrobi i celulozy… W przyrodzie występuje kilka rodzajów cukrów:

  • sacharoza, disacharyd zbudowany z D-fruktozy i D-glukozy
  • glukoza, monosacharyd (cukier prosty), zwana cukrem gronowym
  • laktoza, disacharyd zbudowany z D-galaktozy i D-glukozy, zwana cukrem mlekowym
  • galaktoza, monosacharyd (cukier prosty), jest izomerem glukozy
  • fruktoza, monosacharyd (cukier prosty), zwana cukrem owocowym (ale otrzymywana ze zbóż), wolniej przyswajana przez organizm niż sacharoza i glukoza
  • maltoza, disacharyd zbudowany z dwóch reszt D-glukozy, zwana cukrem słodowym, otrzymywanym ze skrobi
  • ksylitol (xylitol), organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol), zredukowana pochodna ksylozy – u zwierząt ksylitol może powodować poważne uszkodzenie wątroby, a nawet śmierć – spożycie ksylitolu w ilości >100 mg/kg masy ciała wywołuje u psa wydzielanie dużych ilości insuliny, prowadząc w konsekwencji do znacznego obniżenia poziomu cukru we krwi (hipoglikemii)[11]
  • słód (skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż)
  • melasa (ciemnobrązowy, gęsty syrop o odczynie słabo alkalicznym, o zawartości około 38-50% sacharozy, powstający jako produkt uboczny podczas produkcji cukru)
  • pulpa to masa celulozowa składająca się z nierozpuszczalnych części, miazga, półprodukt powstały ze zgniecionego, rozdrobnionego materiału (owoców, jarzyn, np. buraczana z buraków cukrowych lub z soi [okara]), często utrwalony chemicznie lub fizycznie[12]

Jak widzimy, cukier w wielu naturalnych postaciach jest powszechny i występuje w większości produktów spożywczych… Niestety z dniem wynalezienia procesu rafinacji buraka cukrowego [A.S. Margraff, 1747] i pierwszej cukrowni [Konary na Dolnym Śląsku, 1802], z dnia na dzień zostaje wypierany i zastępowany przez cukier rafinowany…

[…] Dr Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę, ponieważ jest on pozbawiony swoich sił witalnych, witamin i substancji mineralnych.

„To, co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Organizm nie może wykorzystywać tej rafinowanej skrobi i węglowodanów, jeśli nie występują razem z nimi usunięte białka, witaminy i substancje mineralne.

Natura dostarcza tych elementów w każdej roślinie w ilościach wystarczających do metabolizowania zawartych w niej węglowodanów. Nie ma środków występujących w nadmiarze dla innych dodanych węglowodanów.

Niekompletny metabolizm węglowodanów powoduje tworzenie toksycznych metabolitów, takich jak:

  • kwas pirogronowy
  • lub nienormalne cukry zawierające 5 atomów węgla

Kwas pirogronowy akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym, a nienormalne cukry w czerwonych krwinkach krwi.

Te toksyczne metabolity zakłócają oddychanie komórek, które nie mogą zapewnić odpowiedniej ilości tlenu dla przeżycia i normalnego funkcjonowania organizmu. Z upływem czasu niektóre z komórek obumierają. To zakłóca funkcje części ciała i staje się początkiem chorób degeneracyjnych”… […][13]

Skutki

Nadmiar cukru w każdej postaci w diecie fretki może powodować:

  • wypłukiwanie z organizmu cennych witamin i substancji mineralnych (np. wapnia) z powodu wymagań procesu trawienia, detoksykacji i eliminacji, co wpływa na cały system
  • co z kolei powoduje brak równowagi kwasowo-zasadowej, którą organizm próbuje unormować poprzez wykorzystanie posiadanych substancji mineralnych: sód, potas i magnez oraz wapń (z kości) są mobilizowane i wykorzystywane w przemianie chemicznej – wytwarzane zostają neutralne kwasy, które próbują przywrócić równowagę kwasowo-zasadową krwi do normalnego stanu
  • niestety codzienna, duża ilość spożywanych cukrów (węglowodanów), powoduje wytworzenie ciągłego stanu nadmiernego zakwaszenia i konieczne staje się pobieranie coraz większej ilości pierwiastków z głębi ciała w celu przywrócenia równowagi (ostatecznie  w celu zabezpieczenia krwi, z kości i zębów zostaje pobrane tyle wapnia, że powstaje próchnica i rozpoczyna się ogólne osłabienie)
  • otrzymujemy negatywny wpływ na każdy narząd organizmu – nadmiar „cukru” jest magazynowany w wątrobie w formie glukozy (glikogenu), a ponieważ pojemność wątroby jest ograniczona, dzienne wysokie dawki szybko powodują, że wątroba rozszerza się jak balon… nadmiar glikogenu powraca do krwi w formie kwasów tłuszczowych, które zostają przeniesione do każdej części ciała i magazynowane w najmniej aktywnych miejscach powodując otyłość, często cukrzycę
  • gdy te miejsca zostaną całkiem wypełnione, kwasy tłuszczowe zostają następnie rozprowadzone do aktywnych narządów, takich jak serce i nerki, a to powoduje osłabienie ich funkcji; w końcu tkanki ulegają degeneracji i zmieniają się w tłuszcz – organizm jako całość zostaje uszkodzony w wyniku ich obniżonej zdolności działania i powodują zakłócenia ciśnienia krwi
  • następuje uszkodzenie parasympatycznego układu nerwowego, a podlegające mu narządy, takie jak móżdżek, stają się mało aktywne i ulegają paraliżowi, zostają opanowane układy krążenia obwodowego i limfatycznego i jakość czerwonych ciałek zaczyna się zmieniać – występuje nadmierna ilość białych ciałek i spowolnieniu ulega proces tworzenia tkanek – tolerancja i odporność organizmu ulega ograniczeniu wskutek czego nie możemy odpowiednio reagować na ekstremalne zakłócenia, bez względu na to, czy będzie to zimno, ciepło, komary czy bakterie
  • nadmiar cukru wywiera silny negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu – kluczowym czynnikiem w jego prawidłowym działaniu jest kwas glutaminowy, żywotny składnik… witaminy B odgrywają główną rolę w podziale kwasu glutaminowego na antagonistyczne – dopełniające składniki, które generują reakcje mózgu takie jak „działanie” lub „kontrola”… witaminy B są wytwarzane między innymi przez symbiotyczne bakterie, które żyją w jelitach… niestety w wyniku codziennego nadmiaru „cukru” w diecie, bakterie te marnieją i umierają, co powoduje spadek zasobu witaminy B – organizm zaczyna być senny

Ponadto odnotowano, iż zmiana diet fretek na bardziej „węglowodanową” powoduje wzrost zachorowania na:

  • insulinomę
  • wysokie ciśnienie krwi
  • choroby serca
  • anemię
  • infekcje drożdżycowe
  • raka

Środki zapobiegawcze

Nawet w swojej diecie warto zastanowić się nad wymianą cukrów rafinowanych na ich naturalne zamienniki:

  • nierafinowany cukier,
  • miód,
  • syrop klonowy (zabroniony w diecie fretek),
  • słody (ryżowy, jęczmienny),
  • syrop z agawy,
  • cukier brzozowy (krystolitol, ksylitol – zabroniony w diecie fretek),
  • syrop daktylowy,
  • stewię,
  • lukrecję,
  • melasa (buraczana, trzcinowa, karabowa),

a w diecie fretek po prostu ich nie stosować!

Uwaga!

Każdy produkt spożywczy oparty na bazie cukru, warzyw, owoców, w tym melona i rodzynek, należy uznać jako produkt „śmieć” (junk food)[4, 9]… Unikaj w diecie fretek wszelkich produktów na bazie cukru (węglowodanów), tj.:

  • ciasteczka
  • ciasta
  • krakersy
  • płatki
  • lody
  • guma do żucia
  • a także środki przeczyszczające na tzw. bezoary (kulki niestrawionych roślin i sierści), które są bogate w syrop kukurydziany lub melasę, a także produkty przerobu ropy naftowej, tj. wazelina lub parafina, mogące zatykać kosmki jelitowe, upośledzając tym samym wchłanianie wartości odżywczych przez fretkę (głodowanie) – najlepszym środkiem przeczyszczającym dla fretek jest jedzenie kości, futra/piór i olei
  • owoców
  • warzyw
  • zbóż
  • uważajcie na miejsca przechowywania cukru i innych słodzonych produktów spożywczych, w tym słodyczy, najlepiej jak będą to miejsca niedostępne dla fretek
  • uczulcie również swoje dzieci i wyjaśnijcie jak mogą one podziałać na zwierzątka, którymi się opiekujecie!

Oczywiście, jak zwykle, małe ilości nie zaszkodzą, ale duże mogą przyczynić się do nieodwracalnych w skutkach ciężkich chorób, których konsekwencją może być długotrwałe, nieskuteczne i drogie leczenie lub zatrucie i śmierć fretki… ;-|

by: Ana

foto:
1) Paul [howzey]
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] Dunayer, E.K., Gwaltney-Brant, S.M. (2006) „Acute hepatic failure and coagulopathy associated with xylitol ingestion in eight dogs”, Journal of the American Veterinary Medical Association 229 (7), 1113-1117, DOI:10.2460/javma.229.7.1113
[12] Shurtleff, William; Aoyagi, Akiko (1979). Produkcja tofu i mleka sojowego . Tom 2: Księga Tofu. ISBN 1928914047
[13] Dufty William „Rafinowany cukier – najsłodsza trucizna”, Nexus 14 (2000), przełożenie: Florczykowski Jerzy

by
Anathea
ad
01 10 2012
ed
20 03 2018
Uwaga!
  • Słodycz i cukierek dla człowieka, dla fretki ciężka choroba… ;-|