© All rights reserved by ilewazy.pl 

Buraki a fretka

Buraki zawierają w sobie bardzo dużą ilość kwasu szczawiowego (oxalic acid), który w świetle jelita łączy się z wapniem, tworząc trudno rozpuszczalne dla organizmu kryształki szczawianu wapnia…

Uwaga!

Kwas szczawiowy występuje także w:

  • szpinaku
  • botwinie
  • rabarbarze
  • produktach pełnoziarnistych
  • ziemniakach

Skutki

Dieta bogata w kwas szczawiowy może skutkować:

  • hamowaniem resorpcji (wchłaniania) wapnia, co może prowadzić do obniżenia zawartości wapnia we krwi, czego konsekwencją może być, np. zaburzenie krzepliwości
  • zwiększonym ryzykiem powstawania kamieni nerkowych

Środki zapobiegawcze

Te produkty spożywcze przechowujemy poza zasięgiem fretki, w dobrze zabezpieczonych szafkach, szufladach przed ewentualnymi, fretkowymi włamaniami… ;-)

Oczywiście, jak zwykle, małe ilości nie zaszkodzą, ale duże mogą przyczynić się do nieodwracalnych w skutkach ciężkich chorób, których konsekwencją może być długotrwałe, nieskuteczne i drogie leczenie lub zatrucie i śmierć fretki… ;-|

by: Ana

foto:
1) ilewazy.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006