© All rights reserved by ilewazy.pl 

Białko roślinne

Układ pokarmowy fretki jest przystosowany do przetwarzania białka zwierzęcego, podawanie jej zamiennie białka roślinnego może powodować:

Ponadto białko zbóż może być skażone:

  • mykotoksynami (pleśń), które powodują silne zatrucia pokarmowe i uszkadzają:
    – nerki
    – wątrobę
    – układ nerwowy i rozrodczy
    – wykazują także właściwości rakotwórcze 
  • zearelenonem, mikotoksyna o działaniu estrogennym – powodującym zmiany w narządach płciowych samic, zaburzenia płodności
  • deoksyniwalenolem (DON) zwanym jako womitoksyną, odpowiedzialną za hamowanie biosyntezy białka, redukcję aktywności enzymów, zaburzenia w przepuszczalności błon cytoplazmatycznych oraz zaburzenia w podziałach komórkowych
  • ochratoksyną A (OTA), mikotoksyna o działaniu nefrotoksycznym i nefrokancerogennym, odkłada się w nerkach, następnie w wątrobie, mięśniach i tkance tłuszczowej
  • aflotoksyną, mikotoksyna hepatotoksyczna, genotoksyczna i rakotwórcza (nowotwory okrężnicy, żołądka, nerek, gruczołów łzowych, języka i tchawicy), powodująca silne uszkadzanie wątroby, nerek i centralnego układu nerwowego

Uwaga!

Kwas fitynowy występuje w:

  • otrębach zbóż: żytnich, pszennych, ryżowych
  • fasoli
  • kukurydzy
  • orzechach
Mykotoksyny mogą występować w:
  • zbożach
  • przyprawach
  • orzechach
  • owocach
  • warzywach
  • mięsie
  • mleku

Zearelenon występuje w:

  • zbiorach zbóż na całym świecie
  • piwie
  • kasawie
  • orzechach włoskich
  • bananach 
  • soi

Womitoksyna występuje w:

  • pszenicy
  • jęczmieniu
  • kukurydzy 
  • i owsie

Ochratoksyna A (OTA) występuje w:

  • kukurydzy, jęczmieniu, pszenicy, sorgu, życie, owsie i ryżu
  • nasionach soi
  • fasoli
  • ciecierzycy
  • ziarnach surowej kawy
  • kakao
  • winie i soku z winogron
  • piwie
  • przyprawach
  • ziołach 
  • również w podrobach wieprzowych i przetworach mięsnych wieprzowych

Aflotoksyna występuje w:

  • kukurydzy
  • orzechach ziemnych
  • orzechach brazylijskich
  • nasionach bawełny
  • pistacjach 
  • wysuszonym miąższu orzecha kokosowego
  • olejach kokosowych, orzechowych, z bawełny

Środki zapobiegawcze

Te produkty spożywcze przechowujemy poza zasięgiem fretki, w dobrze zabezpieczonych przed ewentualnymi fretkowymi włamaniami szufladami i szafkami… ;-)

Oczywiście, jak zwykle, małe ilości nie zaszkodzą, ale duże mogą przyczynić się do nieodwracalnych w skutkach ciężkich chorób, których konsekwencją może być długotrwałe, nieskuteczne i drogie leczenie oraz śmierć fretki… ;-|

by: Ana

foto:
1) ilewazy.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006