Czego jeszcze powinniście unikać w karmach komercyjnych?

Konserwanty, barwniki, aromaty i sól

By zapobiec utlenianiu składników odżywczych i rozwoju bakterii, producenci muszą użyć konserwantów, aby przedłużyć żywotność tak spreparowanej karmy…

Składniki karmy, które potrzebują zabezpieczenia przed utlenieniem to:

  • oleje roślinne
  • tłuszcze zwierzęce
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K)

Proces utleniania tych składników powoduje:

  • powstanie szkodliwych nadtlenków
  • poza tym taka karma zaczyna śmierdzieć
  • oraz zmienia kolor i teksturę

By temu zapobiec producenci stosują antyoksydanty: naturalne lub syntetyczne… Metoda konserwacji zależy od jakości produktu… Do naturalnych zaliczamy:

  • witaminę E (tokoferole)
  • witaminę C (kwas askorbinowy)
  • kwas cytrynowy
  • ekstrakt rozmarynu

Najlepszą formą zabezpieczenia jest zastosowanie wszystkich tych składników… Nie trzeba nadmieniać, iż zastosowanie naturalnych antyoksydantów w odpowiednich ilościach jest dość kosztowne, więc używają ich tylko producenci karm najwyższej jakości… W pozostałych karmach zajdziemy tylko sztuczne konserwanty, które znacznie obniżają koszt produkcji… Są ich cztery rodzaje:

Wszystkie są stosunkowo tanie, ale jednocześnie bardzo szkodliwe dla naszych zwierzaków… Nie stosuje się ich już w produkcji jedzenia dla ludzi, nawet w produkcji kosmetyków…

Te składniki mogą mieć wpływ na:

  • wątrobę
  • nerki 
  • niszczenie krwinek czerwonych
  • w wysokim stężeniu mogą wywołać nowotwory u zwierząt (a mają tendencje do odkładania się w organizmie)
  • układ pokarmowy – zapobiegają rozwojowi przyjaznych bakterii w układzie pokarmowym, zmniejszając ilość wody w jelitach, powodując zaparcia [15-23]

To tak w wielkim skrócie… Jesteście pewni, że chcecie, aby Wasze fretki, dzień w dzień zjadały produkt, który ma te szkodliwe związki, które powolutku, po cichu i niezauważenie będą niszczyć ich organizmy?

Uwaga!

* karmy suche należy przechowywać w hermetycznie zamkniętych opakowaniach i najlepiej w lodówce, aby minimalizować ich utlenianie, co doprowadza do zubożenia wartości odżywczych oraz strat mineralno-witaminowych!…

** na jeszcze jeden aspekt! na składy karm, suplementów diet i odżywek witaminowych, które zawierają środki stosowane głównie jako konserwanty, przeciwutleniacze i wzmacniacze smaku w produktach spożywczych… Te składniki mogą mieć wpływ na wątrobę, nerki i niszczenie krwinek czerwonych, a w wysokim stężeniu mogą wywołać nowotwory u zwierząt … Zapobiegają również rozwojowi przyjaznych bakterii w układzie pokarmowym, zmniejszając ilość wody w jelitach, powodując zaparcia… W wielu krajach są zakazane w produktach dla ludzi i dzieci… ;-|

Dodatki spożywcze zakazane po wojnie, których obecnie nie można stosować w UE: E103, E105, E106, E107, E111, E121, E125, E126, E130, E152, E181, E197, E201, E202 (konserwant: sorbinian potasu – „teoretycznie” uznawany za nieszkodliwy), E220, E236, E237, E238, E240, E250, E251 E264, E310 (przeciwutleniacz: galusan propylu – wywołujący wysypki, alergię, problemy z żoładkiem), E320 (BHA, przeciwutleniacz: toksyczny, wywołujący raka, uszkadzający nerki i wątrobę), E321 (BHT), E621 (MSG), E636, E637, E1520, syrop kukurydziany [11].

*** „przeciwutleniacze dopuszczone w UE” – zwrot używany na wielu opakowaniach karm bytowych, niezależnie czy z linii „sklepowej” czy „niby-weterynaryjnej”, który świadczy, że producent ma co ukrywać (zwykle oznacza to BHA, BHT oraz jeszcze gorszy etoksyquin)… dlatego omijajmy produkty z takim napisem szerokim łukiem, dla naszego dobra jak i naszego zwierzaka…

 

 

Uwaga!

 

Większość książek lub artykułów, wykorzystanych do opracowania niniejszego tematu, zostało opublikowanych jakiś czas temu, w związku z powyższym niektóre dane, metody leczenia i leki mogą być nieaktualne (wycofane z obrotu lub nigdy nie dopuszczone do obrotu w Polsce), ale Wasz lekarz weterynarii na pewno będzie wiedział czym można je zastąpić.

 

Większość informacji na tych stronach napisali ludzie, którzy mają duże doświadczenie w hodowli fretek jednak nie są weterynarzami. Wszystkie teksty były konsultowane ze specjalistami.

 

Każda chora fretka powinna natychmiast znaleźć się u wykwalifikowanego i doświadczonego weterynarza, który specjalizuje się w leczeniu fretek. Pamiętaj fretki należą do zwierząt, u których symptomy choroby występują bardzo późno, co może prowadzić do ich nagłej śmierci. Nie próbuj żadnych “domowych sposobów” bez konsultacji ze specjalistą, nawet jeśli jakiś znajdziesz gdzieś w tekście na tej stronie. Informacje tu zawarte mogą powiększyć Twoją wiedzę i wyczulić Cię na niespecyficzne objawy w zachowaniu Twojej fretki, ale pamiętaj niewłaściwa, samemu postawiona diagnoza może decydować o jej życiu.

 

Wszystkie prawa zastrzeżone!

 

 

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
Fotki, zdjęcia i ryciny zamieszczono w celach dydaktycznych, informacyjnych lub szkoleniowych
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów  

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] Oregon State University’s Veterinary Diagnostic Laboratory
[12] chatul.pl
[13] ekozwierzak.pl
[14] abc-psow.pl
[15] U.S. National Library of Medicine, in Haz-Map: Occupational Exposure to Hazardous Agents, 2010, http://hazmap.nlm.nih.gov
[16] IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans vol. 17 (Paris: International Agency for Research on Cancer), vol. 40 (1986)
[17] Study on Enhancing the Endocrine Disrupter Priority List with a Focus on Low Production Volume Chemicals, Revised Report to DG Environment (Hersholm, Denmark: DHI Water and Environment, 2007), http://ec.europa.eu/environment/endocri … t_2007.pdf
[18] UNEP and OECD, 2,6-di-tert-butyl-p-cresol (BHT) Screening Information Data Set: Initial Assessment Report (Paris: OECD, 2002), http://www.inchem.org/documents/sids/sids/128370.pdf
[19] Baur, A.K. et al., „The lung tumor promoter, butylated hydroxytoluene (BHT), causes chronic inflammation in promotion-sensitive BALB/cByJ mice but not in promotion-resistant CXB4 mice,” Toxicology 169, no. 1 (December 2001): 1-15
[20] Wada, H. et al., „In vitro estrogenicity of resin composites,” Journal of Dental Research 83, no. 3 (March 2004): 222-6
[21] Schrader, TJ and GM Cooke, „Examination of selected food additives and organochlorine food contaminants for androgenic activity in vitro,” Toxicological Sciences 53, no. 2 (February 2000): 278-88
[22] „OSPAR List of Substances of Possible Concern. Fact sheet for Butylhydroxyanisol.” (OSPAR, April 15, 2002), http://www.ospar.org
[23] UNEP and OECD, 2,6-di-tert-butyl-p-cresol (BHT) Screening Information Data Set: Initial Assessment Report