Konserwanty, barwniki, aromaty, sól, itd., itp.

  E100–199 – barwniki E200–299 – konserwanty E300–399 – antyutleniacze E400–499 – emulgatory i środki zagęszczające E500–599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu E600–699 – wzmacniacze smaku E700–799 – antybiotyki E900–1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu E1300-1400 – modyfikowane skrobie  

  • autolizat jest ekstraktem pochodzenia drożdżowego jako przemysłowe źródło glutaminianu sodu E621 – organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu glutaminowego
  • butylohydroksyanizol E320 (BHA) – organiczny związek chemiczny, pochodna anizolu, przeciwutleniacz – w dużych dawkach (ponad 0,002mg – 0,5mg), powoduje zaburzenia pracy wątroby, nerek, żołądka, tarczycy, wrzody dwunastnicy, uszkadza układ nerwowy i obniża odporność organizmu – przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie, zwłaszcza zwierząt morskich [8][9] – podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii, a w połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA
  • butohydroksytoulen E321 (BHT) – j.w. – syntetyczny przeciwutleniacz, stosowany w tłuszczach i produktach tłuszczowych by zapobiec jełczeniu – dopuszczalne dzienne spożycie: maksymalnie 0,3 mg/kg masy ciała (człowiek!) – efekty uboczne: może wywołać pokrzywkę, zapalenie skóry, zmęczenie, agresywne zachowanie oraz astmę, uszkadza układ nerwowy i obniża odporność organizmu, spożywany w dużych ilościach może spowodować raka wątroby; obserwowano również symptomy pseudo-alergiczne Zagrożenia dla zdrowia i środowiska: – BHA i BHT może wywołać reakcje alergiczne na skórze [1]. – Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem klasyfikuje BHA jako rakotwórczy [2]. – Również Komisja Europejska wymienia BHA jako substancję priorytetowej pierwszej kategorii, wpływającej na zaburzenia hormonalne, w oparciu o dowody, że koliduje z funkcją hormonu [3]. Ograniczone dowody sugerują, że wysokie dawki BHT mogą naśladować estrogen [6], pierwotnie żeński hormon płciowy, co zapobiega ekspresji męskich hormonów płciowych [7], w wyniku czego ma wpływ niekorzystny na układ rozrodczy. – Długotrwałe narażenie na wysokie dawki BHT jest toksyczne dla myszy i szczurów, powodując choroby wątroby, tarczycy i nerek oraz wpływa na czynność płuc i krzepnięcia krwi [4]. – BHT może działać jako promotor nowotworu w pewnych sytuacjach [5].
  • chlorek potasu E508 (łac. Kalii chloridum) – nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól potasowa kwasu solnego – stosowany jako składnik mieszaniny soli do posypywania dróg w zimie, w medycynie używany jako lek w niedoborze jonów potasu lub jako wraz z tiopentalem i lekiem zwiotczającym mięśnie (pankuronium) jest wykorzystywany do wykonywania wyroków śmierci przez zastrzyk trucizny, może mieć działanie przeczyszczające
  • diacetyl (biacetyl, butanodion, dwumetyloglikosal), CH3COCOCH3; występuje w maśle i olejkach eterycznych, stosowany w przemyśle spożywczym jako aromat smakowy, nadając potrawom maślany smak; może powodować: ciężką chorobę obturacyjną płuc, zarostowe zapalenie oskrzelików, spadek funkcji płuc
  • ethoxyquin E324 – pestycyd owodaobójczy, stosowany w karmach dla zwierząt jako konserwant, może powodować nowotwory (0,005 mg / kg mc d oraz 0,5 mg / kg mc) (75 ppm)
  • fosforek glinu, pochodna fosforowodoru (PH3, inne nazwy: fosfan, fosforiak, fosfina) – nieorganiczny związek chemiczny, którego cząsteczka składa się z atomów fosforu i wodoru – jest to bezbarwny, pozbawiony zapachu gaz; w produktach komercyjnych o zapachu czosnku lub zgniłych ryb i pochodzi od zanieczyszczeń powstałych w procesie produkcji – jest silnie trujący, podobnie jak cyjanowodór czy bromek metylu, przy dłuższym narażeniu śmiertelne może być stężenie 10 ppm w powietrzu – stosuje się go jako insektycyd (środek owadobójczy – pestycyd) do gazowania szkodników w zbożach; objawy zatrucia: wymioty, drgawki, trudności w oddychaniu, problemy z wątrobą i nerkami, choroby przewodu pokarmowego (dozwolone 0,1 ppm)
  • gliceryna, glicerol E422 (łac. Glycerolum) – organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol) – głównym źródłem gliceryny są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce, owoce i warzywa  
  • glikol propylenowy E1520 – organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi dwuhydroksylowych czyli dioli. W temperaturze pokojowej jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą, o słodkawym smaku i wysokiej lepkości – używany jest jako konserwant lub emulgator oraz jako składnik barwników i aromatów – dawka śmiertelna glikolu propylenowego u zwierząt (mysz, królik, świnka morska) LD50 wynosi około 20 g/kg masy ciała – zatrucia są zwykle lekkie i szybko ustępujące, objawiają się bólem głowy, nudnościami, wymiotami i biegunką
  • glutaminianu sodu E621 organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu glutaminowego – substancja wzmacniająca zapach i smak, używany w nadmiarze może powodować nadciśnienie tętnicze oraz poprzez wzmaganie apatytu, może prowadzić do otyłości, może się odkładać i kumulować w organizmie, jego szkodliwe działanie może być opóźnione, a efekty negatywne mogą być widoczne dopiero po latach, powoduje niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do zaburzeń hormonalnych
  • guma guar E412 – polisacharyd – dodatek do żywności, zagęszczający oraz stabilizujący produkty, w wysokich stężeniach może powodować mdłości, biegunki, kurcze żołądka i wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową
  • guma kasja E427 – polisacharyd o dużej masie cząsteczkowej pochodzenia roślinnego, tym razem izolowany z rośliny strączkowej znanej jako (między innymi) Senna obtusifolia czy Cassia tora – to mielone, oczyszczone bielmo nasion. Stosowana z powodzeniem głównie w produkcji karmy dla zwierząt oraz mrożonych deserów mlecznych. W Sudanie liście rośliny, z której nasion pochodzi guma kasja, po przefermentowaniu zagniatane są w kulki i smażone jako substytut mięsa. W procesie produkcji nasiona obłuszcza się i odkiełkowuje, poddając obróbce termomechanicznej; następnie bielmo miele się i przesiewa. Mielone bielmo poddawane jest dalszemu oczyszczaniu poprzez ekstrakcję izopropanolem. Wkładanie jej do karmy nie ma żadnego uzasadnienia w potrzebach fretek.
  • ksylitol (xylitol), organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol), zredukowana pochodna ksylozy – u zwierząt ksylitol może powodować poważne uszkodzenie wątroby, a nawet śmierć – spożycie ksylitolu w ilości >100 mg/kg masy ciała wywołuje u psa wydzielanie dużych ilości insuliny, prowadząc w konsekwencji do znacznego obniżenia poziomu cukru we krwi (hipoglikemii)[11]  
  • selenin sodu – nieorganiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu selenawego – stosowany jako środek owadobójczy – substancja działa silnie drażniąco na błony śluzowe oczu i dróg oddechowych, powoduje odoskrzelowe zapalenie płuc oraz obrzęk płuc, działa toksycznie na wiele narządów: wątrobę, nerki, drogi moczowe, przewód pokarmowy, śledzionę, szpik kostny, serce oraz nerwy – może kumulować się w ustroju
  • sorbinian potasu E202 – organiczny związek chemiczny, sól potasowa kwasu sorbinowego – dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg ciała – może wywoływać reakcje alergiczne, podrażnienia skóry, astmę oraz problemy behawioralne
  • kwas sorbinowy, kwas sorbowy E200 – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych kwasów karboksylowych – w badaniach na szczurach stwierdzono, że kwas ten, podawany z dietą, powodował powiększenie masy wątroby bez zmian histopatologicznych  
  • sorbitol (sorbit) E420 – organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy; bezbarwna substancja krystaliczna o słodkim smaku, otrzymywany jest poprzez redukcję glukozy, stosowany jako dodatek do żywności jako stabilizator, słodzik niskokaloryczny, substancja wypełniająca, itp. – w nadmiarze może spowodować ostrą biegunkę – w doświadczeniach na zwierzętach, przy podawaniu zbyt dużej dawki, obserwowano tworzenie się kamieni moczowych i guzów nerek
  • sproszkowana celuloza E460 – ma zastosowanie w produkcji tabletek i kapsułek jako substancja wypełniająca (do 50%), wiążąca (5-20%) i rozsadzająca (3-15%), a celuloza mikrokrystaliczna – jako substancja pomocnicza w praktyce farmaceutycznej – spełnia funkcję czynnika stabilizującego w zawiesinach oraz zmniejsza sedymentację substancji leczniczych w czopkach
  • stearynian magnezu – kwas stearynowy plus jon magnezu daje związek, w którym nie ma magnezu, za to są skutki uboczne, które przynoszą toksyczne i niepożądane w aspekcie dobrego żywienia efekty – stearynian magnezu ma zdolność do tworzenia nieprzepuszczalnej powłoki pokrywającej jelita oraz tłumi komórki immunologiczne (tzw. T-cells), upośledzając system obronny organizmu
  • tributylhydrochinon E319 (benzochinon – TBHQ) – syntetyczny przeciwutleniacz tłuszczy – może powodować nudności czy wymioty – liczne badania wykazały natomiast, że długotrwałe narażenie na wysokie dawki TBHQ powoduje wytwarzanie prekursorów nowotworów żołądka i uszkodzenia DNA u zwierząt laboratoryjnych, może mieć działanie rakotwórcze (górna granica 0,02% – 0,2 g/kg mc)
  • tripolifosforan sodu E451 – skondensowany fosforan, stanowi jeden z głównych składników syntetycznych środków myjących, piorących i odkamieniających – wiąże wapń obecny w ślinie zmniejszając narastanie kamienia nazębnego, sekwestracja jonów Ca+2 i Mg+2 (Pedigree i gryzaki, niby czyszczące zęby!), co może powodować zaburzenia w gospodarce wapniowej

Te składniki mogą mieć wpływ na:

  • wątrobę
  • nerki
  • niszczenie krwinek czerwonych
  • w wysokim stężeniu mogą wywołać nowotwory u zwierząt (a mają tendencje do odkładania się w organizmie)
  • układ pokarmowy – zapobiegają rozwojowi przyjaznych bakterii w układzie pokarmowym, zmniejszając ilość wody w jelitach, powodując zaparcia
  • układ immunologiczny

To tak w wielkim skrócie… Jesteście pewni, że chcecie, aby Wasze fretki, dzień w dzień zjadały produkt, który ma te szkodliwe związki, które powolutku, po cichu i niezauważenie będą niszczyć ich organizmy?

Uwaga!

  • na składy: karm, suplementów diet i odżywek witaminowych, które zawierają środki stosowane głównie jako konserwanty, przeciwutleniacze, barwniki i wzmacniacze smaku w produktach spożywczych… Te składniki mogą mieć wpływ na wątrobę, nerki i niszczenie krwinek czerwonych, a w wysokim stężeniu mogą wywołać nowotwory u zwierząt … Zapobiegają również rozwojowi przyjaznych bakterii w układzie pokarmowym, zmniejszając ilość wody w jelitach, powodując zaparcia… W wielu krajach są zakazane w produktach dla ludzi i dzieci… ;-| Dodatki spożywcze zakazane po wojnie, których obecnie nie można stosować w UE: E103, E105, E106, E107, E111, E121, E125, E126, E130, E152, E181, E197, E201, E202 (konserwant: sorbinian potasu – „teoretycznie” uznawany za nieszkodliwy), E220, E236, E237, E238, E240, E250, E251 E264, E310 (przeciwutleniacz: galusan propylu – wywołujący wysypki, alergię, problemy z żoładkiem), E320 (BHA, przeciwutleniacz: toksyczny, wywołujący raka, uszkadzający nerki i wątrobę), E321 (BHT), E621 (MSG), E636, E637, E1520, syrop kukurydziany [10]. 
  • na „przeciwutleniacze dopuszczone w UE” – zwrot używany na wielu opakowaniach karm bytowych, niezależnie czy z linii „sklepowej” czy „niby-weterynaryjnej”, który świadczy, że producent ma co ukrywać (zwykle oznacza to BHA, BHT oraz jeszcze gorszy ETOKSYQUIN)… dlatego omijajmy produkty z takim napisem szerokim łukiem, dla naszego dobra jak i naszego zwierzaka…

Uwaga! Większość książek lub artykułów, wykorzystanych do opracowania niniejszego tematu, zostało opublikowanych jakiś czas temu, w związku z powyższym niektóre dane, metody leczenia i leki mogą być nieaktualne (wycofane z obrotu lub nigdy nie dopuszczone do obrotu w Polsce), ale Wasz lekarz weterynarii na pewno będzie wiedział czym można je zastąpić. Większość informacji na tych stronach napisali ludzie, którzy mają duże doświadczenie w hodowli fretek jednak nie są weterynarzami. Wszystkie teksty były konsultowane ze specjalistami. Każda chora fretka powinna natychmiast znaleźć się u wykwalifikowanego i doświadczonego weterynarza, który specjalizuje się w leczeniu fretek. Pamiętaj fretki należą do zwierząt, u których symptomy choroby występują bardzo późno, co może prowadzić do ich nagłej śmierci. Nie próbuj żadnych “domowych sposobów” bez konsultacji ze specjalistą, nawet jeśli jakiś znajdziesz gdzieś w tekście na tej stronie. Informacje tu zawarte mogą powiększyć Twoją wiedzę i wyczulić Cię na niespecyficzne objawy w zachowaniu Twojej fretki, ale pamiętaj niewłaściwa, samemu postawiona diagnoza może decydować o jej życiu. Wszystkie prawa zastrzeżone!by: Ana 07 11 2013 foto:  1) ferretta.pl © Fotki, zdjęcia i ryciny zamieszczono w celach poglądowych, dydaktycznych, informacyjnych lub szkoleniowych • © All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów literatura: [1] U.S. National Library of Medicine, in Haz-Map: Occupational Exposure to Hazardous Agents, 2010, http://hazmap.nlm.nih.gov [2] IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans vol. 17 (Paris: International Agency for Research on Cancer), vol. 40 (1986) [3] Study on Enhancing the Endocrine Disrupter Priority List with a Focus on Low Production Volume Chemicals, Revised Report to DG Environment (Hersholm, Denmark: DHI Water and Environment, 2007), http://ec.europa.eu/environment/endocri … t_2007.pdf [4] UNEP and OECD, 2,6-di-tert-butyl-p-cresol (BHT) Screening Information Data Set: Initial Assessment Report (Paris: OECD, 2002), http://www.inchem.org/documents/sids/sids/128370.pdf [5] Baur, A.K. et al., „The lung tumor promoter, butylated hydroxytoluene (BHT), causes chronic inflammation in promotion-sensitive BALB/cByJ mice but not in promotion-resistant CXB4 mice,” Toxicology 169, no. 1 (December 2001): 1-15 [6] Wada, H. et al., „In vitro estrogenicity of resin composites,” Journal of Dental Research 83, no. 3 (March 2004): 222-6 [7] Schrader, TJ and GM Cooke, „Examination of selected food additives and organochlorine food contaminants for androgenic activity in vitro,” Toxicological Sciences 53, no. 2 (February 2000): 278-88 [8] „OSPAR List of Substances of Possible Concern. Fact sheet for Butylhydroxyanisol.” (OSPAR, April 15, 2002), http://www.ospar.org [9] UNEP and OECD, 2,6-di-tert-butyl-p-cresol (BHT) Screening Information Data Set: Initial Assessment Report [10] Oregon State University’s Veterinary Diagnostic Laboratory [11] Dunayer, E.K., Gwaltney-Brant, S.M. (2006) „Acute hepatic failure and coagulopathy associated with xylitol ingestion in eight dogs”, Journal of the American Veterinary Medical Association 229 (7), 1113-1117, DOI:10.2460/javma.229.7.1113 

  • Toksyczne, rakotwórcze „dodatki”, które możemy znaleźć w większości komercyjnych karmach sklepowych oraz weterynaryjnych – suchych, mokrych oraz odżywkach mineralno-witaminowych… ;-(