Zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi przez AAFCO (Association Of American Feed Control Officials) zapotrzebowanie zwierząt mięsożernych, w tym fretki, kota i psa na węglowodany w diecie jest zerowe…

Czym powinna charakteryzować się dobra karma?

Zacznijmy od początku… Jeżeli ktoś zdecyduje się na suchą lub inną komercyjną dietę dla swoich zwierząt, powinien kupować najlepszą karmę, tak pod względem jej składu, jak i pod względem zapotrzebowania fretek… 

Dobra sucha i mokra karma komercyjna oraz naturalna (barf) powinna zawierać:

  • mięso – z określoną nazwą (gatunek i część ciała), np. cała tusza królicza plus użyta ilość, np. 50%
  • kości – z określoną nazwą (gatunek i część ciała), np. korpusy królicze plus użyta ilość, np. 12%
  • tłuszcz – z określoną nazwą (gatunek), np. tłuszcz z kurczaka, olej lniany, z kryla lub łososia plus użyta ilość, np. 20% oraz z określonym stosunkiem n-6 do n-3 (najlepiej 4-1:1)
  • podroby – z określoną nazwą (gatunek), np. wątroba z kurczaka plus użyta ilość, np. 3% – suma podrobów nie powinna przekraczać 20%, ze szczególnym uwzględnieniem proporcji w przypadku wątroby nie więcej niż 4-5%, pozostałe organy, tj.: serca, żołądki, płuca ok. 15%
  • ryby – z określoną nazwą (gatunek), np. cała sardynka lub sardela plus użyta ilość, np. 5% – ryb nie powinno być zbyt dużo (poza pierwszymi trzema pozycjami składu, a najlepiej 6)
  • jaja – z określoną nazwą (gatunek), np. całe jaja przepiórcze plus użyta ilość, np. 10%
  • warzywa – z określoną nazwą (gatunek), np. siemię lniane, marchew plus użyta ilość, która nie powinna przekraczać 5%
  • taurynę – powinna stanowić około 2% karmy, czyli ilość uwzględniającą zapotrzebowaniem fretki, odmienne od kociego (100-250mg/kg m.c./dzień) 
  • witaminę A – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki
  • witaminę D3 – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki
  • witaminę E – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki
  • witaminę B1 – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak drożdży piwnych)
  • witaminę B2 – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak jaj i drożdży piwnych)
  • witaminę B7 (biotyna) – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak jaj i drożdży piwnych)
  • witaminę B9 (kwas foliowy) – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak jaj i wątroby)
  • witaminę B12 – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak drożdży piwnych)
  • wapń – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak kości), najlepiej w formie skorupek jaj lub małż, fosforanu lub cytrynianu wapnia
  • fosfor – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak kości), najlepiej w formie skorupek małż lub fosforanu wapnia
  • sód – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak kości, krwi), najlepiej w formie soli kamiennej, niejodowanej, niewarzonej, nierafinowanej – unikać soli jodowanej z antyzbrylaczami – max 1% karmy
  • żelazo – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak krwi lub jej odpowiedników), najlepiej w formie suszonej hemoglobiny
  • magnez – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak jaj, kości, szpiku, krwi lub jej odpowiedników), najlepsza suplementacja w formie żabich udek, alg
  • mangan – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak drożdży), najlepsza suplementacja w formie drożdży, alg, siemienia
  • cynk – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak krwi, szpiku), najlepsza suplementacja w formie hemoglobiny, wątroby cielęcej, drożdży
  • miedź – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak krwi, szpiku), najlepsza suplementacja w formie wątroby cielęcej, wątroby gęsiej, spiruliny, hemoglobiny, drożdży
  • jod – nazwa i użyta ilość, zgodna z zapotrzebowaniem fretki (gdy brak ryb, jaj, nabiału), najlepsza suplementacja w formie ryb, owoców morza, alg, jaj

Pozycje dotyczące suplementów mineralno-witaminowych obejmują te minerały i witaminy, których zawartość w świeżych produktach spożywczych jest niewystarczająca do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania fretki i powinny być dodawane w formie suplementów mineralno-witaminowych, najlepiej naturalnych, tj. całe jaja, wątróbka, nerki, algi, hemoglobina, itd., itp.

Mięso ze skórą i kośćmi ma wystarczające ilości następujących mikro i makro elementów oraz witamin, których nie powinniśmy dodatkowo suplementować: wapń, selen, B3, B5, B6, C, K1, cholina…

Po dodaniu jaj i wątroby nie suplementujemy: B2, B7 (biotyny), B9 (kwas foliowy)…

Ponadto 

Powyżej wymieniliśmy czym powinien charakteryzować się dobry skład diety dla fretki, obecnie zajmiemy się analizą chemiczną tego składu, gdyż nie wystarczy rzucić kilku „chrupek”/kawałka mięsa, musi to być pokarm zbilansowany – o odpowiednich proporcjach wody oraz białka do tłuszczu, węglowodanów, popiołu i włókna:

  • 70-75%woda
  • 55-65% w suchej masie, min. 32-38% – białko wyłącznie pochodzenia zwierzęcego (matki karmiące i maluchy do 10 miesiąca życia – min. 40-45%)
  • 22-35% w suchej masie, min. 18-22% – tłuszcz wyłącznie pochodzenia zwierzęcego (matki karmiące i maluchy do 10 miesiąca życia – min. 35%-40%) – 
  • 7% w suchej masie – popiół 
  • 2-5% w suchej masie – włókno zwierzęce i roślinne
  • 3-5% w suchej masie – węglowodany zwierzęce i roślinne
  • mięso jako pierwszy i główny składnik
  • mięso i pochodne mięsa wśród kolejnych dwóch składników, a najlepiej w sześciu i więcej
  • brak mięsa rybiego w śród pierwszych 3 składników
  • brak ryżu, kukurydzy, soi, i innych zbóż oraz mączek zbożowych 
  • brak skrobi roślinnej (ziemniaków)
  • minerały i witaminy zbilansowane wg zapotrzebowania fretki
  • stosunek kwasów n-6 (omega-6) do n-3 (omega-3) jak najbliżej 1:1, max 4:1, które można suplementować polecanymi olejami roślinnymi i rybimi (z wyłączeniem tranów), w podobnym stosunku 4:1 (Uwaga! nie należy stosować wyłącznie olei rybich, zwłaszcza w przypadku samic ciężarnych, karmiących oraz rosnących szczeniąt – grozi poważnymi komplikacjami w rozwoju mózgu maluszków)15
  • stosunek białka do tłuszczu i węglowodanów (wagowo) powinien kształtować się na poziomie 2,3-1,3 : 1 : 0,1-0,3
  • stosunek białka do tłuszczu i węglowodanów (energetycznie) powinien kształtować się na poziomie 1 : 1-2,1 : 0,1-0,2
  • stosunek wapnia [Ca] do fosforu [P] 2,1-1,2:1 (istotne zwiększenie dla samic karmiących i rosnących szczeniaków od 3 tygodnia karmienia)
  • stosunek potasu [K] do sodu [Na] 2-1,2:1 

Czego powinniśmy unikać w karmach:

  • przetworzonych w wysokich temperaturach i pod wpływem dużego ciśnienia – najlepiej jak są to karmy liofilizowane lub suszone niską temperaturą
  • z zawartością zbóż i ich innych form przerobu, mączek, śrut, otrąb, itd., itp. – ryżu, kukurydzy, soi, pszenicy, żyta, jęczmienia, prosa, owsa, itd., itp.
  • roślinnych, zawierających duże ilości skrobi i białka – groch i inne roślinny strączkowe i bobowate oraz ziemniaków
  • z produktami roślinnymi z nadmiarem błonnika (włókna, celulozy) z wyłączeniem siemienia lnianego i ostropestu plamistego, tj.: pulpy, wysłodki, itp.
  • z owocami, zawierających duże ilości szkodliwego cukru – fruktozy
  • składających się z produktów poubojowych i utylizacji zwierząt oraz z niewiadomego źródła – nieprzebadane weteryaryjnie
  • z zawartością olejów roślinnych, tj.: sojowy, kukurydziany, rzepakowy, palmowy, ryżowy i innych
  • z konserwantami
  • z przeciwutleniaczami
  • z barwnikami
  • z aromatami
  • ze stabilizatorami
  • z wyciągami z egzotycznych roślin
  • z zawartością cukru w różnych postaciach, np. słodu, karmelu, itp., itd.
  • z zawartością soli w różnych postaciach, np. NaCl (sól kuchenna jodowana)

Zapotrzebowanie na witaminy i minerały3

  • witamina A – 1000iu – 4200iu /kg m.c./dzień
  • witamina D3 – 65iu – 325iu /kg m.c./dzień
  • witamina E – 3iu – 15iu /kg m.c./dzień
  • witamina C – ilość nieokreślona
  • witamina B1 – 8,4mg – 97,8mg/kg
  • witamina B2 – 1,5mg – 3mg/kg
  • witamina B6 – 1mg/kg
  • witamina B12 – 2mcg – 13mcg /kg m.c./dzień
  • witamina K – 1mg/kg
  • wapń 1,1-2,2% (stosunek wapnia [Ca] do fosforu [P] na poziomie od 2,2:1,2 do 1,1:0,9)
  • fosfor 0,9-1,2%
  • potas 1,2-2,1% (stosunek potasu [K] do sodu [Na] na poziomie od 2,1:1,0 do 1,2:1,0)
  • sód 1%
  • magnez 0,16-0,28%
  • cynk 105-215mg/kg
  • jod 3-5mg/kg
  • tauryna 100-250mg/kg m.c./dzień

Szczegółową rozpiskę znajdziesz w zakładce WITAMINY DLA FRETKI 

Polecane i niepolecane suche karmy obejrzyj i przeczytaj w temacie RANKING SUCHYCH KARM

Uwaga!

* karmy suche należy przechowywać w hermetycznie zamkniętych opakowaniach i najlepiej w lodówce, aby minimalizować ich utlenianie, co doprowadza do zubożenia wartości odżywczych oraz strat mineralno-witaminowych!…

** na jeszcze jeden aspekt! na składy karm, suplementów diet i odżywek witaminowych, które zawierają środki stosowane głównie jako konserwanty, przeciwutleniacze i wzmacniacze smaku w produktach spożywczych… Te składniki mogą mieć wpływ na wątrobę, nerki i niszczenie krwinek czerwonych, a w wysokim stężeniu mogą wywołać nowotwory u zwierząt … Zapobiegają również rozwojowi przyjaznych bakterii w układzie pokarmowym, zmniejszając ilość wody w jelitach, powodując zaparcia… W wielu krajach są zakazane w produktach dla ludzi i dzieci… ;-|

Dodatki spożywcze zakazane po wojnie, których obecnie nie można stosować w UE: E103, E105, E106, E107, E111, E121, E125, E126, E130, E152, E181, E197, E201, E202 (konserwant: sorbinian potasu – „teoretycznie” uznawany za nieszkodliwy), E220, E236, E237, E238, E240, E250, E251 E264, E310 (przeciwutleniacz: galusan propylu – wywołujący wysypki, alergię, problemy z żoładkiem), E320 (BHA, przeciwutleniacz: toksyczny, wywołujący raka, uszkadzający nerki i wątrobę), E321 (BHT), E621 (MSG), E636, E637, E1520, syrop kukurydziany.[11]

*** „przeciwutleniacze dopuszczone w UE” – zwrot używany na wielu opakowaniach karm bytowych, niezależnie czy z linii „sklepowej” czy „niby-weterynaryjnej”, który świadczy, że producent ma co ukrywać (zwykle oznacza to BHA, BHT oraz jeszcze gorszy etoksyquin)… dlatego omijajmy produkty z takim napisem szerokim łukiem, dla naszego dobra jak i naszego zwierzaka…

Uwaga!

Większość książek lub artykułów, wykorzystanych do opracowania niniejszego tematu, zostało opublikowanych jakiś czas temu, w związku z powyższym niektóre dane, metody leczenia i leki mogą być nieaktualne (wycofane z obrotu lub nigdy nie dopuszczone do obrotu w Polsce), ale Wasz lekarz weterynarii na pewno będzie wiedział czym można je zastąpić.

Większość informacji na tych stronach napisali ludzie, którzy mają duże doświadczenie w hodowli fretek jednak nie są weterynarzami. Wszystkie teksty były konsultowane ze specjalistami.

Każda chora fretka powinna natychmiast znaleźć się u wykwalifikowanego i doświadczonego weterynarza, który specjalizuje się w leczeniu fretek. Pamiętaj fretki należą do zwierząt, u których symptomy choroby występują bardzo późno, co może prowadzić do ich nagłej śmierci. Nie próbuj żadnych “domowych sposobów” bez konsultacji ze specjalistą, nawet jeśli jakiś znajdziesz gdzieś w tekście na tej stronie. Informacje tu zawarte mogą powiększyć Twoją wiedzę i wyczulić Cię na niespecyficzne objawy w zachowaniu Twojej fretki, ale pamiętaj niewłaściwa, samemu postawiona diagnoza może decydować o jej życiu.

Wszystkie prawa zastrzeżone!

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
Fotki, zdjęcia i ryciny zamieszczono w celach dydaktycznych, informacyjnych lub szkoleniowych
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów  

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] Oregon State University’s Veterinary Diagnostic Laboratory
[12] chatul.pl
[13] ekozwierzak.pl
[14] abc-psow.pl 
[15] 
Different ratio between n-6 and n-3 fatty acids in diets for lactating mink (Mustela vison) dams – effect on milk and kit tissue fatty acid composition”, Mette Ulf Hansen1,2, Mikael Lassén1, Anne Helene Tauson2, Hilmer Sørensen3 and Tove Clausen4, 1 Danish Agricultural Advisory Service, National Centre, Fur Animals, Udkærsvej 15, 8200 Århus N, Denmark. *Corresponding author: muh@landscentret.dk, 2 The Royal Veterinary and Agricultural University, Department of Animal and Veterinary Basic Sciences, Grønnegaarsdvej 3, 1870, Frederiksberg C, Denmark. 3 The Royal Veterinary and Agricultural University, Department of Chemistry and Biometry, Thorvaldsensvej 40, 1871 Frederiksberg C, Denmark. 4 Danish Fur Breeders Research Center, Herningvej 112C, Tvis, Holstebro, Denmark, VIII International Scientific Congress in Fur Animal Production – ‘s-Hertogenbosch, The Netherlands, 15-18 September 2004