Nasiona siemienia i ostropestu mogą stanowić codzienny dodatek żywieniowy, stanowiąc jednocześnie bazę błonnikową i wystarczającą ilość węglowodanów w diecie fretek, a oprócz tego mające działania osłonowe na żołądek, jelita, wątrobę i nerki…

Pokrzywa od wieków stosowana w medycynie domowej, podawana od czasu do czasu ładnie nawadnia organizm fretki i działa zbawiennie na układ moczowy…

Uwaga!

  • ziarna siemienia i ostropestu, najlepiej podawać świeżo zmielone jako posypkę do mięsa

Więcej w tym temacie przeczytaj w zakładce MIĘSO – DODATKI i ZDROWIE – APTECZKA

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Siemię
lniane
Ostropest
plamisty
Pokrzywa
kalorie
[kcal]
[kj] 
534
2 234
10
36
151
woda  [%] 6,96 94,3 83
sucha masa [%] 93,04 5,7 17
białko  [%] 18,29
[19,66]
0,6
[10,53]
5,9
[34,71]
tłuszcze  [%] 42,16
[45,31]
0,1
[1,75]
0,7
[4,12]
1,6-3,2 : 1 1:2,31
6:1
8,4:1
węglowodany [%] 28,88
[31,04] 
1,7
[29,83]
1,3
[7,65]
włókno  [%] 27,3 4,1
skrobia [%]
popiół [%] 3,72

Minerały

w 100g j.m. Siemię
lniane

Ostropest
plamisty
Pokrzywa
wapń (Ca) [mg] 255 590
fosfor (P)  [mg] 642 92
1,2-2,2 : 0,9-1,2 1:2,5 6,4:1
sód (Na)  [mg] 30 23 1
potas (K) [mg] 813 670
1,0 : 1,2-2,1 1:27,1 1:670
żelazo (Fe)  [mg] 5,73 4,4
magnez (Mg)        [mg] 392
mangan (Mn) [mg] 2,5
selen (Se) [mcg] 25,4
cynk (Zn)  [mg] 4,34 1,7
miedź (Cu)  [mg] 1,22
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Siemię
lniane

Ostropest
plamisty
Pokrzywa
A (retinol) [mcg]
[iu]
651 luteina
354,4
1181,4
B1 (tiamina)  [mg] 1,664 0,2
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,161 0,15
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 3,08 0,8
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 0,985
B6 (pirydyna) [mg] 0,473 0,22
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 87 220
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0
C (kwas askorbinowy)  [mg] 0,6 175
D [mcg]
[iu]
0
E (gamma-tokoferol)  [mg]
[iu] 
0,3 (19,95)
0,45 (29,73)
1,68
2,5
K1 (filochinon)  [mcg] 4,3
J (cholina) [mg] 78,7
cukier  [g] 1,55 1,3
sacharoza  [g] 1,15
glukoza  [g] 0,4
fruktoza  [g] 0
laktoza  [g] 0
maltoza
(cukier słodowy) 
[g] 0
galaktoza [g] 0

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Siemię
lniane

Ostropest
plamisty
Pokrzywa
nasycone  [g]  3,663 0,09
mirystynowy c14:0 [%] 0,008
palmitynowy c16:00,02 [%] 2,165
margarynowy c17:0 [%] 0,018
stearynowy c18:0 [%] 1,330
arachidowy c20:0 [%] 0,052
dokozanowy c22:0 [%] 0,052
lignocerynowy c24:0 [%] 0,031
jednonienasycone [g] 7,527 0,04
palmitoleinowy n-7
cis c16:1
[%] 0,024
c17:1 [%]
oleinowy n-9
cis c18:1
[%] 7,359
oktadecenowy n-9
trans c18:1
[%]
eikozenowy n-9
cis c20:1
[%] 0,067
erukowy n-9
c22:1
[%] 0,013
nerwonowy
c24:1
[%] 0,064
wielonienasycone [g] 28,73 0,43
linolowy n-6
[LA] c18:2
[%] 5,903
γ-linolenowy n-6
[GLA] c18:3
[%]
a-linolenowy n-3
[ALA] c18:3
[%] 22,813
stearynowy n-3
[STA] c18:4
[%] 0
eikozadienowy n-6
cis c20:2
[%] 0,007
dihomo γ-linolenowy
n-6 [DGLA] c20:3
[%] 0
arachidonowy n-6
[AA] c20:4
[%] 0
eikozapaentaenowy
n-3 [EPA] c20:5
[%] 0
n-3
c22:5
[%] 0
dokozahexaenowy
n-3 [DHA] c22:6
[%] 0
cholesterol  [mg] 0 0 0
fitosterole [mg]
n-3 [g] 22,813
n-6 [g] 5,903
n-3 : n-6 3,87:1

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Siemię
lniane

Ostropest
plamisty
Pokrzywa
kwas asparaginowy
(Asp, D)  
[g] 2,046
alanina (Ala, A)  [g] 0,925
histydyna (His, H) [g] 0,472
kwas glutaminowy
(Glu, E)  
[g] 4,039
glicyna (Gly, G)  [g] 1,248
hydroksyprolina (Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,970
prolina (Pro, P)  [g] 0,806
arginina (Arg, R)  [g] 1,925
walina (Val, V)  [g] 1,072
leucyna (Leu, L)  [g] 1,235
izoleucyna (Ile, I)  [g] 0,896
treonina (Thr, T)    [g] 0,766
lizyna (Lys, K)  [g] 0,862
metionina (Met, M) [g] 0,370
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,493
fenyloalanina (Phe, F)  [g] 0,957
cystyna (Cys, C)  [g] 0,340
tryptofan (Trp)  [g] 0,297
tauryna8 [mg] 0 0 0

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

  

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) top.naturawokolnas.pl
3) naturaiuroda.blogspot.com
4) naturaherbaty.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003
9) community.my-personaltrainer.it