Oprócz wątróbek drobiowych, tj.: kurze, gęsie, indycze, kacze, gołębie, przepiórcze; możemy w diecie fretek stosować inne gatunki, tj.: wątróbka królicza, z nutrii, wołowa, cielęca, jagnięca, barania, koźlęca, z dziczyzny…

Wątroby ssaków są dobrym źródłem miedzi, cynku i selenu, witaminy A, B2 i B12 oraz kwasu foliowego, tak istotnego podczas okresu rozmnażania… Należy jednak pamiętać, że każda wątroba jest bogata w nadmiar cholesterolu… ;-)

Należy także pamiętać, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, i K) są magazynowane w narządach wewnętrznych stąd podroby są ich dobrym źródłem, np. 100 g wątroby indyczej zawiera ok. 21700 μg wit. A, przy zapotrzebowaniu fretki na poziomie 500 – 1 500 μg/dobę… Łatwo zauważymy, że gdybyśmy chcieli nakarmić fretkę 100g wątroby indyczej, to 15-44-ry razy przedawkujemy wiatminę A i możemy doprowadzić do poważnego zatrucia fretki, a w konsekwencji do jej śmierci…  Tak więc, wątróbki indyczej możemy podać maksymalnie 7g na dzień / 1kg m.c. … ;-|

Dlatego tak często przestrzegam, aby podroby stanowiły mały procent diety fretki (max 10%), w tym wątroba może stanowić 2% podrobów, na 1kg mięsa i kości kupujemy tylko 20g wątroby (zwłaszcza indyczej!)… ;-)

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Wątroba
wołowa

Wątroba
cielęca 
Wątroba
jagnięca

Wątroba
konina
Wątroba
królicza
kalorie
[kcal]
[kj] 
135
565
140
586
139
 582
145
609
124
woda  [%] 70,81 70,89 71,37 67,8
sucha masa [%] 29,19 29,11 28,63 32,2
białko  [%] 20,36
[69,75]
19,93
[68,46]
20,38
[71,18]
16,37
[50,68]
18
 
tłuszcze  [%] 3,63
[12,44]
4,85
[16,66]
5,02
[17,53]
4,0
[12,42]
7,9
 
1,6-3,2 : 1 5,6:1
4,1:1
4,1:1
4,1:1
2,3:1
węglowodany [%] 3,89 2,91 1,78 5,3 0,4
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 1,3 1,4 1,4

Minerały

w 100g j.m. Wątroba
wołowa

Wątroba
cielęca

Wątroba
jagnięca

Wątroba
konina
Wątroba
królicza
wapń (Ca) [mg] 5 5 7 8 20
fosfor (P)  [mg] 387 379 364 358
2,1 (Ca) : 0,9 (P) 1:77,4 1:75,8 1:52 1:44,8
sód (Na)  [mg] 69 77 70
potas (K) [mg] 313 308 313
 1,0 (Na) : 2,1 (K) 1:4,5 1:4 1:4,5
żelazo (Fe)  [mg] 4,9 6,4 7,37 9,0 8,0
magnez (Mg)        [mg] 18 20 19
mangan (Mn)  [mg] 0,31 0,255 0,184
selen (Se) [mcg] 39,7 22,7 82,4
cynk (Zn)  [mg] 4 12,02 4,66
miedź (Cu)  [mg] 9,755 11,865 6,979
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Wątroba
wołowa

Wątroba
cielęca

Wątroba
jagnięca

Wątroba
konina
Wątroba
królicza
A (retinol) [mcg]
[iu]
5069,7
16899
11717,4
39058
7382,7
24609
3300
11000
B1 (tiamina)  [mg] 0,189 0,173 0,34 0,3
B2 (ryboflawina)  [mg] 2,755 2,44 3,63 2,88
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*  
[mg] 13,2 10,6 16,1 14,7
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 7,173 6,065 6,13
B6 (pirydyna) [mg] 1,083 0,957 0,9
B7 (H, biotyna)    [mg] ~102 ~102 ~102 ~102 ~102
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 290 125 230
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 59,3 59,85 90,05
C (kwas askorbinowy) [mg] 1,3 0,7 4
9
D (D2 + D3) [mcg]
[iu]
0,4
16
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu]
0,38
0,57
0,37
0,55
K1 (filochinon)  [mcg] 3,1 0,9
J (cholina) [mg] 333 310
cukier  [g] 0 0
sacharoza  [g] 0 5,3
glukoza  [g] 0
fruktoza  [g] 0
laktoza  [g] 0
maltoza
(cukier słodowy) 
[g] 0
galaktoza [g] 0

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Wątroba
wołowa

Wątroba
cielęca

Wątroba
jagnięca

Wątroba
konina
Wątroba
królicza
nasycone  [g]  1,233 1,615 1,94
jednonienasycone [g] 0,479 0,968 1,05
wielonienasycone [g] 0,465 0,829 0,75
cholesterol  [mg] 275 334 371 50
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,007 0,027 0,07
n-6 [g] 0,318 0,537 0,32
n-3 : n-6 1:45,4 1:19,9 1:4,6

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Wątroba
wołowa

Wątroba
cielęca

Wątroba
jagnięca

Wątroba
konina
Wątroba
królicza
kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 1,927 2,043 1,758
alanina (Ala, A)  [g] 1,164 1,356 1,022
histydyna (His, H) [g] 0,629 0,63 0,479
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 2,612 2,741 2,198
glicyna (Gly, G)  [g] 1,164 1,739 0,985
hydroksyprolina
(Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,905 0,981 0,878
prolina (Pro, P)  [g] 0,961 1,248 0,974
arginina (Arg, R)  [g] 1,241 1,397 1,143
walina (Val, V)  [g] 1,260 1,268 1,122
leucyna (Leu, L)  [g] 1,91 1,905 1,665
izoleucyna (Ile, I) [g] 0,967 0,968 0,878
treonina (Thr, T) [g] 0,869 0,873 0,882
lizyna (Lys, K) [g] 1,607 1,627 1,102
metionina (Met, M) [g] 0,543 0,562 0,442
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,807 0,793 0,727
fenyloalanina (Phe, F) [g] 1,084 1,094 0,91
cystyna (Cys, C)  [g] 0,376 0,372 0,214
tryptofan (Trp) [g] 0,263 0,274 0,236
tauryna [mg] 19,2 40,0 70,2 37,3

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) ”Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003