W diecie fretek możemy stosować wątróbki wielu gatunków ptaków, tj.: królicze, kurze, gęsie, indycze, kacze, gołębie, przepiórcze i każde inne jakie uda nam się zdobyć… ;-)

Wątróbki są szczególnie bogate w naturalny i łatwo przyswajalny sód, żelazo, selen, cynk i miedź oraz witaminy A, B5, B12, C oraz kwas foliowy (B9)…

Ale należy pamiętać, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, i K) są magazynowane w narządach wewnętrznych, stąd podroby są ich dobrym źródłem, np. 100 g wątroby indyczej zawiera ok. 21700 μg (mcg) wit. A, przy zapotrzebowaniu fretki na poziomie 500 – 1500 μg/dobę… Łatwo zauważymy, że gdybyśmy chcieli fretkę nakarmić 100g wątroby indyczej, to 15-44-ry razy przedawkujemy wiatminę A i możemy doprowadzić do poważnego zatrucia fretki, co w drastycznych przypadkach, może doprowadzić do jej śmierci… Wątróbki indyczej możemy podać maksymalnie 7g na dzień / 1kg m.c. … ;-|

Ponadto każda wątroba jest bogata w nadmiar cholesterolu… 

Dlatego tak często przestrzegam, aby podroby stanowiły mały procent diety fretki (max 10%), w tym wątroba może stanowić 2% podrobów, na 1kg mięsa i kości kupujemy tylko 20g wątroby (zwłaszcza indyczej!)… ;-)

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Wątroba
kurza
Podroby
kura
rosołowa
Wątroba
kacza
Wątroba
gęsia
Wątroba
indycza
kalorie
[kcal]
[kj]
116
486
 168 136
569
133
557
228
955
woda [%] 73,46 69,8 71,78 71,78 62,29
sucha masa [%] 26,54 30,2 28,22 28,22 37,71
białko [%] 16,92
 [63,75]
17,89
[59,24]
18,74
[66,41]
16,37
[58,01]
17,84
[47,31]
tłuszcz  [%] 4,83
[18,20]
9,21
[30,5]
4,64
[16,44]
4,28
[15,17]
16,36
[43,38]
1,6-3,2:1  3,5:1
1,9:1
+
4:1
3,8:1
1,1:1
– 
węglowodany [%] 0,73 2,13 3,53 6,3 2,26
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 1,1 1,3 1,3 1,3

Minerały

w 100g j.m. Wątroba
kurza

Podroby 
kura
rosołowa
Wątroba
kacza
Wątroba
gęsia
Wątroba
indycza
wapń (Ca) [mg] 8 10 11 43 5
fosfor (P) [mg] 297 198 269 261 279
 1,2-2.2 : 0,9-1,2 1:37,1 1:19,8 1:24,5 1:6,1 1:55,8
sód (Na)  [mg] 71 77 140 140 71
potas (K) [mg] 230 226 230 230 255
1,0 : 1,2-2,1 1:3,2 1:2,9 1:1,6  1:1,6 1:3,6
żelazo (Fe)  [mg] 8,99 5,93 30,53 30,53 12
magnez (Mg)        [mg] 19 18 24 24 15
mangan (Mn)  [mg] 0,255 0,151 0,258 0 0,195
selen (Se) [mcg] 54,6 56,1 67 68,1 70,8
cynk (Zn)  [mg] 2,67 3,01 3,07 3,07 2,26
miedź (Cu)  [mg] 0,492 0,275 5,962 7,522 0,407
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Wątroba
kurza

Podroby
kura
rosołowa
Wątroba
kacza
Wątroba
gęsia
Wątroba
indycza
A (retinol) [mcg]
[iu]
3323,1
11077
3290
10956 
11972,4
39908
9297,9
30993
21711,6
72372
B1 (tiamina)  [mg] 0,305 0,097 0,562 0,562 0,153
B2 (ryboflawina)  [mg] 1,778 1,106 0,892 0,892 2,59
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 9,7 6,5 6,5 13,5
B5 (kwas
pantotenowy) 
[mg] 6,233 3,275 6,184 6,184 6,28
B6 (pirydyna) [mg] 0,853 0,52 0,76 0,76 1,47
B7 (H, biotyna)    [mg] ~102 ~102 ~102 ~102 ~102
B9
(M, kwas foliowy)
[mcg] 588 350 738 738 677
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 16,58 10,83 54 54 49,4
C
(kwas askorbinowy)
[mg] 17,9 11,4 4,5 4,5
24,5
[mcg]
[iu]
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu]
0,7
1,04
0,12
0,18
K1 (filochinon)  [mcg] 0 0,8
J (cholina) [mg] 194 222
cukier  [g] 0 0
sacharoza  [g] 0 0
glukoza  [g] 0 0
fruktoza  [g] 0 0
laktoza  [g] 0 0
maltoza
(cukier słodowy) 
[g] 0 0
galaktoza [g] 0 0

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Wątroba
kurza

Podroby
kura
rosołowa
Wątroba
kacza
Wątroba
gęsia
Wątroba
indycza
nasycone  [g]  1,563 2,63 1,44 1,59 5,507
jednonienasycone [g] 1,249 2,75 0,71 0,81 7,397
wielonienasycone [g] 1,249 2,1 0,63 0,26 1,65
cholesterol  [mg] 345 240 515 515 331
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,006 0,01 0,044
n-6 [g] 0,486 0,37 0,18 1,28
n-3 : n-6 1:81 1:18 1:29,1

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Wątroba
kurza

Podroby
kura
rosołowa
Wątroba
kacza
Wątroba
gęsia
Wątroba
indycza
kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 1,593 1,781 1,556
alanina (Ala, A)  [g] 0,993 1,088 0,951
histydyna (His, H)  [g] 0,507 0,498 0,435
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 2,093 2,428 2,121
glicyna (Gly, G) [g] 0,849 1,088 0,951
hydroksyprolina (Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,735 0,806 0,705
prolina (Pro, P)  [g] 0,726 0,929 0,812
arginina (Arg, R)  [g] 1,093 1,148 1,003
walina (Val, V)  [g] 0,998 0,949 1,181 1,032
leucyna (Leu, L)  [g] 1,512 1,425 1,691 1,477
izoleucyna (Ile, I)  [g] 0,813 0,896 0,995 0,87
treonina (Thr, T) [g] 0,725 0,812 0,833 0,728
lizyna (Lys, K) [g] 1,332 1,306 1,418 1,239
metionina (Met, M) [g] 0,432 0,448 0,444 0,388
tyrozyna (Tyr, Y) [g] 0,653 0,66 0,576
fenyloalanina
(Phe, F) 
[g] 0,824 0,807 0,932 0,815
cystyna (Cys, C) [g] 0,272 0,252 0,22
tryptofan (Trp) [g] 0,176 0,203 0,264 0,23
tauryna8 [mg] 110,0 117,9 61,7 136,5 203,1

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  


 

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) ”Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003