Sery i twarogi kozie, owcze (caciotta), ze śmietanki (mascarpone), itd., itp. … ;-)

Produkty nabiałowe przeważnie stosujemy w diecie maluszków, ale jak widać na pierwszy „rzut oka”, mogą być doskonałym urozmaiceniem diety… Nigdy nie podajemy ich jako głównego posiłku, są one tylko dodatkiem do głównej, mięsnej diety … ;-)

Serki są „bogatsze” w witaminę A, B, E i K oraz takie minerały jak: sód, żelazo, magnez, cynk i miedź, niż ich mleczne odpowiedniki… Z uwagi na dużą zawartość sodu mogą służyć jako zamiennik soli himalajskiej… ;-)

Więcej o nabiale przeczytaj w temacie NABIAŁ oraz Mity NABIAŁ i JAJKA, dla hodowców temat Fretka a odchów ręczny

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Serek
kozi
Serek
owczy
9%
Serek
owczy
11%
Twarożek
2%
Serek ze
śmietany
kalorie
[kcal]
[kj] 
268
1 122
253
1 059
174
728
86
360
342
1 432
woda  [%] 60,75 63,11 71,7 80,69 54,4
sucha masa [%] 30,25 36,89 28,3 19,31 45,6
białko  [%] 18,52
[61,22]
9,15
[24,80]
11,26
[39,79 ]
11,83
[61,26]
5,9
[12,94]
tłuszcze  [%] 21,08
[69,69] 
22,78
[61,75]
12,98
[45,87]
2,45
[12,69]
34,2
[75,0]
1,6-3,2 : 1 1:1,14
1:2,5
1:1,15
4,8:1
1:5,8
węglowodany [%] 0,89 3,59 3,04 3,66 4,1
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 1,58 1,37 1,02 1,4 1,3

Minerały

w 100g j.m. Serek 
kozi

Serek
owczy
9%

Serek
owczy
11%

Twarożek
2%
Serek ze
śmietany
wapń (Ca) [mg] 140 117 207 91 98
fosfor (P) [mg] 256 138 158 163 106
1,2-2,2 : 0,9-1,2 1:1,8 1:1,18 1,31:1 1:1,8 1:1,1
sód (Na)  [mg] 368 334 84 330 321
potas (K) [mg] 26 152 105 84 138
1,0 : 1,2-2,1 14,15:1 2,2:1 1:1,25 1:3,9 1:2,33
żelazo (Fe)  [mg] 1,9 0,13 0,38 0,15 0,4
magnez (Mg)        [mg] 16 10 11 7 9
mangan (Mn)  [mg] 0,1 0,011 0,006 0,007 0
selen (Se) [mcg] 2,8 3 14,5 9,9 2,4
cynk (Zn)  [mg] 0,92 0,82 1,16 0,41 0,5
miedź (Cu)  [mg] 0,732 0,027 0,021 0,03 0
fluor (F)  [mcg] 31,6

Witaminy

w 100g j.m. Serek
kozi

Serek 
owczy
9%
Serek
owczy
11%

Twarożek
2%
Serek ze
śmietany
A (retinol) [mcg]
[iu]
309,9
1033
252,3
841
133,5
445
22,2
74
379,5
1265
B1 (tiamina)  [mg] 0,07 0,022 0,013 0,041 0
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,38 0,155 0,195 0,198 0,1
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 0,43 0,21 0,104 0,1 0,1
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 0,68 0,575 0,213 0,253 0,6
B6 (pirydyna) [mg] 0,25 0,041 0,043 0,022 0
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 12 14 12 10 11
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0,19 0,3 0,34 0,45 0,3
C (kwas askorbinowy)  [mg] 0 0 0 0 0
D3 [mcg]
[iu]
0,14
15
0,2
10
0
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu] 
0,18
0,27
0,4
0,6
0,11
0,16
0,04
0,06
0,7
1,04
K1 (filochinon)  [mcg] 1,8 1,7 1,1 0 3,4
J (cholina) [mg] 15,4 17,5 16,3 27,2
cukier  [g] 0,89 0,27 3,7 3,2
sacharoza  [g] 0 0
glukoza  [g] 0,77 0
fruktoza  [g] 0 0
laktoza  [g] 3,19 2,9 3,21
maltoza
(cukier słodowy) 
[g] 0 0
galaktoza [g] 0 0

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Serek
kozi
Serek
owczy
9%

Serek
owczy
11%

Twarożek
2%
Serek ze
śmietany
nasycone  [g]  14,575 12,79 8,295 0,979 19,3
jednonienasycone [g] 4,807 5,784 3,627 0,443 8,6
wielonienasycone [g] 0,501 0,97 0,385 0,07 1,4
cholesterol  [mg] 46 74 51 10 110
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,01 0,173
n-6 [g] 0,501 0,06 1,032
n-3 : n-6 1:6 1:5,97

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Serek
kozi

Serek
owczy
9%

Serek
owczy
11%

Twarożek
2%
Serek ze
śmietany
kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 0,920 0,794 0,995 0,963 0,514
alanina (Ala, A) [g] 0,319 0,283 0,499 0,409 0,184
histydyna (His, H) [g] 0,505 0,27 0,459 0,346 0,175
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 3,452 2,013 2,446 2,769 1,304
glicyna (Gly, G) [g] 0,209 0,218 0,295 0,236 0,142
hydroksyprolina (Hyp) [g] 0
seryna (Ser, S)  [g] 0,711 0,577 0,575 0,68 0,374
prolina (Pro, P)  [g] 2,241 1,027 1,066 1,308 0,665
arginina (Arg, R)  [g] 0,549 0,363 0,632 0,529 0,235
walina (Val, V) [g] 1,274 0,609 0,692 0,796 0,395
leucyna (Leu, L) [g] 1,597 1,013 1,221 1,188 0,657
izoleucyna (Ile, I) [g] 0,766 0,501 0,589 0,629 0,324
treonina (Thr, T) [g] 0,691 0,359 0,517 0,532 0,233
lizyna (Lys, K) [g] 1,33 0,875 1,338 0,994 0,567
metionina (Met, M) [g] 0,494 0,294 0,281 0,286 0,191
tyrozyna (Tyr, Y) [g] 0,723 0,468 0,589 0,643 0,303
fenyloalanina (Phe, F) [g] 0,737 0,448 0,556 0,614 0,291
cystyna (Cys, C) [g] 0,084 0,064 0,099 0,07 0,042
tryptofan (Trp)  [g] 0,195 0,106 0,125 0,156 0,069
tauryna8 [mg] 0,58 0,48 0,48 0,58 66

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003