Tłuszcze zwierzęce, to nieodzowny element diety fretek, zwłaszcza, że właśnie z tłuszczów fretki czerpią energie dla całego swojego maleńkiego ciałka… ;-)

Więcej w tym temacie przeczytaj w TŁUSZCZACH i TŁUSZCZACH ZWIERZĘCYCH

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Masło 55%
z solą
Masło
Tłuszcz
gotowany
Łój
barani
Łój
wołowy
kalorie
[kcal]
[kj] 
509
2  131
717
2 999
629
2 628
902
3 776
902
3 776
woda [%] 42,1 15,87 23,22 0 0
sucha masa [%] 57,9 84,13 76,78 100 100
białko  [%] 3,3
[5,70]
0,85
[1,01]
12,20
[15,89 ]
0
[0]
0
[0]
tłuszcze  [%] 55,1
[95,16] 
81,11
[96,41]
63,92
[83,25]
100
[100]
100
[100]
1,6-3,2 : 1 1:16,70
1:95,4
1:5,24
0:1
0:1
węglowodany [%] 0,06 0,06 0 0
włókno [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 1,0 2,11 0 0

Minerały

w 100g j.m. Masło 55%
z solą

Masło
Tłuszcz
gotowany
Łój
barani
Łój
wołowy
wapń (Ca) [mg] 48 24 53 0 0
fosfor (P) [mg] 34 24 162 0 0
1,2-2,2 : 0,9-1,2 1,4:1 1:1 1:3
sód (Na)  [mg] 450 11 34 0 0
potas (K) [mg] 71 24 235 0 0
1,0 : 1,2-2,1 6,3:1:1 1:2,18 1:6,9
żelazo (Fe)  [mg] 1,1 0,02 0,36 0 0
magnez (Mg)        [mg] 5 2 7 0 0
mangan (Mn)  [mg] 0 0,003 0 0
selen (Se) [mcg] 1 1 16,3 0,2 0,2
cynk (Zn)  [mg] 0,3 0,09 0 0
miedź (Cu)  [mg] 0 0 0 0
fluor (F)  [mcg] 2,8 0 0

Witaminy

w 100g j.m. Masło 55%
z solą

Masło
Tłuszcz
gotowany
Łój
barani
Łój
wołowy
A (retinol) [mcg]
[iu]
509,4
1698
749,7
2499
3,6
12
0
0
B1 (tiamina)  [mg] 0,005 0,005 0 0
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,1 0,034 0,11 0 0
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 0,04 0,042 2,53 0 0
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 0,11 0 0
B6 (pirydyna) [mg] 0 0,003 0,13 0 0
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 3 3 2 0 0
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 1 0,17 0,45 0 0
C (kwas askorbinowy) [mg] 0 0 0 0 0
D (D2 + D3) [mcg]
[iu]
1,5
60
1,5
60
0,2
10
0,7
28
0,7
28
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu] 
1,6
2,4
2,32
3,5
2,8
4,2
2,7
4
K1 (filochinon)  [mcg] 7 7 0 0
J (cholina) [mg] 12,9 18,8 78,9 79,8
cukier  [g] 0 0,06 0 0
sacharoza  [g] 0 0 0
glukoza  [g] 0 0 0
fruktoza  [g] 0 0 0
laktoza  [g] 0 0,06 0
maltoza
(cukier słodowy) 
[g] 0 0 0
galaktoza [g] 0 0 0

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Masło 55%
z solą

Masło
Tłuszcz
gotowany
Łój
barani
Łój
wołowy
nasycone  [g]  34,3 51,368 24,49 47,3 49,8
jednonienasycone [g] 15,9 21,021 27,35 40,6 41,8
wielonienasycone  [g] 2,0 3,043 6,38 7,8 4
cholesterol  [mg] 106 215 93 102 109
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,802 0,315 2,3 0,6
n-6 [g] 1,244 2,948 5,501 3,1
n-3 : n-6 1:1,6 1:9,4 1:2,4 1:5,2

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Masło 55%
z solą

Masło
Tłuszcz
gotowany
Łój
barani
Łój
wołowy
kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 0,248 0,064 0 0
alanina (Ala, A) [g] 0,113 0,029 0 0
histydyna (His, H)  [g] 0,089 0,023 0 0
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 0,691 0,178 0 0
glicyna (Gly, G) [g] 0,070 0,018 0 0
hydroksyprolina
(Hyp)
[g] 0 0
seryna (Ser, S)  [g] 0,179 0,046 0 0
prolina (Pro, P)  [g] 0,318 0,082 0 0
arginina (Arg, R)  [g] 0,120 0,031 0 0
walina (Val, V)  [g] 0,221 0,057 0 0
leucyna (Leu, L)  [g] 0,322 0,083 0 0
izoleucyna (Ile, I)  [g] 0,198 0,051 0 0
treonina (Thr, T) [g] 0,147 0,038 0 0
lizyna (Lys, K)  [g] 0,260 0,067 0 0
metionina (Met, M) [g] 0,082 0,021 0 0
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,159 0,041 0 0
fenyloalanina (Phe, F) [g] 0,159 0,041 0 0
cystyna (Cys, C)  [g] 0,031 0,008 0 0
tryptofan (Trp)  [g] 0,047 0,012 0 0
tauryna8 [mg] 0 0

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

 

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003

  • Ile jest masła w maśle, a ile tłuszczu w tłuszczu?… Masło, łój, skórki, tłuszcz w wielu wydaniach… Tłuste… tłuste… w diecie fretek, w brew pozorom, nie oznacza otyłości, otyłość szybciej osiągniemy skarmiając węglowodanami (cukrami), a jako gratis dostaniemy jeszcze insulinomę