Tłuszcze zwierzęce, to nieodzowny element diety fretek, zwłaszcza, że właśnie z tłuszczów fretki czerpią energie dla całego swojego maleńkiego ciałka… ;-)

Więcej w tym temacie przeczytaj w TŁUSZCZACH i TŁUSZCZACH ZWIERZĘCYCH

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Tłuszcz
z kurczaka
Tłuszcz
kaczy

Tłuszcz
gęsi
Tłuszcz
indyczy

 Smalec  
kalorie                    
[kcal]
[kj] 
900
3 768
882
3 693
900
3 768
900
3 768
902
3 776
woda  [%] 0,2 0,2 0,2 0,2 0
sucha masa [%] 99,8 99,8 99,8 99,8 100
białko  [%] 0
[0]
0
[0]
0
[0]
0
[0]
0
[0]
tłuszcze  [%] 99,8
[100] 
99,8
[100]
99,8
[100]
99,8
[100]
100
[100]
1,6-3,2 : 1 0:1
0:1
0:1
0:1
0:1
węglowodany        [%] 0 0 0 0 0
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 0 0 0 0 0

Minerały

w 100g j.m. Tłuszcz
 z kurczaka 

   Tłuszcz   
kaczy

   Tłuszcz   
gęsi

   Tłuszcz   
indyczy

    Smalec    
wapń (Ca)              [mg] 0 0 0 0 0
fosfor (P)  [mg] 0 0 0 0 0
1,2-2,2 : 0,9-1,2
sód (Na)  [mg] 0 0 0 0 0
potas (K) [mg] 0 0 0 0 0
1,0 : 1,2-2,1
żelazo (Fe)  [mg] 0 0 0 0 0
magnez (Mg)        [mg] 0 0 0 0 0
mangan (Mn)  [mg] 0 0 0 0 0
selen (Se) [mcg] 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
cynk (Zn)  [mg] 0 0 0 0 0,11
miedź (Cu)  [mg] 0 0 0 0 0
fluor (F)  [mcg] 0 0 0 0 0

Witaminy

w 100g j.m. Tłuszcz
 z kurczaka 

   Tłuszcz   
kaczy

   Tłuszcz   
gęsi

   Tłuszcz   
indyczy

    Smalec    
A (retinol) [mcg]
[iu]
0
0
0
0
0
B1 (tiamina)  [mg] 0 0 0 0 0
B2 (ryboflawina)  [mg] 0 0 0 0 0
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 0 0 0 0 0
B5 (kwas
pantotenowy) 
[mg] 0 0 0 0 0
B6 (pirydyna) [mg] 0 0 0 0 0
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9
(M, kwas foliowy)
[mcg] 0 0 0 0 0
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0 0 0 0 0
C
(kwas askorbinowy) 
[mg] 0 0 0 0 0
D3 [mcg]
[iu]
4,8
191
4,8
191
4,8
191
2,5
102
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu] 
2,7
4,03
2,7
4,03
2,7
4,03
2,9
4,33
0,6
0,9
K1 (filochinon)  [mcg] 0 0 0 0 0
J (cholina) [mg] 122,4 122,4 122,4 49,7
cukier  [g] 0 0 0 0 0
sacharoza  [g] 0 0 0 0
glukoza  [g] 0 0 0 0
fruktoza  [g] 0 0 0 0
laktoza  [g] 0 0 0
maltoza
(cukier słodowy) 
[g] 0 0 0
galaktoza [g] 0 0 0

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Tłuszcz
 z kurczaka 

   Tłuszcz   
kaczy

   Tłuszcz   
gęsi

   Tłuszcz   
indyczy

    Smalec    
nasycone    [g]  29,8 33,2 27,7 29,4 39,2
jednonienasycone     [g] 44,7 49,3 56,7 42,9 45,1
wielonienasycone  [g] 20,9 12,9 11 23,1 11,2
cholesterol  [mg] 85 100 100 102 95
fitsterole [mg]
n-3 [g] 1,0 1,0 0,5 1,4 1,0
n-6 [g] 19,503 11,999 9,801 21,201 10,199
n-3 : n-6 1:19,5 1:12 1:19,6 1:15,14 1:10,2

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Tłuszcz
 z kurczaka 

   Tłuszcz   
kaczy

   Tłuszcz   
gęsi

   Tłuszcz   
indyczy

    Smalec    
kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 0 0 0 0 0
alanina (Ala, A)  [g] 0 0 0 0 0
histydyna (His, H) [g] 0 0 0 0 0
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 0 0 0 0 0
glicyna (Gly, G)  [g] 0 0 0 0 0
hydroksyprolina
(Hyp)
[g] 0 0 0 0 0
seryna (Ser, S)  [g] 0 0 0 0 0
prolina (Pro, P)  [g] 0 0 0 0 0
arginina (Arg, R)  [g] 0 0 0 0 0
walina (Val, V)  [g] 0 0 0 0 0
leucyna (Leu, L)  [g] 0 0 0 0 0
izoleucyna (Ile, I)  [g] 0 0 0 0 0
treonina (Thr, T)    [g] 0 0 0 0 0
lizyna (Lys, K)  [g] 0 0 0 0 0
metionina (Met, M) [g] 0 0 0 0 0
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0 0 0 0 0
fenyloalanina (Phe, F) [g] 0 0 0 0 0
cystyna (Cys, C)  [g] 0 0 0 0 0
tryptofan (Trp)  [g] 0 0 0 0 0
tauryna8 [mg] 0 0 0 0 0

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003