Ślimaki… winniczki… a dlaczego nie?!… Bogate w magnez i selen, o małej zawartości cholesterolu… ;-) 

Wiewiórki, żółw, kurze łapki, perliczki… Należy pamiętać, iż polski ślimak winniczek, żółw błotny, czy wiewiórki należą do gatunków chronionych w Polsce

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Ślimak* Perliczka
Kurze
łapki
Wiewiórka* Żółw*
kalorie                    
[kcal]
[kj] 
90
377
158
662
215
900
120
502
89
373
woda  [%] 79,2 68,9 65,8 73,83 78,5
sucha masa [%] 20,8 31,1 34,2 26,17 21,5
białko  [%] 16,1
 [77,4]
23,4
 [75,24]
19,4
[56,73]
21,23
[81,12]
19,8
[92,09]
tłuszcze  [%] 1,4
[6,73] 
6,45
 [20,74]
14,6
[42,69]
3,21
[12,27]
0,5
[2,33]
1,6-3,2 : 1 11,5:1
3,6:1
1,3:1
6,6:1
39,6:1
węglowodany        [%] 2 0 0,2 0 0
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 1,3 1,25 0 1,2 1,2

Minerały

w 100g j.m. Ślimak*
Perliczka
Kurze
łapki
Wiewiórka* Żółw*
wapń (Ca) [mg] 10 11 88 2 118
fosfor (P)  [mg] 272 153 83 172 180
1,2-2,2 : 0,9-1,2 1:27,2 1:13,9 1,06:1 1:86 1:1,53
sód (Na)  [mg] 70 67 67 103 68
potas (K) [mg] 382 193 31 304 230
1,0 :1,2-2,1 1:5,5 1:2,9 2,16:1 1:3 1:3,4
żelazo (Fe)  [mg] 3,5 0,84 0,91 4,7 1,4
magnez (Mg)        [mg] 250 22 5 24 20
mangan (Mn)  [mg]
selen (Se) [mcg] 27,4 16,3 3,6 9,3 16,8
cynk (Zn)  [mg] 1 1,13 0,69 1
miedź (Cu)  [mg] 0,4 0,043 0,102 0,25
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Ślimak*
Perliczka
Kurze
łapki
Wiewiórka* Żółw*
A (retinol) [mcg]
[iu]
30
100
27,6
92
30
100
0 30
100 
B1 (tiamina)  [mg] 0,01 0,059 0,06 0,07 0,12
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,12 0,102 0,2 0,21 0,15
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 1,4 7,667 0,4 4 1,1
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 0,879
B6 (pirydyna) [mg] 0,13 0,38 0,01 0,12
B7 (H, biotyna) [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 6 5 86 15
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0,5 0,34 0,47 1
C (kwas askorbinowy) [mg] 0 1,3 0 0 0
D3 [mcg]
[iu]
0 0,2
8
0
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu] 
5
7,5
0,27
0,4
0,5
0,75
K1 (filochinon)  [mcg] 0,1 0,2 0,1
J (cholina) [mg] 65 13,3 65
cukier  [g] 0 0 0 0
sacharoza  [g] 0 0
glukoza  [g] 0 0
fruktoza  [g] 0 0
laktoza  [g] 0 0
maltoza
(cukier słodowy) 
[g] 0 0
galaktoza [g] 0 0

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Ślimak*
Perliczka
udo
Kurze
łapki
Wiewiórka*
Żółw*
nasycone  [g]  0,361 1,77 3,92 0,38 0,127
jednonienasycone [g] 0,259 2,43 5,5 1,18 0,088
wielonienasycone  [g] 0,252 1,41 2,98 0,94 0,17
cholesterol  [mg] 50 74 84 83 50
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,218 0,1 0,187 0,02 0,085
n-6 [g] 0,017 1,19 2,57 0,92 0,033
n-3 : n-6 12,8:1 1:11,9 1:13,7 1:46 2,6:1

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Ślimak*
Perliczka
Kurze
łapki
Wiewiórka* Żółw*
kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 2,087 1,107
alanina (Ala, A) [g] 1,378 1,006
histydyna (His, H) [g] 0,681 0,554
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 3,407 2,871
glicyna (Gly, G) [g] 1,572 0,921
hydroksyprolina (Hyp) [g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,829 0,696
prolina (Pro, P)  [g] 1,162 0,792
arginina (Arg, R)  [g] 1,476 1,107
walina (Val, V)  [g] 1,132 0,839
leucyna (Leu, L)  [g] 1,693 1,525
izoleucyna (Ile, I)  [g] 1,156 0,809
treonina (Thr, T) [g] 0,963 0,809
lizyna (Lys, K) [g] 1,891 1,536
metionina (Met, M) [g] 0,618 0,465
tyrozyna (Tyr, Y) [g] 0,748 0,635
fenyloalanina (Phe, F) [g] 0,906 0,822
cystyna (Cys, C) [g] 0,314
tryptofan (Trp) [g] 0,259
tauryna8 [mg] 202,8

* gatunki chronione w Polsce
* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  


Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003