Cało tuszowe mięsiwo z przepiórek i gołębi… ;-)

To drobne ptactwo o wadze tuszki od 150 do 370g jest idealne przy nauce jedzenia kosteczek… Jest niskocholesterowe i bogate w cynk, żelazo, witaminę B12, C oraz taurynę (część jest tracona w procesie mrożenia i należy ją suplementować)… 

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Przepiórka
mięso
i skóra
Przepiórka
mięso
Przepiórka
pierś
Gołąb
mięso
i skóra
Gołąb
młody
kalorie
[kcal]
[kj]
192
804
134
561
123
515
294
1 231
134
561
woda  [%] 69,65 70,03 71,67 56,6 72,82
sucha masa [%] 30,35 29,97 28,33 43,4 27,18
białko  [%] 19,63
[64,68]
21,76
[72,61]
22,59
[79,74]
18,47
[42,56]
21,76
[80,06]
tłuszcze  [%] 12,05
[39,7]
4,53
[15,12]
2,99
[10,55]
23,8
[54,84]
4,52
[16,63]
1,6-3,2 : 1 1,6:1
+
4,8:1
7,6:1
1:1,3
4,8:1
węglowodany [%] 0 0 0 0 0
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 0,9 1,3 1,3 1,4 1,28

Minerały

w 100g  j.m.  Przepiórka
mięso
i skóra
Przepiórka
mięso
Przepiórka
pierś

Gołąb
mięso
i skóra
Gołąb
młody
wapń (Ca) [mg] 13 13 10 12 10
fosfor (P)  [mg] 275 307 228 248 228
2,1 (Ca) : 0,9 (P) 1:21,2 1:23,6 1:22,8 1:20,7 1:22,8
sód (Na)  [mg] 53 51 55 54 55
potas (K) [mg] 216 237 260 199 260
 1,0 (Na) : 2,1 (K) 1:4,1 1:4,7 1:4,7 1:3,7 1:4,7 
żelazo (Fe)  [mg] 3,97 4,51 2,31 3,54 2,31
magnez (Mg)        [mg] 23 25 28 22 28
mangan (Mn)  [mg] 0,019 0,019 0,018 0,02 0,018
selen (Se) [mcg] 16,6 17,4 18,8 13,3 15,5
cynk (Zn)  [mg] 2,42 2,7 2,7 2,2 2,7
miedź (Cu)  [mg] 0,507 0,594 0,433 0,44 0,433
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g

 

j.m. Przepiórka
mięso
i skóra

Przepiórka
mięso
Przepiórka
pierś

Gołąb
mięso
i skóra
Gołąb
młody
A (retinol) [mcg]
[ui]
72,9
243
17,1
57
11,1
37
72,9
243
17,1
57
B1 (tiamina)  [mg] 0,244 0,283 0,24 0,212 0,24
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,26 0,285 0,243 0,224 0,243
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*  
[mg] 7,538 8,2 8,2 6,046 7,322
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 0,772 0,787 0,787 0,76 0,787
B6 (pirydyna) [mg] 0,6 0,53 0,53 0,41 0,53
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 8 7 4 6 4
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0,43 0,47 0,5 0,4 0,47
C (kwas askorbinowy) [mg] 6,1 7,2 5,1 5,2
5,1
[iu]
E (alfa-tokoferol)  [mg]
K1 (filochinon)  [mcg]
J (cholina) [mg]
cukier  [g] 0 0 0 0 0
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Przepiórka
mięso
i skóra
Przepiórka
mięso
Przepiórka
pierś

Gołąb
mięso
i skóra
Gołąb
młody
nasycone    [g]  3,38 1,32 0,87 8,43 1,18
jednonienasycone [g] 4,18 1,28 0,84 9,72 1,61
wielonienasycone [g] 2,98 1,17 0,77 3,07 0,96
cholesterol  [mg] 76 70 58 95 90
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,46 0,05 0,05 0,1 0,13
n-6 [g] 2,3 0,93 0,62 2,67 1,03
n-3 : n-6 1:4,7 1:18,6 1:12,4 1:26,7 1:7,9

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Przepiórka
mięso
i skóra

Przepiórka
mięso
Przepiórka
pierś

Gołąb
mięso
i skóra
Gołąb
młody
kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 1,652 1,814 1,883 1,557 1,814
alanina (Ala, A)  [g] 1,26 1,341 1,392 1,194 1,341
histydyna (His, H)     [g] 0,696 0,825 0,857 0,647 0,825
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 2,53 2,82 2,928 2,378 2,82
glicyna (Gly, G)  [g] 1,542 1,442 1,497 1,491 1,442
hydroksyprolina
(Hyp)
[g]  –
seryna (Ser, S)  [g] 0,937 1,062 1,103 0,878 1,062
prolina (Pro, P)  [g] 0,866 0,797 0,828 0,839 0,797
arginina (Arg, R)  [g] 1,279 1,379 1,432 1,21 1,379
walina (Val, V)  [g] 1,033 1,18 1,225 0,967 1,18
leucyna (Leu, L)  [g] 1,613 1,886 1,938 1,506 1,866
izoleucyna (Ile, I)  [g] 1,013 1,187 1,233 0,943 1,187
treonina (Thr, T)    [g] 0,945 1,09 1,131 0,884 1,9
lizyna (Lys, K)  [g] 1,645 1,905 1,977 1,537 1,905
metionina (Met, M) [g] 0,591 0,689 0,716 0,552 0,689
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,849 1,01 1,048 0,789 1,1
fenyloalanina
(Phe, F) 
[g] 0,826 0,944 0,98 0,773 0,944
cystyna (Cys, C)  [g] 0,34 0,38 0,394 0,32 0,38
tryptofan (Trp)  [g] 0,288 0,341 0,354 0,268 0,341
tauryna8 [mg] 328,5 328,5 328,5 328,5 328,5

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  


Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) ”Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003

  • Składniki odżywcze całych tuszek przepiórek i gołębi… Czyli to co fretki lubią najbardziej… ;-) Widać diametralną różnicę w ich składzie, zwłaszcza w odniesieniu do witamin, minerałów i aminokwasów, w porównaniu do „jałowych” kurczaków… ;-)