Nietypowe podroby: ozorki, móżdżki, płucka… Są to produkty, które jak reszta podrobów może być stosowana w diecie fretek, ale w marginalnym stopniu (maksymalnie do 2% diety, na 100g mięsa i kości dodajemy 2g takich rarytasów)…

Tak ozorki jak i móżdżki są wyjątkowo bogate w witaminę B12 i C, ale też móżdżki mają przeogromne ilości cholesterolu… ;-)

Płucka, są najmniej wartościowym dodatkiem żywieniowym, ale jeżeli komuś uda się je dostać, może je włączyć do diety swojej fretki…

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Cielęcina
ozór
Jagnięcina
ozór
Cielęcina
mózg
Jagnięcina
mózg
Cielęcina
płuca 
kalorie [kcal]
[kj]
131
548
222
929
118
494
122
511
90
377
woda  [%] 74,53 66,6 79,78 79,2 80,5
sucha masa [%] 25,47 33,4 20,22 20,8 19,5
białko  [%] 17,18
[67,45]
15,7
[47,01]
10,32
[51,04]
10,4
[50]
16,3
[83,59]
tłuszcze  [%] 5,48
[21,52]
17,17
[51,41]
8,21
[40,6]
8,58
[41,25]
2,3
[11,8]
1,6-3,2 : 1 3,1:1
+
1:1,1
1,3:1
1,2:1
7,1:1
węglowodany  [%] 1,91 0 0 0 0
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 0,9 0,9 1,4 1,3 1,1

Minerały

w 100g j.m. Cielęcina
ozór

Jagnięcina
ozór
Cielęcina
mózg
Jagnięcina
mózg
Cielęcina
płuca 
wapń (Ca) [mg] 7 9 10 9 7
fosfor (P)  [mg] 159 184 274 270 288
 2,1 (Ca) : 0,9 (P) 1:22,7 1:20,5 1:27,4 1:30 1:41,1
sód (Na)  [mg] 82 78 127 112 108
potas (K) [mg] 271 257 315 296 274
 1,0 (Na) : 2,1 (K) 1:3,3 1:3,3 1:2,5 1:2,6 1:2,5
żelazo (Fe)  [mg] 2,72 2,65 2,13 1,75 5,2
magnez (Mg)        [mg] 17 21 14 12 12
mangan (Mn)  [mg] 0,023 0,049 0,037 0,044 0,018
selen (Se) [mcg] 7 15 10 9 17,2
cynk (Zn)  [mg] 2,63 2,32 1,11 1,17 1,16
miedź (Cu)  [mg] 0,2 0,212 0,22 0,24 0,241
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Cielęcina
ozór

Jagnięcina
ozór
Cielęcina
mózg
Jagnięcina
mózg
Wołowina
płuca 
A (retinol) [mcg]
[iu]
0,3
1
0 0 0 0
B1 (tiamina)  [mg] 0,17 0,15 0,13 0,13 0,047
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,41 0,38 0,26 0,3 0,231
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 2,2 4,7 4,3 3,9 4,025
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 1,2 0,97 2,72 0,92
B6 (pirydyna) [mg] 0,19 0,18 0,28 0,29 0,11
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 5 4 3 3 11
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 6,1 7,2 12,2 11,3 3,83
C (kwas askorbinowy) [mg] 5 6 14 16
39
[iu]
E (alfa-tokoferol)  [mg]
K1 (filochinon)  [mcg]
J (cholina) [mg]
cukier  [g] 0 0 0 0
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Cielęcina
ozór

Jagnięcina
ozór
Cielęcina
mózg
Jagnięcina
mózg
Cielęcina
płuca 
nasycone    [g]  2,35 6,63 1,91 2,19 0,79
jednonienasycone [g] 2,51 8,46 1,64 1,55 0,59
wielonienasycone [g] 0,31 1,06 0,95 0,88 0,31
cholesterol  [mg] 62 156 1 590 1 352 229
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,51 0,62
n-6 [g] 0,2 0,48 0,02 0,03
n-3 : n-6 [g] 1,1:1 20,7:1

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Cielęcina
ozór

Jagnięcina
ozór
Cielęcina
mózg
Jagnięcina
mózg
Wołowina
płuca
kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 1,462 1,403 0,876 0,868
alanina (Ala, A)  [g] 0,96 0,9 0,531 0,589
histydyna (His, H) [g] 0,392 0,347 0,258 0,276
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 2,333 2,026 1,234 1,233
glicyna (Gly, G)  [g] 1,008 1,022 0,453 0,492
hydroksyprolina (Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,639 0,618 0,53 0,541
prolina (Pro, P)  [g] 0,812 0,826 0,426 0,448
arginina (Arg, R)  [g] 1,005 1,034 0,566 0,701
walina (Val, V)  [g] 0,788 0,752 0,491 0,495 0,694
leucyna (Leu, L)  [g] 1,238 1,117 0,797 0,813 0,931
izoleucyna (Ile, I)  [g] 0,736 0,613 0,42 0,414 0,676
treonina (Thr, T)    [g] 0,691 0,71 0,511 0,466 0,606
lizyna (Lys, K)  [g] 1,263 1,112 0,64 0,667 1,208
metionina (Met, M) [g] 0,354 0,333 0,227 0,207 0,259
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,515 0,465 0,4 0,38 0,344
fenyloalanina (Phe, F) [g] 0,677 0,586 0,543 0,501 0,579
cystyna (Cys, C)  [g] 0,171 0,171 0,108 0,108 0,139
tryptofan (Trp)  [g] 0,185 0,159 0,103 0,107 0,129
tauryna [mg] 40,0 23,9 40,0 23,9 95,6

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

 

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) ”Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003