Skład olei rybich… Z pośród czterech, niżej wymienionych olei, olej z łososia charakteryzuje się najlepszymi parametrami – największą przewagą kwasów n-3 nad n-6 oraz najniższą ilością tłuszczów nasyconych…

Pamiętajcie, że wybierając olej powinniśmy kierować się następującymi zasadami:

  • przewaga kwasów n-3 nad kwasami n-6
  • niska zawartość kwasów nasyconych
  • tłoczone na zimno

Nigdy nie stosujemy olei:

  • uwodornionych
  • rafinowanych
  • z zepsutych ryb
  • z przedłużanym okresem spożycia przy użyciu sztucznych konserwantów
  • używanych wcześniej do smażenia
  • przeterminowanych
  • z konserwantami
  • z syntetycznymi witaminami i minerałami

Uwaga!

  • 5g tranu (olei rybich z wątroby), 1 łyżeczka od herbaty (około 4g),  może spowodować poważne zatrucie fretki witaminą A i D
  • 1ml oleju to 0,91g
  • 1g oleju to 1,1ml
  • nie należy stosować wyłącznie olei rybich z wyłączeniem roślinnych, jako jedynego źródła NNKT, zwłaszcza w przypadku samic ciężarnych, karmiących oraz rosnących szczeniąt – grozi poważnymi komplikacjami w rozwoju mózgu maluszków!9

Przeczytaj więcej w temacie TŁUSZCZE ZWIERZĘCE

Składniki pokarmowe

w 100g [109,65ml]
 j.m.  Olej
z łososia
Olej
ze śledzia
Olej
z sardynek
Tran
z wątroby
dorsza
Olej
z ryb
atlantyckich
kalorie
[kcal]
[kj] 
902
3 774
902
3 774 
902
3 774
902
3 774
902
3 774
woda  [%] 0 0 0 0 0
sucha masa [%] 0 0 0 0 0
białko  [%] 0
[0]
0
[0]
0
[0]
0
[0]
0
[0]
tłuszcze  [%] 100
[100]
100
[100]
100
[100]
100
[100]
100
[100]
1,6-3,2 : 1
węglowodany [%] 0 0 0 0 0
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 0 0 0 0 0

Minerały

w 100g [109,65ml] j.m. Olej
z łososia

Olej
ze śledzia

Olej
z sardynek

Tran
z wątroby
dorsza
Olej
z ryb
atlantyckich
wapń (Ca) [mg] 0 0 0 0 0
fosfor (P)  [mg] 0 0 0 0 0
1,2-2,2 : 0,9-1,2
sód (Na)  [mg] 0 0 0 0 0
potas (K) [mg] 0 0 0 0 0
1,0 : 1,2-2,1
żelazo (Fe)  [mg] 0 0 0 0 0
magnez (Mg)        [mg] 0 0 0 0 0
mangan (Mn) [mg] 0 0 0 0 0
selen (Se) [mcg] 0 0 0 0 0
cynk (Zn)  [mg] 0 0 0 0 0
miedź (Cu)  [mg] 0 0 0 0 0
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g [109,65ml] j.m. Olej
z łososia

Olej
ze śledzia

Olej
z sardynek

Tran
z wątroby
dorsza
Olej
z ryb
atlantyckich
A (retinol) [mcg]
[iu]
0
0
0
30000
100000 
0
– 
B1 (tiamina)  [mg] 0 0 0 0 0
B2 (ryboflawina)  [mg] 0 0 0 0 0
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 0 0 0 0 0
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 0 0 0 0 0
B6 (pirydyna) [mg] 0 0 0 0 0
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 0 0 0 0 0
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0 0 0 0 0
C (kwas askorbinowy) [mg] 0 0 0 0 0
D3 [mcg]
[iu]
8,35
334
250
10000 
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu] 
K1 (filochinon)  [mcg]
J (cholina) [mg]
cukier  [g]
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g [109,65ml]
 j.m.  Olej
z łososia

Olej
ze śledzia
Olej
z sardynek
Tran
z wątroby
dorsza
Olej
z ryb
atlantyckich
nasycone  [g]  19,827 21,29 29,892 22,608 30,427
c12:0 [%] 0,157
mirystynowy c14:0 [%] 3,28 7,186 6,525 3,568 7,959
palmitynowy c16:0 [%] 9,84 11,702 16,646 10,63 15,146
margarynowy c17:0 [%]
stearynowy c18:0 [%] 4,245 0,818 3,887 2,799 3,775
arachidowy c20:0 [%]
dokozanowy c22:0 [%]
c24:0 [%]
jednonienasycone [g] 29,037 56,564 33,841 46,711 26,694
palmitoleinowy n-7
cis c16:1
[%] 4,823 9,642 7,514 8,309 10,481
heptadecenoic c17:1 [%]
oleinowy n-9
cis c18:1
[%] 16,978 11,957 14,752 20,653 14,527
oktadecenowy n-9
trans c18:1
[%]
eikozenowy n-9
cis c20:1
[%] 3,859 13,627 5,986 10,422 1,332
erukowy n-9
c22:1
[%] 3,376 20,610 5,589 7,328 0,352
wielonienasycone [g] 40,324 15,604 31,867 22,541 34,197
linolowy n-6
[LA] c18:2
[%] 1,543 1,149 2,014 0,935 2,154
γ-linolenowy n-6
[GLA] c18:3
[%]
a-linolenowy n-3
[ALA] c18:3
[%] 1,061 0,763 1,327 0,935 1,490
stearynowy n-3
[STA] c18:4
[%] 2,798 2,305 3,025 0,935 2,739
eikozadienowy n-6
cis c20:2
[%]
dihomo γ-linolenowy
n-6 [DGLA] c20:3
[%]
arachidonowy n-6
[AA] c20:4
[%] 0,675 0,289 1,756 0,935 1,169
eikozapaentaenowy
n-3 [EPA] c20:5
[%] 13,023 6,273 10,137 6,898 13,167
n-3
[DPA] c22:5
[%] 2,991 0,619 1,973 0,935 4,914
dokozahexaenowy
n-3 [DHA] c22:6
[%] 18,232 4,207 10,656 10,968 8,561
cholesterol  [mg] 485 766 710 570 521
fitosterole [mg]
n-3 [g] 35,311 11,861 24,093 19,736 28,128
n-6 [g] 1,543 1,149 2,014 0,935 2,154
n-3 : n-6 22,9:1 10,3:1 12:1 21,1:1 13:1

Aminokwasy

w 100g [109,65ml]
 j.m.  Olej
z łososia

Olej
ze śledzia

Olej
z sardynek

Tran
z wątroby
dorsza
Olej
z ryb
atlantyckich
kwas asparaginowy
(Asp, D)  
[g]
alanina (Ala, A)  [g]
histydyna (His, H) [g]
kwas glutaminowy
(Glu, E)  
[g]
glicyna (Gly, G)  [g]
hydroksyprolina (Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g]
prolina (Pro, P)  [g]
arginina (Arg, R)  [g]
walina (Val, V)  [g]
leucyna (Leu, L)  [g]
izoleucyna (Ile, I)  [g]
treonina (Thr, T)    [g]
lizyna (Lys, K)  [g]
metionina (Met, M) [g]
tyrozyna (Tyr, Y)  [g]
fenyloalanina (Phe, F)  [g]
cystyna (Cys, C)  [g]
tryptofan (Trp)  [g]
tauryna8 [mg]

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] ile-kalorii.pl
[2] nutritionanalyser.com
[3] valori-alimenti.com 
[4] ricette-calorie.com
[5] quoky.com
[6] nutritioninfoods.com
[7] nutritiondata.com
[8] „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003
[9] „Different ratio between n-6 and n-3 fatty acids in diets for lactating mink (Mustela vison) dams – effect on milk and kit tissue fatty acid composition”, Mette Ulf Hansen1,2, Mikael Lassén1, Anne Helene Tauson2, Hilmer Sørensen3 and Tove Clausen41 Danish Agricultural Advisory Service, National Centre, Fur Animals, Udkærsvej 15, 8200 Århus N, Denmark. *Corresponding author: muh@landscentret.dk, 2 The Royal Veterinary and Agricultural University, Department of Animal and Veterinary Basic Sciences, Grønnegaarsdvej 3, 1870, Frederiksberg C, Denmark. 3 The Royal Veterinary and Agricultural University, Department of Chemistry and Biometry, Thorvaldsensvej 40, 1871 Frederiksberg C, Denmark. 4 Danish Fur Breeders Research Center, Herningvej 112C, Tvis, Holstebro, Denmark, VIII International Scientific Congress in Fur Animal Production – ‘s-Hertogenbosch, The Netherlands, 15-18 September 2004