Z pośród trzech, niżej wymienionych olei, olej z siemienia charakteryzuje się najlepszymi parametrami – największą przewagą kwasów n-3 nad n-6 oraz najniższą ilością tłuszczów nasyconych…

Pamiętajcie, że wybieramy oleje:

  • z nadwyżką kwasów n-3 nad kwasami n-6
  • o niskiej zawartości kwasów nasyconych
  • tłoczone na zimno z pierwszego tłoczenia

Nigdy nie stosujemy olei:

  • uwodornionych
  • rafinowanych
  • z przedłużanym okresem spożycia przy użyciu konserwantów
  • używanych wcześniej do smażenia
  • przeterminowanych i zepsutych
  • z konserwantami
  • z syntetycznymi witaminami i minerałami

Uwaga!

  • produkty roślinne są słabiej trawione przez fretki niż ich odpowiedniki zwierzęce, należy stosować je z umiarem
  • 1ml oleju to 0,91g
  • 1g oleju to 1,1ml

Więcej w tym temacie przeczytaj w TŁUSZCZACH i TŁUSZCZACH ROŚLINNYCH

Składniki pokarmowe

w 100g [109,65ml]
 j.m.  Olej
lniany
Olej
z kiełków
pszenicy

Oliwa
z oliwek
Olej
z krokosza
Olej z
ogórecznika
kalorie
[kcal]
[kj] 
884
3 699
882
3 699
899
3 762
884
3 699
woda  [%] 0 0 0 0 0
sucha masa [%] 0 0 0 0 0
białko  [%] 0
[0]
0
[0]
0
[0]
0
[0]
0
[0]
tłuszcze  [%] 100
[100]
100
[100]
100
[100]
100
[100]
1,6-3,2 : 1 0:1
0:1
0:1
0:1
węglowodany [%] 0 0 0 0 0
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 0 0 0 0 0

Minerały

w 100g [109,65ml] j.m. Olej
lniany

Olej 
z kiełków
pszenicy

Oliwa
z oliwek
Olej
z krokosza
Olej z
ogórecznika
wapń (Ca) [mg] 0 0 1 0 0
fosfor (P)  [mg] 0 0 0 0 0
1,2-2,2 : 0,9-1,2
sód (Na)  [mg] 0 0 2 0 0
potas (K) [mg] 0 0 1 0 0
1,0 : 1,2-2,1 2:1
żelazo (Fe)  [mg] 0 0 0,6 0 0
magnez (Mg)        [mg] 0 0 0 0 0
mangan (Mn) [mg] 0 0 0 0 0
selen (Se) [mcg] 0 0 0 0 0
cynk (Zn)  [mg] 0 0 0 0 0
miedź (Cu)  [mg] 0 0 0 0 0
fluor (F)  [mcg] 0 0 0 0 0

Witaminy

w 100g [109,65ml] j.m. Olej
lniany

Olej 
z kiełków
pszenicy

Oliwa
z oliwek
Olej
z krokosza
Olej z
ogórecznika
A (retinol) [mcg]
[iu]
0
0
0
0
0
B1 (tiamina)  [mg] 0 0 0 0 0
B2 (ryboflawina)  [mg] 0 0 0 0 0
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 0 0 0 0 0
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 0 0 0 0 0
B6 (pirydyna) [mg] 0 0 0 0 0
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 0 0 0 0 0
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0 0 0 0 0
C (kwas askorbinowy)  [mg] 0 0 0 0 0
D3 [mcg]
[iu]
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu] 
17,5
26,12
149,4
222,99
14,35
21,42
34,1
50,9
K1 (filochinon)  [mcg] 0 24,7 60,2 7,1 0
J (cholina) [mg] 0,2 20 0,3 0,2 0
cukier  [g] 0 0 0
sacharoza  [g] 0 0 0
glukoza  [g] 0 0 0
fruktoza  [g] 0 0 0
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g [109,65ml]
 j.m.  Olej
lniany

Olej 
z kiełków
pszenicy

Oliwa
z oliwek
Olej
z krokosza
Olej z
ogórecznika
nasycone  [g]  9,8 18,8 14,46 6,20
mirystynowy c14:0 [%] 0,1 0,1 0
palmitynowy c16:0 [%] 5 16,6 11,29 4,288
margarynowy c17:0 [%] 0,1 0,022
stearynowy c18:0 [%] 4,3 0,5 1,953 1,915
arachidowy c20:0 [%] 0,2 0,414
dokozanowy c22:0 [%] 0,1 0,129
lignocerynowy c24:0 [%] 0 0 0
jednonienasycone [g] 21 15,1 72,95 14,4
palmitooleinowy n-7
cis c16:1
[%] 0,1 0,5 1,255
margaroleinowy
c17:1
[%] 0 0 0,125
oleinowy n-9
cis c18:1
[%] 20,7 14,6 71,269 14,355
oktadecenowy n-9
trans c18:1
[%] 0,6
eikozenowy n-9
cis c20:1
[%] 0,2 0 0,311
erukowy n-9
c22:1
[%] 0 0 0
wielonienasycone [g] 68,6 61,7 10,52 74,6
linolowy n-6
[LA] c18:2
[%] 17,5 54,8 9,763 74,615
γ-linolenowy n-6
[GLA] c18:3
[%] 0 0 0
alfa-linolenowy n-3
[ALA] c18:3
[%] 50,9 6,9 0,761 0
stearynowy n-3
[STA] c18:4
[%] 0 0 0 0
eikozadienowy n-6
cis c20:2
[%] 0,2
dihomo γ-linolenowy
n-6 [DGLA] c20:3
[%] 0 0 0
arachidonowy n-6
[AA] c20:4
[%] 0 0 0 0
eikozapaentaenowy
n-3 [EPA] c20:5
[%] 0 0 0 0
adrenowy n-6
c22:4 
[%]
dekozapentaenowy
n-3 c22:5
[%] 0 0 0 0
dokozahexaenowy
n-3 [DHA] c22:6
[%] 0 0 0 0
cholesterol  [mg] 0 0 0 0
fitosterole [mg] 553 221 444
n-3 [g] 53,304 6,901 0,761
n-6 [g] 12,701 54,797 9,763 74,615
n-3 : n-6 4,2:1 1:7,95 1:12,8 0:1

Aminokwasy

w 100g [109,65ml]
 j.m.  Olej
lniany

Olej 
z kiełków
pszenicy

Oliwa
z oliwek
Olej
z krokosza
Olej z
ogórecznika
kwas asparaginowy
(Asp, D)  
[g]
alanina (Ala, A)  [g]
histydyna (His, H) [g]
kwas glutaminowy
(Glu, E)  
[g]
glicyna (Gly, G)  [g]
hydroksyprolina (Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g]
prolina (Pro, P)  [g]
arginina (Arg, R)  [g]
walina (Val, V)  [g]
leucyna (Leu, L)  [g]
izoleucyna (Ile, I)  [g]
treonina (Thr, T)    [g]
lizyna (Lys, K)  [g]
metionina (Met, M) [g]
tyrozyna (Tyr, Y)  [g]
fenyloalanina (Phe, F)  [g]
cystyna (Cys, C)  [g]
tryptofan (Trp)  [g]
tauryna9 [mg]

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) community.my-personaltrainer.it
9) „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003