Niepolecane oleje roślinne

Z pośród pięciu, niżej wymienionych olei, żaden nie ma przewagi kwasów n-3 nad n-6, można wręcz powiedzieć, że są bardzo ubogie w kwasy n-3… Są to oleje przemysłowe, rafinowane, powszechnie dostępne w sklepach, uwodorniane w części lub całości, w części utwardzane… Olej słonecznikowy i rzepakowy są bogate w kwasy nienasycone, ale z grupy n-9, a olej sojowy, kukurydziany i z pestek winogron w kwasy n-6… 

Tak więc nie polecam, a nawet odradzam te oleje w diecie fretek, bo cały czas pamiętamy o tym, że wybieramy oleje:

  • z nadwyżką kwasów n-3 nad kwasami n-6
  • o niskiej zawartości kwasów nasyconych
  • tłoczone na zimno z pierwszego tłoczenia

Nigdy nie stosujemy olei:

  • uwodornionych
  • rafinowanych
  • z przedłużanym okresem spożycia przy użyciu konserwantów
  • używanych wcześniej do smażenia
  • przeterminowanych i zepsutych
  • z konserwantami
  • z syntetycznymi witaminami i minerałami

Ponadto unikamy oleju rzepakowego, ze względu na dużą zawartość kwasu erukowego (nawet 40-50%)… Badania na zwierzętach wykazały toksyczny charakter kwasu erukowego, powodujący stłuszczenie narządów miąższowych, uszkodzenie mięśnia sercowego i inne…

Uwaga!

  • 1ml oleju to 0,91g
  • 1g oleju to 1,1ml
  • olej z nasion soi często wymieniany jest w składach karm jako lecytyna

Więcej w tym temacie przeczytaj w TŁUSZCZACH i TŁUSZCZACH ROŚLINNYCH

Składniki pokarmowe

w 100g [109,65ml]
 j.m.  Olej
słonecznikowy
Olej
sojowy
Olej
kukurydziany
Olej
rzepakowy
Olej
z pestek
winogron
kalorie
[kcal]
[kj] 
884
3 699
884
3 699
899
3 762
884
3 701
884
3 701
woda  [%] 0 0 0 0 0
sucha masa [%] 0 0 0 0 0
białko  [%] 0
[0]
0
[0]
0
[0]
0
[0]
0
[0]
tłuszcze  [%] 100
[100]
100
[100]
100
[100]
100
[100]
100
[100]
1,6-3,2 : 1 0:1
0:1
0:1
0:1
0:1
węglowodany [%] 0 0 0 0 0
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 0 0 0 0 0

Minerały

w 100g [109,65ml] j.m. Olej
słonecznikowy

Olej
sojowy
Olej
kukurydziany
Olej
rzepakowy
Olej
z pestek
winogron
wapń (Ca) [mg] 0 0 0 0 0
fosfor (P)  [mg] 0 0 0 0 0
1,2-2,2 : 0,9-1,2
sód (Na)  [mg] 0 0 0 0 0
potas (K) [mg] 0 0 0 0 0
1,0 : 1,2-2,1
żelazo (Fe)  [mg] 0 0,05 0 0 0
magnez (Mg)        [mg] 0 0 0 0 0
mangan (Mn) [mg] 0 0 0 0 0
selen (Se) [mcg] 0 0 0 0 0
cynk (Zn)  [mg] 0 0,01 0 0 0
miedź (Cu)  [mg] 0 0 0 0 0
fluor (F)  [mcg] 0 0 0 0 0

Witaminy

w 100g [109,65ml] j.m. Olej
słonecznikowy
Olej
sojowy
Olej
kukurydziany
Olej
rzepakowy
Olej
z pestek
winogron
A (retinol) [mcg]
[iu]
0
0
0
0
0
B1 (tiamina)  [mg] 0 0 0 0 0
B2 (ryboflawina)  [mg] 0 0 0 0 0
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 0 0 0 0 0
B5 (kwas pantotenowy)  [mg] 0 0 0 0 0
B6 (pirydyna) [mg] 0 0 0 0 0
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 0 0 0 0 0
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0 0 0 0 0
C (kwas askorbinowy) [mg] 0 0 0 0 0
D3 [mcg]
[iu]
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu] 
41,1
61,34
8,18
12,21
14,3
21,34
17,5
26,12
28,8
42,99
K1 (filochinon)  [mcg] 5,4 183,9 1,9 71,3 0
J (cholina) [mg] 0,2 0,2 0,2 0,2 0
cukier  [g] 0 0 0
sacharoza  [g] 0 0 0
glukoza  [g] 0 0 0
fruktoza  [g] 0 0 0
laktoza  [g]
maltoza 
(cukier słodowy)
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g [109,65ml]
 j.m.  Olej
słonecznikowy
Olej
sojowy
Olej
kukurydziany
Olej
rzepakowy
Olej
z pestek
winogron
nasycone  [g]  9 15,65 12,9 7,4 9,6
mirystynowy c14:0 [%] 0,057 0 0,024 0 0,1
palmitynowy c16:0 [%] 4,22 10,46 10,58 4,298 6,7
margarynowy c17:0 [%] 0,037 0,034 0,067 0
stearynowy c18:0 [%] 3,56 4,435 1,848 2,087 2,7
arachidowy c20:0 [%] 0,30 0,36 0,431 0,65
dokozanowy c22:0 [%] 0,84 0,366 0 0,33
lignocerynowy c24:0 [%]
jednonienasycone [g] 57,3 22,783 27,6 63,3 16,1
palmitoleinowy n-7
cis c16:1
[%] 0,095 0 0,114 0,214 0,3
margaroleinowy c17:1 [%] 0 0
oleinowy n-9
cis c18:1
[%] 57,02 22,55 27,335 61,752 15,802
oktadecenowy n-9
trans c18:1
[%] 0,3
eikozenowy n-9
cis c20:1
[%] 0,21 0,233 0,129 1,317 0
erukowy n-9
c22:1
[%] 0 0 0 0
wielonienasycone [g] 29 57,74 53,51 28,1 69,591
linolowy n-6
[LA] c18:2
[%] 28,9 50,95 53,235 19,008 69,591
γ-linolenowy n-6
[GLA] c18:3
[%]
a-linolenowy n-3
[ALA] c18:3
[%] 0,037 6,789 1,161 9,138 0,1
stearynowy n-3
[STA] c18:4
[%] 0 0 0 0 0
eikozadienowy n-6
cis c20:2
[%] 0 0
dihomo γ-linolenowy
n-6 [DGLA] c20:3
[%] 0 0
arachidonowy n-6
[AA] c20:4
[%] 0 0 0 0 0
eikozapaentaenowy
n-3 [EPA] c20:5
[%] 0 0 0 0 0
dokozapentaenowy
n-3 [DPA] c22:5
[%] 0 0 0 0 0
dokozahexaenowy
n-3 [DHA] c22:6
[%] 0 0 0 0 0
cholesterol  [mg] 0 0 0 0 0
fitosterole [mg] 968 180
n-3 [g] 0,037 6,789 1,161 9,138 0,1
n-6 [g] 28,9 50,422 53,51 18,645 69,591
n-3 : n-6 1:782 1:7,4 1:46 1:2,04 1:696

Aminokwasy

w 100g [109,65ml]
 j.m.  Olej
słonecznikowy

Olej
sojowy
Olej
kukurydziany
Olej
rzepakowy
Olej
z pestek
winogron
kwas asparaginowy
(Asp, D)  
[g]
alanina (Ala, A)  [g]
histydyna (His, H) [g]
kwas glutaminowy
(Glu, E)  
[g]
glicyna (Gly, G)  [g]
hydroksyprolina (Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g]
prolina (Pro, P)  [g]
arginina (Arg, R)  [g]
walina (Val, V)  [g]
leucyna (Leu, L)  [g]
izoleucyna (Ile, I)  [g]
treonina (Thr, T)    [g]
lizyna (Lys, K)  [g]
metionina (Met, M) [g]
tyrozyna (Tyr, Y)  [g]
fenyloalanina (Phe, F) [g]
cystyna (Cys, C)  [g]
tryptofan (Trp)  [g]
tauryna8 [mg]

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003