W diecie fretek można stosować nerki w kilku wydaniach, np. nerki królicze, z nutrii, cielęce, jagnięce, czy wołowe…

Nerki dostarczają dużych ilości wysokowartościowego białka, żelaza, selenu, witamin z grupy B, mają niski poziom tłuszczów i nieznaczne ilości cholesterolu… ;-)

Należy jednak pamiętać, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, i K) są magazynowane w narządach wewnętrznych, stąd podroby są ich dobrym źródłem, np. 100g wątroby indyczej zawiera ok. 21.700mcg wit. A, przy zapotrzebowaniu fretki na poziomie 1.100-1.660mcg/dobę… Łatwo zauważymy, że gdybyśmy chcieli fretkę nakarmić 100g wątroby indyczej, to  przedawkujemy wiatminę A od 15-tu do 20-tu razy i możemy doprowadzić do poważnego zatrucia fretki, a w konsekwencji do jej śmierci, gdy taka dieta będzie podawana przez dłuższy czas, np. dwa tygodnie…  

Dlatego tak często przestrzegam, aby podroby stanowiły mały procent diety fretki (max 10%), w tym nerki mogą stanowić maksymalnie 2% podrobów, czyli na 1kg mięsa i kości kupujemy tylko 20g nerek… ;-)

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Nerki
cielęce
Nerki
wołowe
Nerki
jagnięce

Nerki
królicze
Nerki
z nutrii

kalorie
[kcal]
[iu]
99
414
103
431
 97
406
woda  [%] 79,07 77,89 79,23
sucha masa [%] 20,93 22,11 20,77
białko  [%] 15,76
[75,3]
17,4
[78,70]
15,74
[75,78]
tłuszcze  [%] 3,12
[14,91]
3,09
[13,98]
2,95
[14,20]
1,6-3,2 : 1 5,1:1
5,6:1
5,3:1
węglowodany        [%] 0,85 0,29 0,82
włókno  [%] 0 0 0
popiół [%] 1,2 1,3 1,3

Minerały

w 100g j.m. Nerki
cielęce

Nerki
wołowe
Nerki
jagnięce
Nerki
królicze

Nerki
z nutrii

wapń (Ca) [mg] 11 13 13
fosfor (P)  [mg] 241 257 246
2,1 (Ca) : 0,9 (P) 1:21,9 1:19,8 1:18,9
sód (Na)  [mg] 178 182 156
potas (K) [mg] 272 262 277
1,0 (Na) : 2,1 (K)  1:1,5 1:1,4 1:1,8
żelazo (Fe)  [mg] 3,36 4,6 6,36
magnez (Mg)        [mg] 16 17 17
mangan (Mn)  [mg] 0,08 0,142 0,118
selen (Se) [mcg] 80 141 126,9
cynk (Zn)  [mg] 1,97 1,92 2,24
miedź (Cu)  [mg] 0,494 0,426 0,446
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Nerki
cielęce

Nerki
wołowe
Nerki
jagnięce

Nerki
królicze

Nerki
z nutrii

A (retinol) [mcg]
[iu]
92,4
308
419,1
1397 
94,8
316
B1 (tiamina)  [mg] 0,32 0,357 0,62
B2 (ryboflawina)  [mg] 1,9 2,84 2,24
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)* 
[mg] 6,99 8,03 7,51
B5 (kwas
pantotenowy) 
[mg] 3,3 3,97 4,22
B6 (pirydyna) [mg] 0,37 0,665 0,22
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9
(M, kwas foliowy)
[mcg] 21 98 28
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 28,2 27,5 52,41
C
(kwas askorbinowy)
[mg] 5 9,4 11
[mcg]
[iu]
0,8
32
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu]
0,22
0,33
K1 (filochinon)  [mcg] 0
J (cholina) [mg]
cukier  [g] 0
sacharoza  [g] 0
glukoza  [g] 0
fruktoza  [g] 0
laktoza  [g] 0
maltoza
(cukier słodowy) 
[g] 0
galaktoza [g] 0

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Nerki
cielęce

Nerki
wołowe
Nerki
jagnięce

Nerki
królicze

Nerki
z nutrii

nasycone  [g]  0,96 0,868 1,0
jednonienasycone [g] 0,68 0,545 0,63
wielonienasycone [g] 0,62 0,586 0,55
cholesterol  [mg] 364 411 337
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,15 0,007 0,19
n-6 [g] 0,3 0,31 0,21
n-3 : n-6 1:2 1:44,3 1:1,1

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Nerki
cielęce

Nerki
wołowe
Nerki
jagnięce

Nerki
królicze

Nerki
z nutrii

kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 1,363 1,355
alanina (Ala, A)  [g] 0,833 0,853
histydyna (His, H) [g] 0,381 0,396
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 1,465 1,707
glicyna (Gly, G)  [g] 0,93 0,915
hydroksyprolina
(Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,687 0,734
prolina (Pro, P)  [g] 0,773 0,804
arginina (Arg, R)  [g] 0,971 0,908
walina (Val, V)  [g] 0,833 0,923
leucyna (Leu, L)  [g] 1,276 1,181
izoleucyna (Ile, I)  [g] 0,67 0,626
treonina (Thr, T)    [g] 0,719 0,741
lizyna (Lys, K)  [g] 1,048 1,02
metionina (Met, M) [g] 0,33 0,319
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,604 0,554
fenyloalanina (Phe, F) [g] 0,748 0,729
cystyna (Cys, C)  [g] 0,175 0,179
tryptofan (Trp)  [g] 0,202 0,212
tauryna8 [mg] 40 22,5 23,9 37,3 60,3

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

 

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) ”Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003