Małe ssaki, tj. myszki, chomiki, nornice, szczurki, to obok płazów, gadów i zajęczaków podstawa diety tchórza… Mięso tych zwierząt jest najbardziej bioenergetycznym pokarmem jaki fretki mogą spożywać… ;-)

W sklepach zoologicznych można kupić tego typu frykasy: jednodniowe, kilkudniowe lub kilkutygodniowe myszki i szczurki, żywe lub mrożone, ale pomijając ich cenę, która jest bardzo wysoka, należy pamiętać iż tak młode mięso (jednodniowe noworodki) ma zupełnie inne wartości odżywcze niż starsze tuszki… Dużo białka, a mało tłuszczu, co może zubożyć dietę fretki i całkowicie zachwiać jej zbilansowanie, dlatego taką „karmówkę” stosuje się jako dodatek do diety, maksymalnie 5% – na 1kg można użyć tylko 50g takiego typu mięsa…

Taka dieta nie może stanowić podstawy menu fretki z uwagi na to, iż ich skład odżywczy jest niewystarczający i w dłuższym okresie czasu może doprowadzić do wielu niedoborów i chorób fretki…

Składniki pokarmowe w SM

w 100g
 j.m.  Mysz
noworodek
(3g)
Mysz
młoda
(4-10g)

Mysz
dorosła
(11-40g)

Szczur
noworodek
(10g)

Szczur
młody
(11-50g)

kalorie
[kcal]
[kj] 
[487]
[2 031]
[665]
[2 773]
[525]
[2 189 ]
[530]
[2 210]
[555]
[2 314 ]
woda  [%] 80,9 81,8 67,3 79,2 70,0
sucha masa [%] 19,1 18,2 32,7 20,8 30,0
białko  [%] 12,26
[64,2]
8,04
[44,2]
18,25
[55,8]
12,04
[57,9]
16,83
[56,1]
tłuszcze [%] 3,25
[17,0]
5,48
[30,1]
7,72
[23,6]
4,93
[23,7]
8,25
[27,5]
1,6-3,2 : 1 3,8:1
1,5:1
2,4:1
+
2,4:1
+
2:1
+
węglowodany        [%]
włókno  [%]
popiół [%] [9,7] [8,5] [11,8] [12,2] [14,8]

Minerały

w 100g j.m. Mysz
noworodek
(3g)

Mysz
młoda
(4-10g)

Mysz
dorosła
(11-40g)

Szczur
noworodek
(10g)

Szczur
młody
(11-50g)

wapń (Ca) [mg] [1 170] [1 470] [2 980] [1 850] [2 070]
fosfor (P)  [mg] [1 720]
 2,1 (Ca) : 0,9 (P) 1,7:1
sód (Na)  [mg]
potas (K) [mg]
1,0 (Na) : 2,1 (K)
żelazo (Fe)  [mg] [18,13] [15,36] [13,79] [27,58] [13,32]
magnez (Mg)        [mg] [110] [90] [116] [140] [120]
mangan (Mn)  [mg] [0,02] [1,31] [0,77] [0,62] [0,26]
selen (Se) [mcg]
cynk (Zn)  [mg] [8,25] [7,54] [6,75] [11,36] [8,19]
miedź (Cu)  [mg] [1,92] [1,34] [0,67] [6,06] [1,13]
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Mysz
noworodek
(3g)

Mysz
młoda
(4-10g)

Mysz
dorosła
(11-40g)

Szczur
noworodek
(10g)

Szczur
młody
(11-50g)

A (retinol) [mcg]
[iu]
[106,6]
[355,33]
[92,66]
[308,88]
[1734,8]
[5782,7]
[64,0]
[213,33]
[454,17]
[1513,9]
B1 (tiamina)  [mg]
B2 (ryboflawina)  [mg]
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg]
B5 (kwas
pantotenowy) 
[mg]
B6 (pirydyna) [mg]
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9
(M, kwas foliowy)
[mcg]
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg]
C
(kwas askorbinowy) 
[mg]
D3 [mcg]
[iu]
– 
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu] 
[3,53]
[5,27]
[11,65]
[17,39]
[6,73]
[10,04]
[31,52]
[47,04]
[9,33]
[13,92]
K1 (filochinon)  [mcg]
J (cholina) [mg]
cukier  [g]
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Mysz
noworodek
(3g)

Mysz
młoda
(4-10g)

Mysz
dorosła
(11-40g)

Szczur
noworodek
(10g)

Szczur
młody
(11-50g)

nasycone    [g] 
jednonienasycone [g]
wielonienasycone [g]
cholesterol  [mg]

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Mysz
noworodek
(3g)

Mysz
młoda
(4-10g)

Mysz
dorosła
(11-40g)

Szczur
noworodek
(10g)

Szczur
młody
(11-50g)

kwas
asparaginowy
(Asp, D)  
[g]
alanina (Ala, A)  [g]
histydyna (His, H) [g]
kwas glutaminowy
(Glu, E)  
[g]
glicyna (Gly, G)  [g]
hydroksyprolina
(Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g]
prolina (Pro, P)  [g]
arginina (Arg, R)  [g]
walina (Val, V)  [g]
leucyna (Leu, L)  [g]
izoleucyna (Ile, I)  [g]
treonina (Thr, T)    [g]
lizyna (Lys, K)  [g]
metionina (Met, M) [g]
tyrozyna (Tyr, Y)  [g]
fenyloalanina (Phe, F) [g]
cystyna (Cys, C)  [g]
tryptofan (Trp)  [g]
tauryna [mg]

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

Dla poznaniaków jeden z wielu sklepów z karmówką (żywymi lub mrożonymi myszkami, szczurkami, królikami i owadami)…

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) vetmed.ucdavis.edu
2) rodentpro.com
3) „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003