Mleko kozie, owcze, pełne, śmietana 30% i jogurty probiotyczne…
Produkty mleczne przeważnie stosujemy w diecie maluszków, ale jak widać na pierwszy „rzut oka”, nie wystarczy podawać samego mleka „sote”, należy je wzbogacić o dodatkową ilość białka i tłuszczu zwierzęcego, aby osiągnąć wymagany poziom energetyczności… ;-)
Więcej o mleku przeczytaj w temacie NABIAŁ oraz Mity NABIAŁ i JAJKA, dla hodowców temat Fretka a odchów ręczny…
Składniki pokarmowe
w 100g |
j.m. | Mleko kozie |
Mleko owcze |
Mleko pełne |
Śmietana 35% |
Jogurt naturalny |
kalorie |
[kcal] [kj] |
69 289 |
108 452 |
60 251 |
345 1 444 |
105 440 |
woda | [%] | 87,03 | 80,7 | 88,13 | 57,7 | 74,1 |
sucha masa | [%] | 12,97 | 19,3 | 11,87 | 42,3 | 25,9 |
białko | [%] | 3,56 [27,45] |
5,98 [30,98] |
3,15 [26,54] |
2,1 [4,97] |
4,9 [18,92] |
tłuszcze | [%] | 4,14 [31,92] |
7 [36,27] |
3,25 [27,38] |
37 [87,47] |
1,4 [5,41] |
1,6-3,2 : 1 | – | 1:1,2 – |
1:1,2 – |
1,03:1 – |
1:17,6 – |
3,5:1 – |
węglowodany | [%] | 4,45 | 5,36 | 4,8 | 2,8 | 18,6 |
włókno | [%] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0,53 |
popiół | [%] | 0,82 | 0,96 | 0,67 | 0,5 | 0,91 |
Minerały
w 100g | j.m. | Mleko kozie |
Mleko owcze |
Mleko pełne |
Śmietana 35% |
Jogurt naturalny |
wapń (Ca) | [mg] | 134 | 193 | 113 | 65 | 152 |
fosfor (P) | [mg] | 111 | 158 | 91 | 62 | 133 |
1,2-2,2 : 0,9-1,2 | – | 1,2:1 | 1,2:1 | 1,2:1 | 1,05:1 | 1,14:1 |
sód (Na) | [mg] | 50 | 44 | 43 | 38 | 58 |
potas (K) | [mg] | 204 | 137 | 132 | 75 | 194 |
1,0 : 1,2-2,1 | – | 1:4,1 | 1:3,1 | 1:3,1 | 1:1,97 | 1:1,62 |
żelazo (Fe) | [mg] | 0,05 | 0,1 | 0,03 | 0 | 0,1 |
magnez (Mg) | [mg] | 14 | 18 | 10 | 7 | 16 |
mangan (Mn) | [mg] | 0,018 | 0,018 | 0,004 | 0 | 0,1 |
selen (Se) | [mcg] | 1,4 | 1,7 | 3,7 | 0,5 | 3,1 |
cynk (Zn) | [mg] | 0,3 | 0,54 | 0,37 | 0,2 | 0,8 |
miedź (Cu) | [mg] | 0,046 | 0,046 | 0,025 | 0 | 0,1 |
fluor (F) | [mcg] | – | – | – | 3 | – |
Witaminy
w 100g | j.m. | Mleko kozie |
Mleko owcze |
Mleko pełne |
Śmietana 35% |
Jogurt naturalny |
A (retinol) | [mcg] [iu] |
59,4 198 |
44,1 147 |
30,6 102 |
441 1470 |
132,3 441 |
B1 (tiamina) | [mg] | 0,048 | 0,065 | 0,046 | 0,02 | 0,03 |
B2 (ryboflawina) | [mg] | 0,138 | 0,355 | 0,169 | 0,11 | 0,18 |
B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy)* |
[mg] | 0,277 | 0,417 | 0,089 | 0 | 0,1 |
B5 (kwas pantotenowy) |
[mg] | 0,31 | 0,407 | 0,373 | 0,3 | 0,5 |
B6 (pirydyna) | [mg] | 0,046 | 0,06 | 0,036 | 0 | 0,04 |
B7 (H, biotyna) | [mg] | – | – | ~2 | – | – |
B9 (M, kwas foliowy) |
[mcg] | 1 | 7 | 5 | 4 | 10 |
B12 (cyjanokobalamina) |
[mcg] | 0,07 | 0,71 | 0,45 | 0,2 | 0,5 |
C (kwas askorbinowy) |
[mg] | 1,3 | 4,2 | 0 | 0,6 | 0,68 |
D3 | [mcg] [iu] |
1,275 51 |
– | 1 40 |
1,3 52 |
0,05 0,75 |
E (alfa-tokoferol) | [mg] [iu] |
0,07 0,1 |
– | 0,07 0,1 |
1,1 1,64 |
0,1 0,15 |
K1 (filochinon) | [mcg] | 0,3 | – | 0,2 | 3,2 | 1,2 |
J (cholina) | [mg] | 16 | – | 14,3 | 15,8 | 15,2 |
cukier | [g] | 4,45 | – | 5,3 | 3,4 | 2,9 |
sacharoza | [g] | – | – | 0 | – | – |
glukoza | [g] | – | – | 0 | – | – |
fruktoza | [g] | – | – | 0 | – | – |
laktoza | [g] | – | – | 5,261 | – | – |
maltoza (cukier słodowy) |
[g] | – | – | 0 | – | – |
galaktoza | [g] | – | – | 0 | – | – |
Tłuszcze
w 100g |
j.m. | Mleko kozie |
Mleko owcze |
Mleko pełne |
Śmietana 35% |
Jogurt naturalny |
nasycone | [g] | 2,667 | 4,603 | 1,865 | 23 | 1,4 |
jednonienasycone | [g] | 1,109 | 1,724 | 0,812 | 10,7 | 0,9 |
wielonienasycone | [g] | 0,149 | 0,308 | 0,195 | 1,4 | 0,4 |
cholesterol | [mg] | 11 | 27 | 10 | 137 | 6 |
fitosterole | [mg] | – | – | – | – | – |
n-3 | [g] | 0,04 | 0,127 | 0,075 | 0,538 | 0,012 |
n-6 | [g] | 0,109 | 0,181 | 0,12 | 0,836 | 0,028 |
n-3 : n-6 | – | 1:2,7 | 1:1,4 | 1:1,6 | 1:1,55 | 1:2,33 |
Aminokwasy
w 100g |
j.m. | Mleko kozie |
Mleko owcze |
Mleko pełne |
Śmietana 35% |
Jogurt naturalny |
kwas asparaginowy (Asp, D) |
[g] | 0,21 | 0,328 | 0,237 | 0,156 | 0,385 |
alanina (Ala, A) | [g] | 0,118 | 0,269 | 0,103 | 0,071 | 0,208 |
histydyna (His, H) | [g] | 0,089 | 0,167 | 0,075 | 0,056 | 0,12 |
kwas glutaminowy (Glu, E) |
[g] | 0,626 | 1,019 | 0,648 | 0,429 | 0,951 |
glicyna (Gly, G) | [g] | 0,05 | 0,041 | 0,075 | 0,043 | 0,117 |
hydroksyprolina (Hyp) |
[g] | – | – | – | – | – |
seryna (Ser, S) | [g] | 0,181 | 0,492 | 0,107 | 0,111 | 0,301 |
prolina (Pro, P) | [g] | 0,368 | 0,58 | 0,342 | 0,199 | 0,576 |
arginina (Arg, R) | [g] | 0,119 | 0,198 | 0,075 | 0,074 | 0,146 |
walina (Val, V) | [g] | 0,24 | 0,448 | 0,192 | 0,137 | 0,402 |
leucyna (Leu, L) | [g] | 0,314 | 0,587 | 0,265 | 0,201 | 0,49 |
izoleucyna (Ile, I) | [g] | 0,207 | 0,338 | 0,165 | 0,124 | 0,265 |
treonina (Thr, T) | [g] | 0,163 | 0,268 | 0,143 | 0,093 | 0,2 |
lizyna (Lys, K) | [g] | 0,29 | 0,513 | 0,140 | 0,163 | 0,436 |
metionina (Met, M) | [g] | 0,08 | 0,155 | 0,075 | 0,051 | 0,143 |
tyrozyna (Tyr, Y) | [g] | 0,179 | 0,281 | 0,152 | 0,099 | 0,245 |
fenyloalanina (Phe, F) | [g] | 0,155 | 0,284 | 0,147 | 0,099 | 0,265 |
cystyna (Cys, C) | [g] | 0,046 | 0,035 | 0,017 | 0,019 | 0,044 |
tryptofan (Trp) | [g] | 0,044 | 0,084 | 0,075 | 0,029 | 0,027 |
tauryna8 | [mg] | 2,3 | 2,3 | 2,4 | 2,4 | 7,8 |
* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne
Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…
…
by: Ana
foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów
literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003
…
Mleko kozie, owcze, pełne, śmietanka 35% i jogurt naturalny w diecie freciaków…