Mleko kozie, owcze, pełne, śmietana 30% i jogurty probiotyczne…

Produkty mleczne przeważnie stosujemy w diecie maluszków, ale jak widać na pierwszy „rzut oka”, nie wystarczy podawać samego mleka „sote”, należy je wzbogacić o dodatkową ilość białka i tłuszczu zwierzęcego, aby osiągnąć wymagany poziom energetyczności… ;-)

Więcej o mleku przeczytaj w temacie NABIAŁ oraz Mity NABIAŁ i JAJKA, dla hodowców temat Fretka a odchów ręczny

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.   Mleko 
kozie

 Mleko 
owcze
 Mleko 
pełne
Śmietana
35%
Jogurt
naturalny
kalorie 
[kcal]
[kj] 
69
289
108
452
60
251
345
1 444
105
440
woda  [%] 87,03 80,7 88,13 57,7 74,1
sucha masa [%] 12,97 19,3 11,87 42,3 25,9
białko  [%] 3,56
[27,45]
5,98
[30,98]
3,15
[26,54]
2,1
[4,97]
4,9
[18,92]
tłuszcze  [%] 4,14
[31,92] 
7
[36,27]
3,25
[27,38]
37
[87,47]
1,4
[5,41]
1,6-3,2 : 1 1:1,2
1:1,2
1,03:1
1:17,6
3,5:1
węglowodany [%] 4,45 5,36 4,8 2,8 18,6
włókno  [%] 0 0 0 0 0,53
popiół [%] 0,82 0,96 0,67 0,5 0,91

Minerały

w 100g j.m.  Mleko 
kozie

 Mleko 
owcze
 Mleko 
pełne
Śmietana
35%
Jogurt
naturalny
wapń (Ca)               [mg] 134 193 113 65 152
fosfor (P)  [mg] 111 158 91 62 133
1,2-2,2 : 0,9-1,2 1,2:1 1,2:1 1,2:1 1,05:1 1,14:1
sód (Na)  [mg] 50 44 43 38 58
potas (K) [mg] 204 137 132 75 194
1,0 : 1,2-2,1 1:4,1 1:3,1 1:3,1 1:1,97 1:1,62
żelazo (Fe)  [mg] 0,05 0,1 0,03 0 0,1
magnez (Mg)        [mg] 14 18 10 7 16
mangan (Mn)  [mg] 0,018 0,018 0,004 0 0,1
selen (Se) [mcg] 1,4 1,7 3,7 0,5 3,1
cynk (Zn)  [mg] 0,3 0,54 0,37 0,2 0,8
miedź (Cu)  [mg] 0,046 0,046 0,025 0 0,1
fluor (F)  [mcg] 3

Witaminy

w 100g j.m.  Mleko 
kozie

 Mleko 
owcze
 Mleko 
pełne
Śmietana
35%
Jogurt
naturalny
A (retinol) [mcg]
[iu]
59,4
198
44,1
147
30,6
102
441
1470
132,3
441
B1 (tiamina)  [mg] 0,048 0,065 0,046 0,02 0,03
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,138 0,355 0,169 0,11 0,18
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 0,277 0,417 0,089 0 0,1
B5 (kwas
pantotenowy) 
[mg] 0,31 0,407 0,373 0,3 0,5
B6 (pirydyna) [mg] 0,046 0,06 0,036 0 0,04
B7 (H, biotyna)    [mg] ~2
B9
(M, kwas foliowy)
[mcg] 1 7 5 4 10
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0,07 0,71 0,45 0,2 0,5
C
(kwas askorbinowy)
[mg] 1,3 4,2 0 0,6 0,68
D3 [mcg]
[iu]
1,275
51
1
40
1,3
52
0,05
0,75
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu]
0,07
0,1
0,07
0,1
1,1
1,64
0,1
0,15
K1 (filochinon)  [mcg] 0,3 0,2 3,2 1,2
J (cholina) [mg] 16 14,3 15,8 15,2
cukier  [g] 4,45 5,3 3,4 2,9
sacharoza  [g] 0
glukoza  [g] 0
fruktoza  [g] 0
laktoza  [g] 5,261
maltoza
(cukier słodowy) 
[g] 0
galaktoza [g] 0

Tłuszcze

w 100g
 j.m.   Mleko 
kozie

 Mleko 
owcze
 Mleko 
pełne
Śmietana
35%
Jogurt
naturalny
nasycone    [g]  2,667 4,603 1,865 23 1,4
jednonienasycone [g] 1,109 1,724 0,812 10,7 0,9
wielonienasycone [g] 0,149 0,308 0,195 1,4 0,4
cholesterol  [mg] 11 27 10 137 6
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,04 0,127 0,075 0,538 0,012
n-6 [g] 0,109 0,181 0,12 0,836 0,028
n-3 : n-6 1:2,7 1:1,4 1:1,6 1:1,55 1:2,33

Aminokwasy

w 100g
 j.m.   Mleko 
kozie

 Mleko 
owcze
 Mleko 
pełne
Śmietana
35%
Jogurt
naturalny
kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 0,21 0,328 0,237 0,156 0,385
alanina (Ala, A)  [g] 0,118 0,269 0,103 0,071 0,208
histydyna (His, H)  [g] 0,089 0,167 0,075 0,056 0,12
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 0,626 1,019 0,648 0,429 0,951
glicyna (Gly, G) [g] 0,05 0,041 0,075 0,043 0,117
hydroksyprolina
(Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,181 0,492 0,107 0,111 0,301
prolina (Pro, P)  [g] 0,368 0,58 0,342 0,199 0,576
arginina (Arg, R)  [g] 0,119 0,198 0,075 0,074 0,146
walina (Val, V)  [g] 0,24 0,448 0,192 0,137 0,402
leucyna (Leu, L)  [g] 0,314 0,587 0,265 0,201 0,49
izoleucyna (Ile, I) [g] 0,207 0,338 0,165 0,124 0,265
treonina (Thr, T) [g] 0,163 0,268 0,143 0,093 0,2
lizyna (Lys, K)  [g] 0,29 0,513 0,140 0,163 0,436
metionina (Met, M) [g] 0,08 0,155 0,075 0,051 0,143
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,179 0,281 0,152 0,099 0,245
fenyloalanina (Phe, F) [g] 0,155 0,284 0,147 0,099 0,265
cystyna (Cys, C)  [g] 0,046 0,035 0,017 0,019 0,044
tryptofan (Trp)  [g] 0,044 0,084 0,075 0,029 0,027
tauryna8 [mg] 2,3 2,3 2,4 2,4 7,8

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  



Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003

  • Mleko kozie, owcze, pełne, śmietanka 35% i jogurt naturalny w diecie freciaków…