W tym miejscu rozbijemy na czynniki pierwsze skład mięsa kurzego, nie wspominając o ich poszczególnych częściach ciała… ;-)

Łatwo zauważyć, iż skarmiając fretki samymi piersiami możemy doprowadzić do negatywnego zbilansowania diety, gdzie białko jest na bardzo wysokim poziomie [92%], a tłuszcz na zbyt niskim [5%], w stosunku 19:1, przy poprawnym 3,2-1,6:1… Zbyt niski poziom tłuszczów będzie negatywnie wpływał na wchłanialność białka, a w konsekwencji na rozregulowanie wszystkich układów organizmu fretki i choroby, np. nerek…

Dlatego z takim naciskiem piszę, o diecie zróżnicowanej i urozmaiconej, najlepiej całotuszowej i świeżej, gdyż tylko taka zapewnia najlepsze „paliwo”, jakościowo i wartościowo, dla organizmów naszych zwierząt (fretek)… W życiu fretek nie może być mowy o diecie monotematycznej… 

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Kurczak
broiler
białe
mięso
i skóra
Kurczak
broiler
ciemne
mięso
i skóra
Kurczak
broiler
mięso
skóra
szyja
i podroby
Kurczak
broiler
udka
i skóra
Kurczak
broiler
pierś
kalorie
[kcal]
[kj]
186
779
237
992
213
892
211
883
110
461
woda  [%] 68,6 65,42 66,34 67,7 74,8
sucha masa [%] 31,4 34,58 33,66 32,3 25,2
białko  [%] 20,27
[64,55]
16,69
[48,27]
18,33
[54,46]
17,3
[53,56]
23,1
[91,67]
tłuszcze  [%] 11,07
[35,25]
18,34
[53,04]
14,83
[44,06]
15,3
[47,37]
1,2
[4,76]
1,6-3,2 : 1 1,8:1
+
1:1,1
1,2:1
1,1:1
19,25:1
węglowodany        [%] 0 0 0,13 0 0
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 0,9 0,8 0,8 0,8 1,0

Minerały

w 100g  j.m.  Kurczak
broiler
białe
mięso
i skóra
Kurczak
broiler
ciemne
mięso
i skóra
Kurczak
broiler
mięso
skóra
szyja
i podroby
Kurczak
broiler
udka
i skóra
Kurczak
broiler
pierś
wapń (Ca)               [mg] 11 11 11 10 11
fosfor (P)  [mg] 163 136 149 145 196
2,1 (Ca) : 0,9 (P) 1:14,8 1:12,4 1:13,6 1:14,5 1:17,8
sód (Na)  [mg] 65 73 70 76 65
potas (K) [mg] 204 178 189 192 255
 1,0 (Na) : 2,1 (K) 1:3,2 1:2,4 1:2,7 1:2,5 1:3,9
żelazo (Fe)  [mg] 0,79 0,98 1,31 1,03 0,7
magnez (Mg)        [mg] 23 19 20 20 28
mangan (Mn)  [mg] 0,018 0,019 0,029 0,021 0,01
selen (Se) [mcg] 16,4 12,7 11,8 12,9 17,8
cynk (Zn)  [mg] 0,93 1,58 1,48 1,6 0,8
miedź (Cu)  [mg] 0,04 0,054 0,064 0,059 0,02
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Kurczak
broiler
białe
mięso
i skóra
Kurczak
broiler
ciemne
mięso
i skóra
Kurczak
broiler
mięso
skóra
szyja
i podroby
Kurczak
broiler
udka
i skóra
Kurczak
broiler
pierś
A (retinol) [mcg]
[iu]
29,7
99
51
170
231,3
771
44,7
149
6,3
21
B1 (tiamina)  [mg] 0,059 0,061 0,061 0,1 0,1
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,086 0,146 0,186 0,2 0,1
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)* 
[mg] 8,9 5,2 6,6 5,4 11,2
B5 (kwas
pantotenowy) 
[mg] 0,794 0,994 1,072 1 0,8
B6 (pirydyna) [mg] 0,48 0,25 0,34 0,3 0,5
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9
(M, kwas foliowy)
[mcg] 4 11,2 30 8 4
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0,34 0,29 1,11 0,3 0,4
C
(kwas askorbinowy)
[mg] 0 0 2,6 2,3
1,2
[iu] 5
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[ie]
0,27
0,40
0,3
0,45
0,3
0,45
0,1
0,15
K1 (filochinon)  [mcg] 2,4 2,4 2,9 0,2
J (cholina) [mg] 53,8 73,4
cukier  [g] 0 0 0 0
sacharoza  [g] 0 0
glukoza  [g] 0 0
fruktoza  [g] 0 0
laktoza  [g] 0 0
maltoza
(cukier słodowy) 
[g] 0 0
galaktoza [g] 0 0

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Kurczak
broiler
białe
mięso
i skóra
Kurczak
broiler
ciemne
mięso
i skóra
Kurczak
broiler
mięso
skóra
szyja
i podroby
Kurczak
broiler
udka
i skóra
Kurczak
broiler
pierś
nasycone    [g]  3,16 5,26  4,24  4,4 0,3
jednonienasycone [g] 4,52 7,65 6,08 6,5 0,3
wielonienasycone [g] 2,34 3,96 3,19 3,4 0,3
cholesterol  [mg] 67 81 90 84 58
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,14 0,23 0,18 0,206 0,04
n-6 [g] 2,07 3,55 2,83 3,091 0,17
n-3 : n-6 1:14,8 1:15,4 1:15,7 1:15 1:4,25

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Kurczak
broiler
białe
mięso
i skóra
Kurczak
broiler
ciemne
mięso
i skóra
Kurczak
broiler
mięso
skóra
szyja
i podroby
Kurczak
broiler
udka
i skóra
Kurczak
broiler
pierś
kwas asparaginowy
(Asp, D)  
[g] 1,807 2,381 1,641 1,54 2,058
alanina (Ala, A)  [g] 1,177 1,574 1,068 1,012 1,26
histydyna (His, H) [g] 0,597 0,776 0,526 0,505  0,717
kwas glutaminowy
(Glu, E)  
[g] 2,967 3,886 2,676 2,521 3,458
glicyna (Gly, G)  [g] 1,291 1,802 1,22 1,137 1,138
hydroksyprolina (Hyp) [g]  –
seryna (Ser, S)  [g] 0,714 0,945 0,66 0,594 0,794
prolina (Pro, P)  [g] 0,973 1,329 0,914 0,847 0,949
arginina (Arg, R)  [g] 1,268 1,685 1,162 1,086 1,393
walina (Val, V)  [g] 0,985 1,291 0,893 0,837 1,145
leucyna (Leu, L)  [g] 1,477 1,207 1,336 1,254 1,732
izoleucyna (Ile, I) [g] 1,015 0,824 0,906 0,858 1,219
treonina (Thr, T) [g] 0,839 0,687 0,76 0,713 0,975
lizyna (Lys, K)  [g] 1,654 2,157 1,47 1,402 1,962
metionina (Met, M) [g] 0,541 0,706 0,482 0,458 0,639
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,655 0,853 0,586 0,554 0,779
fenyloalanina (Phe, F) [g] 0,788 1,033 0,718 0,67 0,916
cystyna (Cys, C)  [g] 0,27 0,358 0,246 0,231 0,296
tryptofan (Trp)  [g] 0,227 0,185 0,203 0,192 0,27
tauryna [mg] 15,0 199,0 99,6 169,0 18,0

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne 

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

tłumaczenie: Eva
by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) ile-kalorii.pl
2) nutritionanalyser.com
3) valori-alimenti.com 
4) ricette-calorie.com
5) quoky.com
6) nutritioninfoods.com
7) nutritiondata.com
8) ”Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003

  • Wartości odżywcze kurczaka (broiler) w całości oraz w rozbiciu na mięso białe i ciemne, na udka i na piersi… Wyraźnie można zaobserwować, że można zrobić wielką krzywdę fretce i frecim maluszkom, skarmiając samymi piersiami, bez skóry, kości i innych, niezbędnych w tym przypadku suplementów i dodatków żywieniowych jak tłuszcz… W składzie piersi kurczaka na pierwszy plan rzuca się wysoki poziom białek w odniesieniu do tłuszczów (19:1, a powinien być 3,2-1,6:1), oraz wielokrotny nadmiar fosforu w stosunku do wapnia (1:18, a powinien być 1,2:1)… Fretka na diecie z samych piersi kurczaka, szybko może wykazać objawy chorobowe, związane z układem pokarmowym, moczowym i nerkami… ;-|