Króliki hodowlane, dzikie oraz zające to obok małych ssaków, tj. myszki, chomiki, nornice, szczurki oraz płazów, gadów, owadów i bezkręgowców podstawa diety tchórza… Mięso tych zwierząt jest najbardziej bioenergetycznym pokarmem jaki fretki mogą spożywać… ;-)

Mięso królicze zaliczane jest do mięs białych o małym udziale tłuszczu, cechuje się lekkostrawnością, delikatnością oraz niską zawartością cholesterolu – mniejszą niż w drobiu… Dlatego jest zbawienne w przypadku fretek cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe… Zawiera także cenne białko, które jest bardzo dobrze przyswajalne oraz składniki mineralne, przede wszystkim miedź, cynk, kobalt oraz żelazo i witaminy z grupy B… Ponadto zawiera wysoki % kwasu linolenowego (C18:3), podobny jak w mięsie i wątrobie ryb żyjących w tzw. wodach zimnych… Wartość biologiczna królika wynosi 80%, gdy wołowiny tylko 69%… Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm fretki, podczas gdy białko mięsa wołowego tylko w 62%…

Mięso królika jest najmniej alergizującym mięsem spośród wszystkich gatunków i jest dobrym rozwiązaniem w przypadku fretek alergików, zwłaszcza tych uczulonych na „sztuczną” przemysłówkę kurczaków i kur, przepełnionych hormonami i antybiotykami, które spożywają wraz z paszą, a które najbardziej kumulują się w skórze drobiu… 

Składniki pokarmowe w SM

w 100g
 j.m.  Królik
noworodek
Królik
   młody   

Królik
 w całości 
z futrem

Królik
tusza z
 podrobami 

Królik
tusza
bez
 podrobów 

kalorie
[kcal]
[kj] 
[506]
[2 110]
[541]
[2 256]
[530]
[2 335]
[542]
[2 260]
[525]
[2 189]
woda  [%] 84,6 71,9 73,8 71,6 68,7
sucha masa [%] 15,4 28,1 26,2 28,4 31,3
białko  [%] 11,10
[72,1]
17,84
[63,5]
17,08
[65,2]
17,55
[61,8]
19,78
[63,2]
tłuszcze  [%] 2,0
[13,0]
4,3
[15,3]
4,14
[15,8]
6,42
[22,6]
6,26
[20,0]
1,6-3,2 : 1 5,6:1
4,1:1
4,1:1
2,7:1
+
3,2:1
+
węglowodany [%]
włókno  [%]
popiół [%] [14,9] [9,4] [3,4] [16,0] [12,8]

Minerały

w 100g j.m. Królik
noworodek

Królik
   młody   

Królik
 w całości 
z futrem

Królik
tusza z
 podrobami 

Królik
tusza
bez
 podrobów 

wapń (Ca) [mg] [5 930] [640] [1 850] [2 250]
fosfor (P)  [mg] [3 430] [530] [1 360] [1 720]
 2,1 (Ca) : 0,9 (P) 1,7:1 1,2:1 1,4:1 1,3:1
sód (Na)  [mg] [260] [440]
potas (K) [mg] [720] [870]
1,0 (Na) : 2,1 (K) 1:2,8 1:2
żelazo (Fe)  [mg] [10,0] [9,04] [10,0] [12,7]
magnez (Mg)        [mg] [180] [150] [120] [190]
mangan (Mn)  [mg] [0,24] [0,12] [0,3] [0,24]
selen (Se) [mcg]
cynk (Zn)  [mg] [8,4] [5,54] [7,6] [7,3]
miedź (Cu)  [mg] [0,46] [4,1] [0,3] [2,22]
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Królik
noworodek

Królik
   młody   

Królik
 w całości 
z futrem

Królik
tusza z
 podrobami 

Królik
tusza
bez
 podrobów 

A (retinol) [mcg]
[iu]
[204,6]
[620]
B1 (tiamina)  [mg]
B2 (ryboflawina)  [mg]
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg]
B5 (kwas
pantotenowy) 
[mg]
B6 (pirydyna) [mg]
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9
(M, kwas foliowy)
[mcg]
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg]
C
(kwas askorbinowy) 
[mg]
D3 [mcg]
[iu]
– 
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu] 
[1,085]
[1,62]
[4,02]
[6,0]
K1 (filochinon)  [mcg]
J (cholina) [mg]
cukier  [g]
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Królik
noworodek

Królik
   młody   

Królik
 w całości 
z futrem

Królik
tusza z
 podrobami 

Królik
tusza
bez
 podrobów 

nasycone  [g] 
jednonienasycone [g]
wielonienasycone  [g]
cholesterol  [mg]

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Królik
noworodek

Królik
   młody   

Królik
 w całości 
z futrem

Królik
tusza z
 podrobami 

Królik
tusza
bez
 podrobów 

kwas
asparaginowy
(Asp, D)
[g]
alanina (Ala, A)  [g]
histydyna (His, H) [g]
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g]
glicyna (Gly, G)  [g]
hydroksyprolina
(Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g]
prolina (Pro, P)  [g]
arginina (Arg, R)  [g]
walina (Val, V)  [g]
leucyna (Leu, L) [g]
izoleucyna (Ile, I) [g]
treonina (Thr, T) [g]
lizyna (Lys, K) [g]
metionina (Met, M) [g]
tyrozyna (Tyr, Y) [g]
fenyloalanina
(Phe, F)
[g]
cystyna (Cys, C) [g]
tryptofan (Trp)  [g]
tauryna [mg] 37,3 37,3 37,3 37,3 37,3

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) vetmed.ucdavis.edu
2) rodentpro.com
3) „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003