Wiele się uczymy o naszych zwierzakach, a to zajmuje wiele czasu, ale każdy kto chce karmić swoje fretki dietą jak najbardziej zbliżoną do naturalnej, powinien się zapoznać z poniższymi tabelami, dotyczącymi:  kości, skorupek jaj i mączki kostnej… ;-)

Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, zawierają także wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarkę, krzem, molibden – łącznie ponad 25%.

Kości składają się z 65-70% soli nieorganicznych: fosfor i węglowodan wapnia z małymi ilościami fluoru, sodu, chloru oraz z 30-35% substancji organicznych, typu: kolagen, elastyna, tłuszcze, białka…

Więcej o kościach czytaj w zakładce KOŚCI

Surowe kości, skorupki jaj i mączka kostna1-2

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.     Surowe   
kości
 Skorupki 
jaj
   Węglan   
wapnia
40% 
Kalzium
plus
  Grau GAC  
Szpik
kostny
(karibu)
kalorie
[kcal]
[kj] 
183
759
 –   –    786
3 291
woda  [g] 51 32 1 7,4
białko  [g] 12 3 0,3 6,7
tłuszcze  [g] 15 0,4 84,4
1,6-3,2 : 1 1:1,25
+
1:1,3
1:11,4
węglowodany [g] 0
włókno  [g] 0,008 0,008 2,1 0
popiół [g] 22 1,5

Minerały

w 100g  j.m.     Surowe   
kości
 Skorupki 
jaj
   Węglan   
wapnia
40% 
Kalzium
plus
  Grau GAC  

Szpik
kostny
(karibu)

wapń (Ca) [mg] 30 000
36 600
35 800
38 600
40 000 32 000
fosfor (P) [mg] 14 000
17 100
120
96
80 107
2,1 (Ca) : 0,9 (P) 2,14:1 298:1 400:1
sód (Na) [mg] 400
1000 
160
87
430
potas (K) [mg] 70 115
37
 1,0 (Na) : 2,1 (K) 14,3:1 1,4:1
żelazo (Fe) [mg] 0,147
5,88
12 4,5
magnez (Mg)    [mg] 200
600
385
366
2 200
mangan (Mn) [mg] 0,098
1,274
selen (Se) [mcg] 4,9
1029
cynk (Zn) [mg] 2,45
13,72
0,2
miedź (Cu)  [mg] 0,049
189,14
0,1
fluor (F)  [mcg] 100 000
chlor (Cl) [mcg] 100 000

Witaminy

w 100g j.m.    Surowe   
kości
 Skorupki 
jaj
   Węglan   
wapnia
40% 
Kalzium
plus
  Grau GAC  

Szpik
kostny
(karibu)

A (retinol) [mcg]
[iu]
72
240
B1 (tiamina)  [mg] 0,04
B2 (ryboflawina) [mg]
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 0,2
B5 (kwas
pantotenowy)
[mg]
B6  [mg]
B7 (H, biotyna) [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg]
B12  [mcg]

(kwas askorbinowy)
[mcg]
[iu]
E (alfa-tokoferol)  [mg]
K1 (filochinon)  [mcg]
J (cholina) [mg]
cukier  [g]
sacharoza  [g]
glukoza  [g] – 
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.     Surowe   
kości
 Skorupki 
jaj
   Węglan   
wapnia
40% 
Kalzium
plus
  Grau GAC  

Szpik
kostny
(karibu)

nasycone  [g] 
jednonienasycone [g]
wielonienasycone [g]
cholesterol  [mg]

Aminokwasy

w 100g
 j.m.     Surowe   
kości
 Skorupki 
jaj
   Węglan   
wapnia
40% 
Kalzium
plus
  Grau GAC  

Szpik
kostny
(karibu)

kwas
asparaginowy
(Asp, D)
[g]
alanina (Ala, A)  [g]
histydyna (His, H) [g] 0,475
kwas
glutaminowy
(Glu, E)
[g]  –
glicyna (Gly, G) [g] 3,847  –
hydroksyprolina
(Hyp)
[g]  –
seryna (Ser, S) [g]
prolina (Pro, P) [g]
arginina (Arg, R) [g] 1,842
walina (Val, V) [g] 1,181
leucyna (Leu, L) [g] 1,632
izoleucyna (Ile, I) [g] 0,750
treonina (Thr, T) [g] 0,853
lizyna (Lys, K) [g] 1,284
metionina (Met, M) [g] 0,348
tyrozyna (Tyr, Y) [g] 0,554
fenyloalanina
(Phe, F)
[g] 0,892  –
cystyna (Cys, C) [g] 0,279
tryptofan (Trp) [g] 0,142
tauryna3 [mg]

1) 100% mielonych kości (wołowych) – GAC
2) 1 łyżeczka do herbaty – ok. 10g, 1 łyżka stołowa – ok. 30g (1g mączki na 1kg masy ciała) – Dr. Clauder’s
* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* aminokwasy egzogenne 

 

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

materiały: Eva, Ana, Shrek
by: Ana

foto:
1) ferretvendetta.com
2) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
1) hothspot.de/katzen/vuwi/
2) literatura wykładowa dla studentów weterynarii
3) „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003 

  • Skład pokarmowy surowych kości i skorupek jaj… dla tych osób, które lubią szczegóły… ;-)

  • Ilość wapnia w wapniu, czyli skład kości, skorupek i mączek kostnych… ;-) Po przeliczeniu, zauważymy że wystarczy już od 15g kości (1,27:1) lub 5g skorupek (1,23:1) na każdy kilogram surowego mięsa, aby zrównoważyć stosunek wapnia do fosforu… W przypadku surowych kości, najlepiej jednak dodawać naturalną ilość, czyli około 100-150g (10-15% całego posiłku), zwłaszcza samicą w ciąży, karmiącym i rosnącym maluchom… ;-) Przelicznik zastosowany do 1kg kurczaka (broiler), udo ze skórą… W przypadku piersi bez skóry, powyższe ilości będą niewystarczające…