Kiełki… jako dodatek roślinny do diety fretek…

Można je stosować, jak w przypadku innych roślinek do 1% diety, jako sumę wszystkich zastosowanych w diecie węglowodanów…

Należy pamiętać, iż pokarm roślinny jest źle trawiony przez fretki oraz to, że przyswajalność witamin i minerałów pochodzenia roślinnego jest na minimalnym poziomie… Energetyczność takiej diety jest kilkukrotnie niższa niż protein i tłuszczów zwierzęcych…

Uwaga!

  • najlepiej je sparzyć i zmiksować oraz zmieszać z resztą posiłku

Więcej w tym temacie przeczytaj w zakładce WĘGLOWODANY – OWOCE i WARZYWA

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Kiełki
lucerny
Kiełki
rzodkiewki
Kiełki
pszenicy
Kiełki
soczewicy
Ogórecznik
kalorie
[kcal]
[kj] 
23
96,3
43
180
198
829
106
444
21
87,9
woda  [%] 92,8 90,1 47,8 67,3 93
sucha masa [%] 7,2 9,9 52,2 32,7 7
białko  [%] 4
[55,56]
3,8
[38,38]
7,5
[14,37]
9,0
[27,52]
1,8
[25,71]
tłuszcze  [%] 0,7
[7,61]
2,5
[25,25]
1,3
[2,49]
0,5
[1,53]
0,7
[ 10,0]
1,6-3,2 : 1 5,7:1
1,52:1
2,4:1
+
18:1
2,57:1
+
węglowodany [%] 2,1 3,6 42,5 22,1 3,1
włókno  [%] 1,9 1,1
popiół [%] 0,4 0,5 1,0 1,0 1,4

Minerały

w 100g j.m. Kiełki
lucerny

Kiełki
rzodkiewki
Kiełki
pszenicy
Kiełki
soczewicy
Ogórecznik
wapń (Ca) [mg] 32 51 28 25 93
fosfor (P)  [mg] 70 113 200 173 53
1,2-2,2 : 0,9-1,2 1:2,19 1:2,2 1:7,14 1:6,9 1,75:1
sód (Na)  [mg] 6 6 16 11 80
potas (K) [mg] 79 86 169 322 470
1,0 : 1,2-2,1 1:13,17 1:14,33 1:10,56 1:29,3 1:5,88
żelazo (Fe)  [mg] 1 0,9 2,1 3,2 3,3
magnez (Mg)        [mg] 27 44 82 37 52
mangan (Mn) [mg] 0,2 0,3 1,9 0,5 0,3
selen (Se) [mcg] 0,6 0,6 42,5 0,6 0,9
cynk (Zn)  [mg] 0,9 0,6 1,7 1,5 0,2
miedź (Cu)  [mg] 0,2 0,1 0,3 0,4 0,1
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Kiełki
lucerny

Kiełki
rzodkiewki
Kiełki
pszenicy
Kiełki
soczewicy
Ogórecznik
A (retinol) [mcg]
[iu]
46,5
155
117,3
391
0
0
13,5
45
1260
4200
B1 (tiamina)  [mg] 0,1 0,1 0,2 0,2 0,1
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,1 0,1 0,2 0,1 0,2
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 0,5 2,9 3,1 1,1 0,9
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 0,6 0,7 0,9 0,6 0
B6 (pirydyna) [mg] 0 0,3 0,3 0,2 0,1
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 36 36,1 38 0 13
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0 0 0 0 0
C (kwas askorbinowy)  [mg] 8,2 28,9 2,6 16,5 35
D [mcg]
[iu]
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu] 
0
K1 (filochinon)  [mcg] 30,5
J (cholina) [mg] 14,4
cukier  [g] 0,2
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Kiełki
lucerny

Kiełki
rzodkiewki
Kiełki
pszenicy
Kiełki
soczewicy
Ogórecznik
nasycone  [g]  0,1 0,8 0,2 0,1 0,2
mirystynowy c14:0 [%] 0,002 0,001 0
palmitynowy c16:0 [%] 0,059 0,252 0,194 0,052 0,06
margarynowy c17:0 [%]
stearynowy c18:0 [%] 0,008 0,036 0,012 0,006 0,021
arachidowy c20:0 [%]
dokozanowy c22:0 [%]
c24:0 [%]
jednonienasycone [g] 0,1 0,4 0,2 0,1 0,2
palmitoleinowy n-7
cis c16:1
[%] 0 0,003 0 0,191
c17:1 [%]
oleinowy n-9
cis c18:1
[%] 0,056 0,155 0,151 0,104
oktadecenowy n-9
trans c18:1
[%]
eikozenowy n-9
cis c20:1
[%] 0 0
erukowy n-9
c22:1
[%] 0 0 0,02
wielonienasycone [g] 0,4 1,1 0,6 0,2 0,1
linolowy n-6
[LA] c18:2
[%] 0,234 0,156 0,531 0,181 0,109
γ-linolenowy n-6
[GLA] c18:3
[%]
a-linolenowy n-3
[ALA] c18:3
[%] 0,175 0,274 0,026 0,038
stearynowy n-3
[STA] c18:4
[%] 0 0
eikozadienowy n-6
cis c20:2
[%]
dihomo γ-linolenowy
n-6 [DGLA] c20:3
[%]
arachidonowy n-6
[AA] c20:4
[%] 0
eikozapaentaenowy
n-3 [EPA] c20:5
[%] 0 0
n-3
c22:5
[%] 0 0
dokozahexaenowy
n-3 [DHA] c22:6
[%] 0 0
cholesterol  [mg] 0 0 0 0 0
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,175 0,722 0,026 0,038
n-6 [g] 0,234 0,41 0,531 0,181 0,109
n-3 : n-6 1:1,34 1,88:1 1:20,42 1:4,76

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Kiełki
lucerny

Kiełki
rzodkiewki
Kiełki
pszenicy
Kiełki
soczewicy
Ogórecznik
kwas asparaginowy
(Asp, D)  
[g] 0,453 1,433
alanina (Ala, A)  [g] 0,295 0,356
histydyna (His, H) [g] 0,196 0,257
kwas glutaminowy
(Glu, E)  
[g] 1,871 1,258
glicyna (Gly, G)  [g] 0,306 0,319
hydroksyprolina (Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,341 0,495
prolina (Pro, P)  [g] 0,674 0,356
arginina (Arg, R)  [g] 0,425 0,611
walina (Val, V)  [g] 0,145 0,361 0,399
leucyna (Leu, L)  [g] 0,267 0,507 0,628
izoleucyna (Ile, I)  [g] 0,143 0,287 0,326
treonina (Thr, T)    [g] 0,134 0,254 0,328
lizyna (Lys, K)  [g] 0,214 0,245 0,712
metionina (Met, M) [g] 0,116 0,105
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,275 0,252
fenyloalanina (Phe, F)  [g] 0,350 0,442
cystyna (Cys, C)  [g] 0,134 0,334
tryptofan (Trp)  [g] 0,115
tauryna8 [mg] 0 0 0 0 0

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] ile-kalorii.pl
[2] nutritionanalyser.com
[3] valori-alimenti.com 
[4] ricette-calorie.com
[5] quoky.com
[6] nutritioninfoods.com
[7] nutritiondata.com
[8] „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003