Cało tuszowe mięsiwo kacze, surowe… ;-)

Kaczka w diecie fretek jest bardzo energetycznym pożywieniem, ale należy uważać z jej suplementacją, gdyż dane gatunki różnią się składem między sobą, zwłaszcza tłuszczu, który waha się od 17 do 76%… Dobrze ją podawać w okresie późnego lata i jesieni, a ograniczyć pod koniec zimy i na przedwiośniu…

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.   Kaczka 
dzika
mięso
i skóra
Kaczka
dzika
pierś bez
skóry

Kaczka
z hodowli
mięso
i skóra
Kaczka
z hodowli
mięso

Kaczka
 pekińska 
udziec
z kością
duszone
kalorie
[kcal]
[kj]
211
883
123
515
404
1 691
132
535
178
745
woda  [%] 66,52 75,51 48,5 73,77 64,6
sucha masa [%] 33,48 24,49 51,5 26,23 35,4
białko  [%] 17,42
[52,03]
19,85
[81,05]
11,49
[22,31]
18,28
[69,69]
29,1
[82,2]
tłuszcze  [%] 15,2
[45,4]
4,25
[17,35]
39,34
[76,39]
5,95
[22,68]
5,96
[16,84]
1,6-3,2 : 1 1,1:1
4,7:1
1:3,4
3,1:1
+
4,9:1
węglowodany [%] 0 0 0 0 0
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 1,2 1,3 0,7 1,1 1,1

Minerały

w 100g j.m. Kaczka
dzika
mięso
 i skóra 

Kaczka
dzika
pierś bez
skóry

Kaczka
z hodowli
mięso
i skóra

Kaczka
z hodowli
mięso

Kaczka
 pekińska 
mięso
z kością
duszone
wapń (Ca) [mg] 5 3 11 11 10
fosfor (P)  [mg] 168 186 139 203
 2,1 (Ca) : 0,9 (P) 33,6 1:62 1:12,6 1:18,5
sód (Na)  [mg] 56 57 63 74 108
potas (K) [mg] 249 268 209 271
1,0 (Na) : 2,1 (K) 1:4,5 1:4,7 1:3,3 1:3,7
żelazo (Fe)  [mg] 4,16 4,51 2,4 2,4 2,33
magnez (Mg)        [mg] 20 22 15 19
mangan (Mn)  [mg] 0,019 0,019 0,017 0,019
selen (Se) [mcg] 12,8 13,9 12,4 13,9 21,6
cynk (Zn)  [mg] 0,77 0,74 1,36 1,9
miedź (Cu)  [mg] 0,312 0,33 0,236 0,253
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Kaczka
dzika
mięso
 i skóra 

Kaczka
dzika
pierś bez
skóry

Kaczka
z hodowli
mięso
i skóra
Kaczka
z hodowli
mięso

Kaczka
 pekińska 
mięso
z kością
duszone
A (retinol) [mcg]
[iu]
26,4
88
15,9
53
50,4
168
23,7
79
B1 (tiamina)  [mg] 0,351 0,416 0,197 0,36
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,269 0,31 0,21 0,45
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 3,3 3,4 3,9 5,3 5,3
B5 (kwas
pantotenowy) 
[mg] 0,701 0,77 0,951 1,6
B6 (pirydyna) [mg] 0,53 0,63 0,19 0,34
B7 (H, biotyna) [mg]
B9
(M, kwas foliowy)
[mcg] 21 25 13 25
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0,65 0,76 0,25 0,4
C
(kwas askorbinowy)
[mg] 5,2 6,2 2,8 5,8
2,3
[iu] 26 3
E (alfa-tokoferol) [mg]
[iu]
0,7
1,04
0,7
1,04
K1 (filochinon) [mcg] 5,5 2,8
J (cholina) [mg] 31 53,6
cukier  [g]
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Kaczka
dzika
mięso
 i skóra 
Kaczka
dzika
pierś bez
skóry

Kaczka
z hodowli
mięso
i skóra

Kaczka
z hodowli
mięso

Kaczka
 pekińska 
mięso
z kością
duszone
nasycone    [g]  5,04 1,32 13,22 2,32 1,339
jednonienasycone [g] 6,8 1,21 18,69 1,54 2,637
wielonienasycone [g] 2,02 0,58 5,08 0,75 0,909
cholesterol  [mg] 80 77 76 77 105
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,17 0,07 0,39 0,08 0,039
n-6 [g] 1,85 0,51 4,691 0,67 0,817
n-3 : n-6 1:10,9 1:7,3 1:12 1:8,4 1:21

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Kaczka
dzika
mięso
 i skóra 

Kaczka
dzika
pierś bez
skóry
Kaczka
z hodowli
mięso
i skóra

Kaczka
z hodowli
mięso

Kaczka
 pekińska 
mięso
z kością
duszone
kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 1,698 1,944 1,102 1,79 2,826
alanina (Ala, A) [g] 1,119 1,258 0,777 1,158 1,825
histydyna (His, H) [g] 0,454 0,524 0,283 0,483 0,764
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 2,697 3,106 1,709 2,86 4,512
glicyna (Gly, G) [g] 1,066 1,112 0,928 1,024 1,616
hydroksyprolina
(Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,748 0,854 0,488 0,787 1,243
prolina (Pro, P) [g] 0,894 0,975 0,686 0,898 1,415
arginina (Arg, R) [g] 1,124 1,267 0,77 1,166 1,839
walina (Val, V) [g] 0,902 1,039 0,573 0,956 1,509
leucyna (Leu, L) [g] 1,449 1,677 0,9 1,544 2,435
izoleucyna (Ile, I) [g] 0,878 1,019 0,537 0,939 1,481
treonina (Thr, T) [g] 0,738 0,848 0,471 0,781 1,234
lizyna (Lys, K) [g] 1,468 1,699 0,912 1,564 2,468
metionina (Met, M) [g] 0,465 0,537 0,291 0,494 0,778
tyrozyna (Tyr, Y) [g] 0,65 0,756 0,395 0,696 1,099
fenyloalanina (Phe, F) [g] 0,723 0,832 0,459 0,766 1,211
cystyna (Cys, C) [g] 0,269 0,305 0,18 0,281 0,442
tryptofan (Trp) [g] 0,237 0,276 0,144 0,254 0,4
tauryna [mg] 328,5 328,5 328,5 328,5 328,5

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

 

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] ile-kalorii.pl
[2] nutritionanalyser.com
[3] valori-alimenti.com 
[4] ricette-calorie.com
[5] quoky.com
[6] nutritioninfoods.com
[7] nutritiondata.com
[8] ”Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003