Jagnięcina… Kolejny gatunek mięsa, który możemy stosować w diecie fretek, bogaty w żelazo, cynk, miedź i witaminę B12, o dość niskiej zawartości białka, a wysokiej tłuszczu, w tym kwasów nienasyconych oraz stosunkowo niskim cholesterolu… ;-)

Jagnięcina może być stosowana w zastępstwie innych gatunków mięs o wysokim białku przy schorzeniach nerek u fretek…

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.     Jagnię   
udziec
Jagnię
  żeberka  
Jagnię
  golonka  
II klasa
 Jagnie
 w kawałkach 
II klasa
Jagnię
 w całości 
kalorie
[kcal]
[kj]
215
900
 289
1 210
201
842
267
1 118
109
455,4
woda  [%] 66,33 59,01 67,01 60,7 75,84
sucha masa [%] 33,67 40,99 32,99 39,3 24,16
białko  [%] 18,24
[54,17]
16,46
[40,16]
18,91
[57,32]
16,88
[42,95]
20,6
[85,27]
tłuszcze  [%] 15,19
[45,11]
24,2
[59,04]
13,38
[40,56]
21,59
[54,94]
2,31
[9,56]
1,6-3,2 : 1 1,2:1
+-
1:1,5
1,4:1
1:1,27
8,9:1
węglowodany        [%] 0 0 0 0 0
włókno  [%] 0 0 0 0
popiół [%] 0,9 0,7 0,95 0,9 1,11

Minerały

w 100g j.m.    Jagnię   
udziec

Jagnię
  żeberka  
Jagnię
  golonka  
II klasa
 Jagnie
 w kawałkach 
II klasa
Jagnię
 w całości 

wapń (Ca)  [mg] 10 13 11 12 13
fosfor (P)  [mg] 173 156 170 160 180
2,1 (Ca) : 0,9 (P) 1:17,3 1:12 1:15,5 1:13,3 1:13,8
sód (Na)  [mg] 73 68 72 58 82
potas (K) [mg] 295 254 214 230 385
 1,0 (Na) : 2,1 (K) 1:4 1:3,7 1:3 1:4 1:4,7
żelazo (Fe)  [mg] 1,48 1,34 1,67 1,57 2,83
magnez (Mg)        [mg] 20 18 22 22
mangan (Mn)  [mg] 0,011 0,009 0,021 0,019 0,038
selen (Se) [mcg] 4,2 6,9 19,9 19,8 8,8
cynk (Zn)  [mg] 3,75 2,51 5,22 3,33 4,0
miedź (Cu)  [mg] 0,173 0,12 0,101 0,104 0,256
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m.    Jagnię   
udziec

Jagnię
  żeberka  
Jagnię
  golonka  
II klasa
  Jagnie
 w kawałkach 
II klasa

Jagnię
 w całości 

A (retinol) [mcg]
0 0 0 0 0
B1 (tiamina)  [mg] 0,14 0,145 0,1 0,12 0,11
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,287 0,232 0,19 0,22 0,49
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 5 5,1 5,47 6,1 3,75
B5 (kwas
pantotenowy) 
[mg] 0,488 0,501 0,69 0,67
B6 (pirydyna) [mg] 0,359 0,347 0,15 0,13
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9
(M, kwas foliowy)
[mcg] 19 18 5
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 2,7 1,62 2,34 2,39 1,13
C
(kwas askorbinowy) 
[mg] 0 0
0
D3 [mcg]
[iu]
0,05
2
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu] 
0,25
0,37
0,21
0,31
0,2
0,29
K1 (filochinon)  [mcg]
J (cholina) [mg]
cukier  [g]
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.     Jagnię   
udziec

Jagnię
  żeberka  
Jagnię
  golonka  
II klasa
 Jagnie
 w kawałkach 
II klasa
Jagnię
 w całości 

nasycone  [g]  7,288 11,925 5,83 9,47 0,71
jednonienasycone [g] 6,226 9,765 5,49 8,86 1,03
wielonienasycone [g] 0,657 0,985 1,06 1,7 0,17
cholesterol  [mg] 66 68 72 72 57
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,184 0,28 0,24 0,39
n-6 [g] 0,387 0,578 0,77 1,24
n-3 : n-6 1:2,1 1:2,1 1:3,2 1:3,2

Aminokwasy

w 100g
 j.m.     Jagnię   
udziec

Jagnię
  żeberka  
Jagnię
  golonka  
II klasa
 Jagnie
 w kawałkach 
II klasa
Jagnię
 w całości 

kwas asparaginowy
(Asp, D)  
[g] 1,605 1,449 1,665 1,486
alanina (Ala, A)  [g] 1,097 0,99 1,138 1,015
histydyna (His, H)  [g] 0,578 0,522 0,599 0,535 0,429
kwas glutaminowy
(Glu, E)  
[g] 2,646 2,389 2,745 2,45
glicyna (Gly, G)  [g] 0,89 0,803 0,924 0,825
hydroksyprolina
(Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,677 0,611 0,703 0,628
prolina (Pro, P)  [g] 0,764 0,69 0,793 0,708
arginina (Arg, R)  [g] 1,082 0,977 1,124 1,003 1,512
walina (Val, V)  [g] 0,983 0,888 1,021 0,911 1,103
leucyna (Leu, L)  [g] 1,418 1,28 1,471 1,313 1,716
izoleucyna (Ile, I)  [g] 0,881 0,796 0,913 0,815 1,042
treonina (Thr, T) [g] 0,779 0,703 0,81 0,723 0,981
lizyna (Lys, K)  [g] 1,611 1,454 1,67 1,491 1,532
metionina (Met, M) [g] 0,467 0,421 0,485 0,433 0,552
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,613 0,553 0,636 0,567 0,633
fenyloalanina
(Phe, F) 
[g] 0,741 0,669 0,77 0,687 0,715
cysteina (Cys, C)  [g] 0,219 0,198 0,226 0,202 0,245
tryptofan (Trp)  [g] 0,213 0,192 0,221 0,197 0,193
tauryna7 [mg] 47,3 47,3 47,3 215,7 47,3

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

 

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] literatura wykładowa dla studentów weterynarii 
[2] ile-kalorii.pl
[3] nutritionanalyser.com
[4] valori-alimenti.com 
[5] ricette-calorie.com
[6] pl.wikipedia.org 
[7] „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003