Skład indyka, perliczki… ;-)

Porównując mięso indycze do mięsa kurczaków (broiler) można łatwo zauważyć różnice… Indyk:

  • jest mniej kaloryczny
  • ma większą zawartość białka, a niższą tłuszczu
  • dwukrotnie więcej żelaza
  • więcej selenu, cynku i miedzi

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Indyk
udziec ze
skórą
Indyk
pierś ze
skórą

Indyk
szyja
Indyk
młody
cały
z podrobami
Perliczka
młoda
cała
z podrobami
kalorie
[kcal]
[kj] 
144
603
157
657
135
565
152
636
166
695
woda  [%] 72,69 70,05 72,88 71,14 69,74
sucha masa [%] 27,31 29,95 27,12 28,86 30,26
białko  [%] 19,54
[71,55]
21,89
[73,09]
20,14
[74,26]
20,39
[70,65]
20,15
[66,59]
tłuszcze  [%] 6,72
[24,61]
7,02
[23,44]
5,42
[19,99]
7,21
[24,99]
8,78
[29,02]
1,6-3,2 : 1 2,9:1
+
3,1:1
+
3,7:1
+-
2,8:1
+
2,3:1
+
węglowodany [%] 0 0 0 0,08 0,11
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 0,89 0,9 1,1 0,9 0,9

Minerały

w 100g j.m. Indyk
udziec ze
skórą

Indyk
pierś ze
skórą

 Indyk 
szyja
Indyk
młody
cały
z podrobami
Perliczka
młoda
cała
z podrobami
wapń (Ca) [mg] 17 13 34 15 16
fosfor (P)  [mg] 177 186 186 182 178
1,2-2,2 : 0,9-1,2 1:10,4 1:14,3 1:5,5 1:12,1 1:11,1
sód (Na)  [mg] 74 59 93 70 63
potas (K) [mg] 273 275 302 274 267
1,0 : 1,2-2,1 1:3,7 1:4,7 1:3,3 1:3,9 1:4,2
żelazo (Fe)  [mg] 1,72 1,2 2 1,5 1,89
magnez (Mg)        [mg] 21 24 19 22 22
mangan (Mn) [mg] 0,022 0,018 0,026 0,022 0,029
selen (Se) [mcg] 26,4 22,4 28,6 23,3 23,2
cynk (Zn)  [mg] 3,9 1,57 5,08 2,39 2,23
miedź (Cu)  [mg] 0,142 0,074 0,143 0,106 0,119
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Indyk
udziec ze
skórą

Indyk
pierś ze
skórą

 Indyk 
szyja
Indyk
młody
cały
z podrobami
Perliczka
młoda
cała
z podrobami
A (retinol) [mcg]
[iu]
0,9
3
1,8
6
0
86,7
289
150,6
502
B1 (tiamina)  [mg] 0,077 0,058 0,089 0,071 0,061
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,211 0,115 0,234 0,193 0,208
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 2,947 5,2 3,2 4,3 4,0
B5 (kwas
pantotenowy) 
[mg] 9,1 0,621 1,055 0,943 0,958
B6 (pirydyna) [mg] 0,34 0,48 0,37 0,41 0,4
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9
(M, kwas foliowy)
[mcg] 10 7 11 22 24
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0,39 0,42 0,41 1,55 1,7
C
(kwas askorbinowy) 
[mg] 0 0 0 0,2 0,2
D3 [mcg]
[iu]
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu]
K1 (filochinon)  [mcg]
J (cholina) [mg]
cukier  [g]
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Indyk
udziec ze
skórą

Indyk
pierś ze
skórą

 Indyk 
szyja
Indyk
młody
cały
z podrobami
Perliczka
młoda
cała
z podrobami
nasycone  [g]  2,6 1,91 1,82 2,05 2,49
mirystynowy c14:0 [%] 0,05 0,05 0,03 0,05 0,06
palmitynowy c16:0 [%] 1,22 1,27 0,96 1,31 1,6
margarynowy c17:0 [%]
stearynowy c18:0 [%] 0,54 0,41 0,54 0,48 0,58
arachidowy c20:0 [%]
dokozanowy c22:0 [%]
c24:0 [%]
jednonienasycone [g] 2,6 2,66 1,23 2,55 3,13
palmitoleinowy n-7
cis c16:1
[%] 0,33 0,45 0,18 0,43 0,52
c17:1 [%]
oleinowy n-9
cis c18:1
[%] 1,68 2,15 1,02 2,06 112,754
oktadecenowy n-9
trans c18:1
[%]
eikozenowy n-9
cis c20:1
[%] 0,02 0,01 0,02 0,01 0,446
erukowy n-9
c22:1
[%] 0,01 0,01 0,01 0,01 0,446
wielonienasycone [g] 1,83 1,66 1,63 1,79 2,18
linolowy n-6
[LA] c18:2
[%] 1,54 1,41 1,32 1,52 82,912
γ-linolenowy n-6
[GLA] c18:3
[%]
a-linolenowy n-3
[ALA] c18:3
[%] 0,08 0,09 0,05 0,09 4,902
stearynowy n-3
[STA] c18:4
[%]
eikozadienowy n-6
cis c20:2
[%]
dihomo γ-linolenowy
n-6 [DGLA] c20:3
[%]
arachidonowy n-6
[AA] c20:4
[%] 0,15 0,09 0,19 0,12 6,239
eikozapaentaenowy
n-3 [EPA] c20:5
[%] 0 0 0 0 0
n-3
c22:5
[%] 0,02 0,01 0,03 0,01 0,891
dokozahexaenowy
n-3 [DHA] c22:6
[%] 0,03 0,01 0,04 0,02 0,891
cholesterol  [mg] 71 65 79 81 73
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,13 0,11 0,12 0,12 0,15
n-6 [g] 1,54 1,41 1,32 1,52 1,86
n-3 : n-6 1:11,9 1:12,8 1:11 1:12,7 1:12,4

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Indyk
udziec ze
skórą

Indyk
pierś ze
skórą

 Indyk 
szyja
Indyk
młody
cały
z podrobami
Perliczka
młoda
cała
z podrobami
kwas
asparaginowy
(Asp, D)  
[g] 1,89 2,111 1,956 1,964 8,65
alanina (Ala, A)  [g] 1,228 1,392 1,247 1,29 5,652
histydyna (His, H) [g] 0,598 0,66 0,629 0,608 2,679
kwas
glutaminowy
(Glu, E)  
[g] 3,152 3,497 3,286 3,244 14,315
glicyna (Gly, G)  [g] 1,07 1,299 0,999 1,221 5,312
hydroksyprolina
(Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,866 0,966 0,896 0,899 3,962
prolina (Pro, P)  [g] 0,861 1,011 0,838 0,952 4,167
arginina (Arg, R)  [g] 1,37 1,541 1,405 1,434 6,306
walina (Val, V)  [g] 1,028 1,141 1,07 1,064 1,052
leucyna (Leu, L)  [g] 1,537 7,704 1,605 1,588 1,57
izoleucyna (Ile, I)  [g] 0,998 1,099 1,047 1,023 1,013
treonina (Thr, T)    [g] 0,861 0,957 0,896 0,891 0,882
lizyna (Lys, K)  [g] 1,809 1,996 1,898 1,842 1,82
metionina (Met, M) [g] 0,557 0,616 0,583 0,57 0,565
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,757 0,832 0,796 0,77 3,397
fenyloalanina
(Phe, F) 
[g] 0,769 0,857 0,799 0,803 0,795
cystyna (Cys, C)  [g] 0,209 0,24 0,21 0,226 0,994
tryptofan (Trp)  [g] 0,219 0,242 0,229 0,226 0,223
tauryna8 [mg] 306 9,34 209,5 93,2 93,2

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] ile-kalorii.pl
[2] nutritionanalyser.com
[3] valori-alimenti.com 
[4] ricette-calorie.com
[5] quoky.com
[6] nutritioninfoods.com
[7] nutritiondata.com
[8] „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003