Mięso z gęsi ma dużą wartość odżywczą… Tłuszcz z gęsi z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych zaliczany jest do zdrowszych tłuszczów drobiowych, a mięso jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B… ;-)

Dodatkowo składniki odżywcze bażantów… ;-)

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Gęś
mięso
    i skóra    
Gęś
    mięso    

Bażant
mięso
    i skóra    

Bażant
udziec
 bez skóry 

Bażant
pierś
 bez skóry 

kalorie
[kcal]
[kj]
371
1 553 
 161
674
181
758
134
561
133
557
woda  [%] 49,66 68,3 67,77 73,4 72,4
sucha masa [%] 50,34 31,7 32,23 26,6 27,6
białko  [%] 15,86
[31,51]
22,75
[71,77]
22,7
[70,43]
22,2
[83,46]
24,37
[88,30]
tłuszcze  [%] 33,62
[66,79]
7,13
[22,49]
9,29
[28,82]
4,3
[16,17]
3,25
[11,78]
1,6-3,2 : 1 1:2,1
3,2:1
+
2,4:1
+
5,2:1
7,5:1
węglowodany        [%] 0 0 0,3 0 0
włókno  [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 0,87 1,1 1,3 1,4 1,3

Minerały

w 100g j.m. Gęś
mięso
    i skóra    

Gęś
    mięso    

Bażant
mięso
    i skóra    

Bażant
udziec
 bez skóry 

Bażant
pierś
 bez skóry 

wapń (Ca) [mg] 12 13 12 29 3
fosfor (P)  [mg] 234 312 214 280 200
2,1 (Ca) : 0,9 (P) 1:19,5 1:24 1:18 1:10 1:67
sód (Na)  [mg] 73 87 40 45 33
potas (K) [mg] 308 420 243 296 242
 1,0 (Na) : 2,1 (K) 1:4,2 1:4,8 1:6,1 1:6,6 1:7,3
żelazo (Fe)  [mg] 2,5 2,57 2,6 1,78 0,79
magnez (Mg)        [mg] 18 24 20 20 21
mangan (Mn)  [mg] 0,02 0,024 0,017 0,02 0,015
selen (Se) [mcg] 14,4 16,8 15,7 15,3 16,7
cynk (Zn)  [mg] 1,72 2,34 0,96 1,53 0,63
miedź (Cu)  [mg] 0,27 0,306 0,065 0,108 0,046
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Gęś
mięso
    i skóra    

Gęś
    mięso    

Bażant
mięso
    i skóra    

Bażant
udziec
 bez skóry 

Bażant
pierś
 bez skóry 

A (retinol) [mcg]
[iu]
21
70
12
40
53,1
177
58,5
195
44,1
147
B1 (tiamina)  [mg] 0,085 0,129 0,072 0,07 0,081
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,245 0,377 0,143 0,21 0,119
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 4,2 4,3 6,4 3,7 8,6
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 1,294 1,973 0,928 0,96 0,96
B6 (pirydyna) [mg] 0,39 0,64 0,66 0,74 0,74
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 4 31 6 10 4
B12 (cyjanokobalamina) [mcg] 0,34 0,49 0,77 0,84 0,84
C (kwas askorbinowy) [mg] 4,2 7,2 5,3 6
6
[iu]
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu]
1,7
2,54
K1 (filochinon)  [mcg]
J (cholina) [mg]
cukier  [g]
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza (cukier słodowy) [g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Gęś
mięso
    i skóra    

Gęś
    mięso    

Bażant
mięso
    i skóra    

Bażant
udziec
 bez skóry 

Bażant
pierś
 bez skóry 

nasycone  [g]  9,78 2,79 2,7 1,46 1,1
jednonienasycone [g] 17,77 1,85 4,32 1,38 1,04
wielonienasycone [g] 3,76 0,9 1,18 0,73 0,55
cholesterol  [mg] 80 84 71 80 58
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,021 0,1 0,1 0,09 0,07
n-6 [g] 3,34 0,8 0,81 0,64 0,48
n-3 : n-6 1:15,9 1:8 1:8,1 1:7,1 1:6,9

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Gęś
mięso
    i skóra    

Gęś
    mięso    

Bażant
mięso
    i skóra    

Bażant
udziec
 bez skóry 

Bażant
pierś
 bez skóry 

kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 1,426 2,228 2,186 2,153 2,363
alanina (Ala, A)  [g] 0,977 1,441 1,410 1,339 1,47
histydyna (His, H)  [g] 0,442 0,601 0,864 0,884 0,971
kwas glutaminowy
(Glu, E)  
[g] 2,358 3,559 3,309 3,282 3,603
glicyna (Gly, G)  [g] 1,005 1,274 1,231 0,984 1,08
hydroksyprolina (Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,632 0,979 0,972 0,955 1,049
prolina (Pro, P)  [g] 0,766 1,117 0,939 0,81 0,889
arginina (Arg, R)  [g] 0,987 1,452 1,412 1,350 1,482
walina (Val, V)  [g] 0,777 1,19 1,23 1,229 1,349
leucyna (Leu, L)  [g] 1,33 1,922 1,87 1,879 2,063
izoleucyna (Ile, I)  [g] 0,746 1,168 1,228 1,247 1,369
treonina (Thr, T) [g] 0,708 0,972 1,108 1,112 1,22
lizyna (Lys, K)  [g] 1,254 1,947 2,015 2,032 2,23
metionina (Met, M) [g] 0,383 0,615 0,643 0,646 0,71
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,508 0,866 0,724 0,728 0,799
fenyloalanina (Phe, F)  [g] 0,665 0,954 0,876 0,867 0,951
cystyna (Cys, C)  [g] 0,247 0,349 0,305 0,291 0,32
tryptofan (Trp)  [g] 0,207 0,317 0,304 0,309 0,339
tauryna [mg] 328,5 328,5 60,3 60,3 60,3

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] literatura wykładowa dla studentów weterynarii 
[2] ile-kalorii.pl
[3] nutritionanalyser.com
[4] valori-alimenti.com 
[5] ricette-calorie.com
[6] drobgeninfo.blox.pl
[7] pl.wikipedia.org 
[8] „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003