W diecie fretek możemy stosować różne gatunki dziczyzny: sarnę, jelenia, łosia,  karibu, itp. …

Należy tylko pamiętać, aby nabywać takie mięsa w sprawdzonych miejscach po ocenie sanitarno-weterynaryjnej, aby ustrzec siebie i swoje fretki przed chorobami pasożytniczymi, przenoszonymi w surowym mięsie tych zwierząt…

Wraz z dziczyzną zamieszczę również koninę i koźlinę… Przy koninie należy uważać z długoterminowym mrożeniem, gdyż podobnie jak w przypadku jednodniowych kurcząt i tłustych ryb, takie mrożenie może wywoływać u zwierząt stłuszczenie wątroby (chorobę żółtego tłuszczu)…

Tak jak w przypadku innych ciemnych mięs stosujemy maksymalnie 10% w całej diecie fretki… ;-)

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Koźlina Konina
Konina
serce
Jeleń   Łoś  
kalorie
[kcal]
[kj ]
109
456
 133
 556
146
612
120
502
111
464
woda  [%] 75,84 72,63 73,0 73,57 74,38
sucha masa [%] 24,16 27,37 27,0 26,43 25,62
białko  [%] 20,6
[85,27]
21,39
[78,15]
18,7
[69,26]
22,96
[86,87]
22,95
[89,58]
tłuszcze  [%] 2,31
[9,56]
4,6
[16,81]
7,7
[28,52]
2,42
[9,16]
1,45
[5,66]
1,6-3,2 : 1 8,9:1
4,7:1
2,4:1
+
9,5:1
15,8:1
węglowodany [%] 0 0 0,6 0 0
włókno  [%] 0 0 0 0
popiół [%] 1,11 0,99 1,16 1,0

Minerały

w 100g j.m. Koźlina Konina
Konina
serce

Jeleń
  Łoś  
wapń (Ca) [mg] 13 6 9 5 4
fosfor (P)  [mg] 180 221 214 202 161
1,2-2,2 : 0,9-1,2 1:14 1:37 1:24 1:40 1:40
sód (Na)  [mg] 82 53 58 58
potas (K) [mg] 385 360 318 312
1,0 : 1,2-2,1 1:5 1:7 1:5,5 1:5
żelazo (Fe)  [mg] 2,83 3,82 5,0 3,4 2,76
magnez (Mg)        [mg] 24 23 23
mangan (Mn)  [mg] 0,038 0,019 0,041 0,012
selen (Se) [mcg] 8,8 10,1 9,7 9,8
cynk (Zn)  [mg] 4,0 2,9 9,2 2,4
miedź (Cu)  [mg] 0,256 0,144 0,253 0,12
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Koźlina Konina Konina
serce

Jeleń
  Łoś  
A (retinol) [mcg]
0 0 0 0
B1 (tiamina)  [mg] 0,11 0,13 0,51 0,22
B2 (ryboflawina)  [mg] 0,49 0,1 0,91 0,48
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 3,75 4,6 7,1 6,37
B5 (kwas pantotenowy) [mg]
B6 (pirydyna) [mg] 0,38 0,37
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 5 4
B12 (cyjanokobalamina) [mcg] 1,13 3,0 6,31
C (kwas askorbinowy) [mg] 0 1 0
0
D3  [mcg]
[iu]
E (alfa-tokoferol) [mg]
[iu] 
0,2
0,3
K1 (filochinon) [mcg] 1,1
J (cholina) [mg]
cukier [g]
sacharoza  [g] 0,6
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Koźlina
Konina
Konina
serce

Jeleń
  Łoś  
nasycone    [g]  0,71 1,44 0,95 12,53
jednonienasycone [g] 1,03 1,61 0,67 12,36
wielonienasycone [g] 0,17 0,65 0,47 0,3
cholesterol  [mg] 57 52 85 55
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,02 0,36 0,07 0,8
n-6 [g] 0,1 0,29 0,31 0,4
n-3 : n-6 1:5 1,2:1 1:4,4 2:1

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Koźlina Konina
Konina
serce

Jeleń
  Łoś  
kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 2,104 2,13 2,251
alanina (Ala, A) [g] 1,228 1,433 1,441
histydyna (His, H) [g] 0,429 0,822 1,135 0,733
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 3,116 3,336 3,651
glicyna (Gly, G)  [g] 1,033 1,175 0,974
hydroksyprolina (Hyp) [g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,817 0,974 1,002
prolina (Pro, P)  [g] 0,994 1,183 0,992
arginina (Arg, R)  [g] 1,512 1,401 1,653 1,575
walina (Val, V)  [g] 1,103 1,108 1,073 0,81
leucyna (Leu, L)  [g] 1,716 1,696 1,951 1,935
izoleucyna (Ile, I)  [g] 1,042 1,014 0,908 0,74
treonina (Thr, T) [g] 0,981 0,959 1,8 0,999
lizyna (Lys, K)  [g] 1,532 1,823 2,006 2,131
metionina (Met, M) [g] 0,552 0,473 0,566 0,551
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,633 0,67 0,812 0,822
fenyloalanina
(Phe, F)
[g] 0,715 0,879 0,937 0,91
cysteina (Cys, C)  [g] 0,245 0,299 0,257
tryptofan (Trp)  [g] 0,306 0,265 0,414
tauryna8 [mg] 31,4 31,4 60,3 60,3

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

 

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] literatura wykładowa dla studentów weterynarii 
[2] ile-kalorii.pl
[3] nutritiondata.com
[4] nutritionanalyser.com
[5] valori-alimenti.com 
[6] ricette-calorie.com
[7] pl.wikipedia.org 
[8] „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003