Jasna, „krwista” cielęcinka w wielu wydaniach… ;-)

W diecie fretek stosujemy maksimum 20% mięs czerwonych, czyli obok takich mięs jak wołowina, czy dziczyzna, także cielęciny… ;-)

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Cielęcina
mostek
Cielęcina
szponder
(żebra)
Cielęcina
polędwica
Cielęcina
kawałki
tłuste
i chude
Cielęcina
mielona
kalorie
[kcal]
[kj]
208
871
 162
 678
152
636
144
603
144
603
woda  [%] 67,67 71,15 71,85 71,78 72,84
sucha masa [%] 32,33 28,85 28,15 28,22 27,16
białko  [%] 17,47
[54,04]
18,86
[65,37]
19,07
[67,74]
16,37
[58,01]
19,35
[71,25]
tłuszcze  [%] 14,75
[45,62]
9,01
[31,23]
7,81
[27,74]
4,28
[15,17]
6,77
[24,93]
1,6-3,2 : 1 1,2:1
2,1:1
+
2,4:1
+
3,8:1
2,9:1
+
węglowodany [%] 0 0 0 0 0
włókno [%] 0 0 0 0 0
popiół [%] 0,9 1,0 1,0 1,0 1,0

Minerały

w 100g j.m. Cielęcina
mostek

Cielęcina
szponder
(żebra)
Cielęcina
polędwica
Cielęcina
kawałki
tłuste
i chude
Cielęcina
mielona
wapń (Ca) [mg] 7 13 11 15 15
fosfor (P)  [mg] 172 184 209 203 203
2,1 (Ca) : 0,9 (P) 1:25 1:14 1:19 1:13,5 1:13,5
sód (Na)  [mg] 71 89 76 82 82
potas (K) [mg] 286 290 329 315 315
1,0 (Na) : 2,1 (K) 1:4 1:3,3 1:4,3 1:3,8 1:3,8
żelazo (Fe)  [mg] 0,53 0,86 0,78 0,83 0,83
magnez (Mg)        [mg] 18 22 24 24 24
mangan (Mn)  [mg] 0,01 0,027 0,027 0,028 0,028
selen (Se) [mcg] 6,6 8,2 8,5 8,1 8,1
cynk (Zn)  [mg] 2,33 3,24 2,55 3,06 3,06
miedź (Cu)  [mg] 0,094 0,102 0,11 0,109 0,109
fluor (F)  [mcg]

Witaminy

w 100g j.m. Cielęcina
mostek

Cielęcina
szponder
(żebra)
Cielęcina
polędwica
Cielęcina
kawałki
tłuste
i chude
Cielęcina
mielona
A (retinol) [mcg]
0 0 0 0
B1 (tiamina)  [mg] 0,07 0,08 0,08 0,08
B2 (ryboflawina) [mg] 0,23 0,3 0,27 0,27
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg]
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 1,13 1,36 1,31 1,31
B6 (pirydyna) [mg] 0,42 0,49 0,41 0,41
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 12 13 13 13
B12 
(cyjanokobalamina)
[mcg] 1,29 1,27 1,34 1,34
C (kwas askorbinowy) [mg] 0 0 0
0
[iu] 0
E (alfa-tokoferol)  [mg] 0,21 0,25 0,26 0,26
K1 (filochinon)  [mcg]
J (cholina) [mg]
cukier  [g]
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy)
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Cielęcina
mostek

Cielęcina
szponder
(żebra)
Cielęcina
polędwica
Cielęcina
kawałki
tłuste
i chude
Cielęcina
mielona
nasycone    [g]  5,896 3,71 3,35 2,79 2,79
jednonienasycone [g] 7,164 3,43 3,04 2,57 2,57
wielonienasycone [g] 0,952 0,63 0,51 0,48 0,48
cholesterol  [mg] 71 82 78 82 82
n-3 [g] 0,052 0,06 0,06 0,04 0,04
n-6 [g] 0,824 0,48 0,39 0,36 0,36
n-3 : n-6 1:15,9 1:8 1:6,5 1:9 1:9

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Cielęcina
mostek

Cielęcina
szponder
(żebra)
Cielęcina
polędwica
Cielęcina
kawałki
tłuste
i chude
Cielęcina
mielona
kwas asparaginowy
(Asp, D)
[g] 1,507 1,627 1,645 1,669 1,669
alanina (Ala, A) [g] 1,040 1,121 1,134 1,151 1,151
histydyna (His, H) [g] 0,634 0,684 0,692 0,702 0,702
kwas glutaminowy
(Glu, E)
[g] 2,764 2,983 3,016 3,060 3,060
glicyna (Gly, G) [g] 0,897 0,969 0,98 0,994 0,994
hydroksyprolina (Hyp) [g]
seryna (Ser, S) [g] 0,654 0,707 0,715 0,725 0,725
prolina (Pro, P) [g] 0,729 0,787 0,796 0,808 0,808
arginina (Arg, R) [g] 1,029 1,109 1,121 1,138 1,138
walina (Val, V) [g] 0,964 1,042 1,054 1,069 1,069
leucyna (Leu, L) [g] 1,389 1,501 1,517 1,54 1,54
izoleucyna (Ile, I) [g] 0,861 0,929 0,939 0,953 0,953
treonina (Thr, T) [g] 0,763 0,824 0,833 0,845 0,845
lizyna (Lys, K)  [g] 1,439 1,554 1,571 1,594 1,594
metionina (Met, M) [g] 0,408 0,44 0,445 0,452 0,452
tyrozyna (Tyr, Y) [g]
fenyloalanina (Phe, F) [g] 0,704 0,761 0,769 0,781 0,781
cysteina (Cys, C) [g]
tryptofan (Trp) [g] 0,176 0,191 0,193 0,196 0,196
tauryna7 [mg] 40,0 40,0 40,0 40,0 40,0

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] literatura wykładowa dla studentów weterynarii 
[2] ile-kalorii.pl
[3] nutritionanalyser.com
[4] valori-alimenti.com 
[5] ricette-calorie.com
[6] pl.wikipedia.org 
[7] „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003