Algi (wodorosty), sól himalajska i inne dodatki do diety fretek… Algi jako nieliczne z roślin zawierają w swoim składzie taurynę, choć w śladowej ilości, a ponadto są naturalnym źródłem sodu, potasu, jodu oraz innych minerałów i witamin…

Uwaga!

  • suszone algi najlepiej zmielić w młynku do postaci proszku

Więcej w tym temacie przeczytaj w zakładce DODATKI PODSTAWOWE

Składniki pokarmowe

w 100g
 j.m.  Spirulina
suszona
Algi [agar]
suszone
Algi [kelp]
surowe
Algi [wakame]
surowe
Sól
himalajska
kalorie
[kcal]
[kj] 
325
1 361
306
1 281
43
180
45
188
woda  [%] 5,2 8,7 81,6 80 0,2
sucha masa [%] 94,8 91,3 18,4 20
białko  [%] 61,24
[64,4]
6,2
[6,79]
1,7
[9,24]
3,0
[15,0]
tłuszcze  [%] 8,15
[8,6]
0,3
[0,33]
0,6
[3,26]
0,6
[3,0]
1,6-3,2 : 1 7,5:1
20,7:1
2,8:1
+
5:1
węglowodany [%] 26,8
[28,27]
80,9
[88,61]
9,6
[52,17]
9,1
[45,5] 
włókno  [%] 4,0 7,7 1,3 0,5
popiół [%] 7,0 3,9 6,6 7,2 99,8

Minerały

w 100g j.m. Spirulina
suszona

Algi [agar]
suszone
Algi [kelp]
surowe
Algi [wakame]
surowe
Sól
himalajska
wapń (Ca) [mg] 134 625 168 150 120
fosfor (P)  [mg] 132 52 42 80
1,2-2,2 : 0,9-1,2 1,02:1 12:1 4:1 1,88:1
sód (Na)  [mg] 1 174 102 233 872 39 200
potas (K) [mg] 1 527 1 125 89 50 230
1,0 : 1,2-2,1 1:1,3 1:11 2,62:1 17,44:1 170:1
żelazo (Fe)  [mg] 31,9 21,4 2,8 2,2 0,7
magnez (Mg)        [mg] 218 770 121 107 61
mangan (Mn) [mg] 2,1 4,3 0,2 1,4
selen (Se) [mcg] 8,1 7,4 0,7 0,7
cynk (Zn)  [mg] 2,2 5,8 1,2 0,4 0,08
miedź (Cu)  [mg] 6,8 0,6 0,1 0,3
fluor (F)  [mcg]
chlorek [mg] 59 800

Witaminy

w 100g j.m. Spirulina
suszona

Algi [agar]
suszone
Algi [kelp]
surowe
Algi [wakame]
surowe
Sól
himalajska
A (retinol) [mcg]
[iu]
191,4
638
0
34,8
116
108
360
1260
4200
B1 (tiamina)  [mg] 2,7 0 0,1 0,1 0,1
B2 (ryboflawina)  [mg] 4,1 0,2 0,2 0,2 0,2
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 14,4 0,2 0,5 1,6 0,9
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 3,9 3,0 0,6 0,7 0
B6 (pirydyna) [mg] 0,4 0,3 0 0 0,1
B7 (H, biotyna)    [mg]
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 105 580 180 196 13
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 0 0 0 0 0
C (kwas askorbinowy)  [mg] 11,3 0 3 3 35
D [mcg]
[iu]
E (alfa-tokoferol)  [mg]
[iu] 
5,6
8,36
5
7,46
0,9
1,0
K1 (filochinon)  [mcg] 28,6 24,4 66 5,3
J (cholina) [mg] 73,9 63,3 12,8 13,9
cukier  [g] 3,5 3,0 0,6 0,7
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze

w 100g
 j.m.  Spirulina
suszona

Algi [agar]
suszone
Algi [kelp]
surowe
Algi [wakame]
surowe
Sól
himalajska
nasycone  [g]  3,0 0,1 0,2 0,1
mirystynowy c14:0 [%] 0,084 0,003 0,031 0,007
palmitynowy c16:0 [%] 2,795 0,055 0,110 0,117
margarynowy c17:0 [%]
stearynowy c18:0 [%] 0,086 0,003 0,086 0,006
arachidowy c20:0 [%]
dokozanowy c22:0 [%]
lignocerynowy c24:0 [%]
jednonienasycone [g] 0,8 0,0 0,1 0,1
palmitoleinowy n-7
cis c16:1
[%] 0,367 0,009 0,004 0,019
c17:1 [%]
oleinowy n-9
cis c18:1
[%] 0,389 0,009 0,086 0,020
oktadecenowy n-9
trans c18:1
[%]
eikozenowy n-9
cis c20:1
[%] 0 0,009 0 0,020
erukowy n-9
c22:1
[%] 0 0 0 0
wielonienasycone [g] 2,3 0,1 0,0 0,2
linolowy n-6
[LA] c18:2
[%] 1,404 0,004 0,020 0,010
γ-linolenowy n-6
[GLA] c18:3
[%]
a-linolenowy n-3
[ALA] c18:3
[%] 0,922 0,001 0,004 0,002
stearynowy n-3
[STA] c18:4
[%] 0 0 0,004 0
eikozadienowy n-6
cis c20:2
[%]
dihomo γ-linolenowy
n-6 [DGLA] c20:3
[%]
arachidonowy n-6
[AA] c20:4
[%] 0 0,010 0,012 0,021
eikozapaentaenowy
n-3 [EPA] c20:5
[%] 0 0,087 0,004 0,186
n-3
c22:5
[%] 0 0 0 0
dokozahexaenowy
n-3 [DHA] c22:6
[%] 0 0 0 0
cholesterol  [mg] 0 0 0 0
fitosterole [mg]
n-3 [g] 0,922 0,088 0,008 0,188
n-6 [g] 1,404 0,004 0,020 0,010
n-3 : n-6 1:1,52 22:1 1:2,5 18,8:1

Aminokwasy

w 100g
 j.m.  Spirulina
suszona

Algi [agar]
suszone
Algi [kelp]
surowe
Algi [wakame]
surowe
Sól
himalajska
kwas asparaginowy
(Asp, D)  
[g] 6,488 0,125 0,179
alanina (Ala, A)  [g] 5,056 0,122 0,136
histydyna (His, H) [g] 1,215 0,024 0,015
kwas glutaminowy
(Glu, E)  
[g] 9,393 0,268 0,199
glicyna (Gly, G)  [g] 3,471 0,100 0,112
hydroksyprolina (Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 3,358 0,098 0,078
prolina (Pro, P)  [g] 2,668 0,073 0,092
arginina (Arg, R)  [g] 4,645 0,065 0,092
walina (Val, V)  [g] 3,933 0,072 0,209
leucyna (Leu, L)  [g] 5,541 0,083 0,257
izoleucyna (Ile, I)  [g] 3,594 0,076 0,087
treonina (Thr, T)    [g] 3,326 0,055 0,165
lizyna (Lys, K)  [g] 3,387 0,082 0,112
metionina (Met, M) [g] 1,287 0,025 0,063
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 2,894 0,026 0,049
fenyloalanina (Phe, F)  [g] 3,110 0,043 0,112
cystyna (Cys, C)  [g] 0,742 0,098 0,028
tryptofan (Trp)  [g] 1,040 0,048 0,035
tauryna8 [mg] 0,64-1,66 0,64-1,66 0,64-1,66 0,64-1,66 0

* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne  

 

Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] ile-kalorii.pl
[2] nutritionanalyser.com
[3] valori-alimenti.com 
[4] ricette-calorie.com
[5] quoky.com
[6] nutritioninfoods.com
[7] nutritiondata.com
[8] „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003
[9] himalaya salz – UIS Umweltinstitut Synlab GmbH. Weiden