Tłuszcze zwierzęce są kolejnym, zaraz po białkach (proteinach), głównym składnikiem diety fretki, które dostarczają niezbędnych składników pokarmowych oraz energii… Głównym źródłem tłuszczu zwierzęcego jest samo mięso, które zawiera go od 3 do 55%…

Fretka może otrzymywać tłuszcz z następujących produktów:

  • tłuszcz z tkanki zwierzęcej, w tym: sadło, łój, słonina –  3-100 % tłuszczu
  • jajka – ok. 11 % tłuszczu
  • twarogi – 1-9 % tłuszczu
  • mleko pełne owcze lub kozie – 4-7 % tłuszczu
  • masło krowie, owcze, kozie – 82% tłuszczu
  • ryby – 0,1-13 % tłuszczu
  • oleje zwierzęce (z ryb) – 80-100 % tłuszczu

Jak widzimy tłustość mięsa jest w dość szerokim przedziale od 3 do 55%, a zapotrzebowanie fretki w zależności od wieku i pory roku oscyluje pomiędzy 20 a 35%… Gdy skarmiamy fretkę:

  • mięsem chudym, tj. żabie udka lub piersi kurczaka, to konieczna jest dodatkowa suplementacja tłuszczu do wymaganego poziomu
  • mięsem tłustym, włącznie ze skórą, tj. kaczka, gęś, nutria, wołowina, to dodatkowa suplementacja tłuszczu nie jest konieczna

W przypadku konieczności dodatkowej suplementacji tłuszczu możemy posiłkować się następującymi produktami:

  • świeży łój, słonina, sadło, np. tłuszcz gęsi, kaczy, wołowy (kwas linolenowy) – gdy fretka nie wykazuje dysfunkcji wątroby, trzustki lub dróg żółciowych
  • świeże masło i tłuste śmietany (wit. A, kwas linolenowy) – krowie, kozie, owcze – unikamy wszelkich produktów UHT oraz roślinnych zamienników (sojowe, ryżowe mleko dla kociaków, margaryn roślinnych) – gdy fretka ma leczoną wątrobę, trzustkę lub drogi żółciowe

Możemy spotkać się również z produktami przetworzonymi lub komercyjnymi:

  • sproszkowany tłuszcz wołowy
  • smalec wieprzowy (kwas linolenowy i arachidonowy) jest produktem przetworzonym, poddanym obróbce cieplnej

Jednak w diecie fretek, starajmy się unikać produktów przetworzonych…




Oleje

Kolejnym tłuszczowym dodatkiem, jakim możemy się posiłkować w diecie fretki są oleje rybie, czyli zwierzęce tłuszcze w postaci płynnej… Olej rybi dodajemy nie z uwagi na to, że jest tłuszczem, ale jako źródło kwasów NNKT, w szczególności kwasów z grupy n3… Oleje rybie, nie mylić z tranem, powstają z mięsa i ości, różnią się składem w zależności od:

  • gatunku kryla/ryby
  • miejsca bytowania
  • sposobu odżywiania
  • stopnia rozwoju gonad

W diecie fretkowej możemy stosować olej z kryla, łososia lub innych gatunków ryb, z przewagą kwasów n-3 nad kwasami n-6, gdyż podajemy je po to, aby wyrównać ich stosunek w diecie mięsnej, gdzie obecnie wynosi on 10:1 (n6:n3), często nawet 20:1, a powinien być maksymalnie 4:1 z tendencją do 1:1…

Ilość kwasów tłuszczowych NNKT w diecie fretki powinna stanowić 15-23% (mniej niż 1/4) całego tłuszczu… Samo mięso ma odpowiednią ilość kwasów NNKT w swoim składzie, zwłaszcza tych zwierząt, które są chowane na wolnych wybiegach i otrzymują naturalne pokarmy, tj. dziczyzna… Obecny chów zwierząt często zaczyna wykorzystywać również dodatki paszowe wzbogacone o n3…  Wyjątek stanowią mięsa sklepowe z przemysłu mięsnego, otrzymane ze zwierząt karmionych paszą komercyjną… Te mięsa musimy uzupełnić o kwasy tłuszczowe n3, w czym może nam pomóc olej rybi i/lub zamiennie wcześniej wspomniany olej lniany

Najważniejszą sprawą, o której należy pamiętać, to to, że olej rybi powinien być olejem bardzo dobrej jakości, np. Swanson Krill Oil lub Grizzly Salmon Oil, a także powinien być:

  • tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia
  • kupowany w miejscu (sklepie, aptece), gdzie jest przechowywany w zaciemnionych lodówkach (takich jak do wina)… sami też przechowujemy taki olej w domu w lodówce, nawet gdy jest jeszcze zamknięty (olej podlega szybkiemu psuciu, tzw. jełczenie, pod wpływem powietrza, światła i temperatury)
  • kupowany w mniejszych butelkach (100-250ml), gdyż ma krótki okres ważności (gorzkawy smak oznacza, że olej jest bliski terminu ważności lub był wcześniej źle przechowywany i należy go wyrzucić)
  • o dużej zawartości n3 a małej zawartości n6
  • z przewagą kwasu EPA nad DHA
  • z małą ilością pestycydów i metali ciężkich

Oleju rybiego podajemy bardzo mało w zależności od jego składu i ilości n3, około 1ml max 2ml na fretkę / na całodobowy posiłek (gdy mamy tylko jedną fretkę możemy użyć strzykawki 2 lub 5ml do odmierzenia odpowiedniej dawki i podać fretce…


Trany

Poniżej przykłady tranów komercyjnych z przeznaczeniem dla zwierząt… Osobiście ich nie polecam, gdyż są mieszane z niewskazanymi olejami roślinnymi, nie są też olejami z pierwszego tłoczenia… A z uwagi na bardzo małą ilość jaką stosujemy w diecie fretek, lepiej kupić tran w aptece, jakości ludzkiej, w kapsułkach i podawać fretce bezpośrednio po wyciśnięciu z żelowej otoczki, np. MÖLLER’S TOTAL… ;-)

Trany, to również oleje rybie, ale z innej części ciała, czyli z wątroby, np. dorsza, rekina… W diecie fretek możemy stosować trany bezsmakowe (broń boże o smaku cytrynowym, czy innym!), ale ich suplementacja jest całkowicie inna niż innych olejów z uwagi na bardzo duże ilości witaminy D i A…

Aby nie przedawkować tych witamin, możemy użyć maksymalnie 0,5ml tranu rybiego na 1kg mięsa (należy sprawdzać skład pod względem zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) i nie podajemy go maluchom poniżej 12 tygodnia życia, gdyż może skutkować zaburzeniem gospodarki wapniowo-fosforanowej i doprowadzić do krzywicy – w przypadku przedawkowania!

Trany, najlepiej podawać w okresie jesienno-zimowym i na przedwiośniu podczas linienia jako uzupełnienie diety w niezbędne witaminy i mikroelementy, wspomagające wymianę okrywy włosowej, tj. witaminy D, A i z grupy B oraz cynk i inne


 

Ważne!

Najlepiej jak tłuszcze zwierzęce będą:

  • urozmaicone (używać wiele gatynków zwierząt) – cały czas stawiamy na różnorodność w diecie fretek!
  • odpowiednio przechowywane (mięsa tłuste powinny być z używane w pierwszej kolejności, ich czas mrożenia max. 3 miesiące)
  • dodatkowo suplementowane olejem z ryb lub lnianym, bardzo dobrej jakości: pochodzących z pierwszego tłoczenia na zimno i bez zbędnych substancji „uszlachetniających”, przechowywanych w lodówce z uwagi na łatwość ich utleniania i szybkie jełczenie

Uwaga!

  • unikamy olei rafinowanych i uwodornionych, co można sprawdzić „testem lodówkowym” – takie oleje w lodówce gęstnieją
  • unikamy tłuszczów zjełczałych (utlenionych) i zepsutych, gdyż możemy doprowadzić do chorób wątroby i nerek oraz innych narządów wewnętrznych
  • unikamy olei z dużą ilością metali ciężkich i pestycydów (czytamy składy! a gdy ich brak, nie kupujemy oleju)
  • nie należy stosować wyłącznie olei rybich z wyłączeniem roślinnych, zwłaszcza w przypadku samic ciężarnych, karmiących oraz rosnących szczeniąt – grozi poważnymi komplikacjami w rozwoju mózgu maluszków!12

– – –

Zaburzenia ustrojowe w niedoborze NNKT

  • zmiany skórne:
    – zwiększona przepuszczalność skóry
    – zmniejszone wydzielanie gruczołów łojowych (łuszczenie się skóry)
    – hiperplazja nabłonkowa
    – odbarwienie skóry
  • masa ciała:
    – spadek przyrostu
  • krążenie:
    – powiększenie serca
    – osłabienie kurczliwości mięśnia sercowego
    – zwiększenie łamliwości naczyń włosowatych i zwiększenie przepuszczalności
    – zmiany załamka QRS w EKG
    – wzrost zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w surowicy krwi
    – spadek zawartości triacylogliceroli i fosfolipidów w surowicy krwi
  • nerki:
    – wzrost masy narządu
    – zmiany martwicze
    – krwiomocz
    – nadciśnienie nerkowe
  • płuca:
    – nagromadzenie się cholesterolu
  • wątroba:
    – wzrost masy narządu
    – wzrost zawartości triacylogliceroli i fosfolipidów w tkance wątrobowej
  • gruczoły dokrewne:
    – nadnercza – wzrost masy narządu u samców i zmniejszenie u samic
    – tarczyca – zmniejszenie masy narządu
  • reprodukcja:
    u samic:
    – zaburzenia owulacji
    – resorpcja płodu
    – zahamowanie laktacji
    u samców:
    – zmiany degeneracyjne nabłonka kanalików nasiennych
    – bezpłodność
  • metabolizm:
    – zmiany w składzie kwasów tłuszczowych większości tkanek
    – zaburzenia transportu cholesterolu
    – wzrost zawartości cholesterolu w wątrobie, nadnerczach i tkance skórnej
    – zmniejszenie stabilności lipoprotein błon komórkowych
    – przyśpieszenie obrzmienia mitochondriów
    – zmniejszenie syntezy ATP w mitochondriach serca i wątroby
    – zmniejszenie biosyntezy prostagladyn – zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów
    – zwiększenie wrażliwości na zakażenia bakteryjne
    – zmniejszenie odporności na działanie promieni X
    – zmniejszenie ostrości wzroku
    – osłabienie napięcia mięśniowego
    – wzrost spożycia wody
    – zwiększone przyjmowanie pokarmów, przy zmniejszonej retencji azotu w ustroju

Wpływ nadmiaru NNKT na ustrój

Zbyt duża podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyną:

  • powstawania nowotworów
  • obniżonego ciśnienia
  • a także niedokrwistości
  • ścieńczenie skóry, tzw. papierowa/pergaminowa skóra
  • zalegania treści pokarmowej w jelicie cienkim oraz mas kałowych w jelicie grubym, co powoduje zmianę flory bakteryjnej w jelitach – dochodzi wówczas do powstawania ciał rakotwórczych – stwierdzono, że bakterie jelitowe odgrywają określoną rolę w powstawaniu raka gruczołu sutkowego u samic
  • zatykania kosmków jelitowych, a co za tym idzie zubożonego wchłaniania i przyswajania wartości odżywczych z pokarmu

Toksyczne są również nienasycone hydroalhadenty powstające na skutek utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one wpływ na stabilność błon komórkowych, ich przepuszczalność, funkcjonowanie i aktywność enzymów występujących w błonach…

 

by
Ana
ad
20 11 2011
ed
16 01 2018
Foto
1) ferretta.pl
Literatura
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] szkolnictwo.pl
[12] „Different ratio between n-6 and n-3 fatty acids in diets for lactating mink (Mustela vison) dams – effect on milk and kit tissue fatty acid composition", Mette Ulf Hansen1,2, Mikael Lassén1, Anne Helene Tauson2, Hilmer Sørensen3 and Tove Clausen4, 1 Danish Agricultural Advisory Service, National Centre, Fur Animals, Udkærsvej 15, 8200 Århus N, Denmark. *Corresponding author: muh@landscentret.dk, 2 The Royal Veterinary and Agricultural University, Department of Animal and Veterinary Basic Sciences, Grønnegaarsdvej 3, 1870, Frederiksberg C, Denmark. 3 The Royal Veterinary and Agricultural University, Department of Chemistry and Biometry, Thorvaldsensvej 40, 1871 Frederiksberg C, Denmark. 4 Danish Fur Breeders Research Center, Herningvej 112C, Tvis, Holstebro, Denmark, VIII International Scientific Congress in Fur Animal Production - ‘s-Hertogenbosch, The Netherlands, 15-18 September 2004
Uwaga!
  • © Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment strony nie może być kopiowany i wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez zgody autora! • All rights reserved or Some rights reserved!