W diecie fretek możemy również stosować owoce morza i ryby, ale podaż tych łakoci traktujemy jako marginalny dodatek, który może się kształtować na poziomie do 1-5% całej mieszanki…

Możemy stosować różne odmiany słodkowodnych i morskich ryb, raków, krewetek, małż, kawioru…






Ryby

Ryby są dobrym źródłem chudego mięsa, można je podawać okazjonalnie i należy je dobrze wyczyścić przed podaniem… Podajemy kawałek ryby bez ości, najlepiej osobno, nie mieszając z mięsem…

Przeważnie polecane są ryby słodkowodne i morskie, wolne od tiaminazy, tj.:

  • szproty
  • sardele
  • węgorz
  • pstrąg
  • szczupak
  • łosoś
  • dorsz
  • flądra
  • halibut
  • sola

* unikajmy dużych ryb, gdyż w nich najbardziej kumulują się metale ciężkie i inne niebezpieczne dla zdrowia i życia zwierząt 

Uwaga!

  • w przypadku używania ryb tłustych, tj.: makrela, śledź, łosoś, szproty, flądra oraz mrożony tuńczyk, należy uważać podobnie jak w przypadku koniny i odpowiednio suplementować witaminę E, gdyż można doprowadzić do choroby żółtego tłuszczu – Yellow fat diseases, zwana także steatitis – zbyt niska podaż witaminy E w diecie wysokotłuszczowej może zaowocować problemami ze wzrokiem, rozmnażaniem i mięśniami 
  • należy także pamiętać, że większość ryb, zwłaszcza karpiowatych i karpiopodobnych zawiera tiaminazę, enzym, który niszczy witaminę B1 (tiaminę), jej niedobór może objawiać się:
    – biegunką i torsjami
    – apatią i zmęczeniem
    – brakiem apetytu
    – zaburzeniami przewodu pokarmowego
    – zaburzeniami układu nerwowego
    – niewydolnością krążenia  
  • ryby zawierają również nicienie, które wywołują robaczycę serca, płuc i mózgu
  • w mięsie niektórych ryb morskich występuje tlenek trójmetyloaminy [triox], jest to niebiałkowy związek azotowy (tzw. wyciągowy), który powoduje wiązanie żelaza w postać nie przyswajalną przez organizm, skutkuje to anemią i szeregiem objawów niedoboru żelaza (gotowanie zmienia triox w trójmetyloaminę, która nie ma już właściwości anemiotwórczych)
  • większość gatunków ryb jest także skażona metalami ciężkimi, tj. rtęć, brom lub chemikaliami, tj.: PCB, dioksyna i pestycydami – DDT 
  • ponadto produkty pochodzenia rybnego, zwłaszcza mączki rybne, stosowane w karmach przemysłowych są konserwowane środkiem ethoxyquin E324 (zakazany w żywności dla ludzi) – pestycyd owadobójczy, który może powodować nowotwory, niewydolność wątroby
  • mączki rybne mogą być także skażone mikotoksynami 
  • nadmiar jodu znajdującego się w pokarmach pochodzenia rybnego może powodować nadczynność tarczycy
  • nadmiar magnezu z ryb może powodować choroby układu moczowego
  • ryby są obok mięsa kurzego, najbardziej alergizującym produktem, mogącym doprowadzić do astmy i/lub zapalenia płuc
  • fretki nie ewoluowały do spożywania ryb, zwłaszcza morskich czy oceanicznych [11]

Tak więc bardzo ostrożnie z serwowaniem ryb fretkom…

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Warning – The Very Food Your Pet is Addicted to May Contain This Deadly Preservative” Dr. Karen Becker, Healthy Pets, healthypets.mercola.com, 2012

  • Fretki nie ewoluowały do spożywania ryb, zwłaszcza morskich czy oceanicznych… Lekarze weterynarii ostrzegają przed karmami zawierającymi w swoim składzie duże ilości ryb i/lub mączek rybnych z uwagi na następujące obciążenia: – skażenie metalami ciężkimi, tj. rtęć, brom lub chemikaliami, tj.: PCB, dioksyna i pestycydami – DDT – konserwowanty, tj.:ethoxyquin E324 (zakazany w żywności dla ludzi) – pestycyd owadobójczy, który może powodować nowotwory, niewydolność wątroby – skażenie mikotoksynami – niedoborem witaminy E – nadmiar jodu mogący powodować nadczynność tarczycy – nadmiar magnezu mogące powodować choroby układu moczowego – produkt alergizujący prowadzący do astmy, zapalenia płuc