Generalnie, zdrowe maluszki i starsze oraz dorosłe frety nie mają problemu z gryzieniem mięsa i kości, czy to w postaci “całej”, czy mniejszych kawałkach… Dlatego najlepiej jak naszykujemy im właśnie takie mieszanki mięs, składające się albo z całych (mniejszych) i poćwiartowanych tuszek (większych) zwierząt z małym dodatkiem (do 20%) mięs bez kości, tj. cielęcina, jagnięcina, koźlina, wołowina czy konina oraz dziczyzna…

Skład mieszanek mięsno-kostnych

Komponując mieszanki dla fretki, powinniśmy pamiętać o poniższych wskazówkach:

W gramach kształtowałoby się to następująco [na 1kg mieszanki]:

Musimy jeszcze pamiętać, że na każdy 1kg mieszanki mięsno-kostnej powinniśmy dodać:

  • 30g hemoglobiny wołowej
  • 0,5g tauryny
  • 0,2g soli himalajskiej
  • 0,5g alg/wodorostów morskich
  • 4g mielonego siemienia lnianego
  • 35-40g żółtek kurzych (2szt.) lub 10 jajek przepiórczych

W przypadku, gdy na mieszankę składają się tuszki w całości (z wnętrznościami), to nie suplementujemy dodatków, oprócz żółtka, które traktujemy jako smakołyk (max 1 szt. na tydzień lub 1 jajko przepiórcze co drugi dzień, na jedną fretkę)…

Przygotowanie mieszanki mięsno-kostnej

  • kupujemy mięso z kością wg proporcji  







  • ćwiartujemy za pomocą np. tasaka






  • następnie kroimy na mniejsze kawałki o wielkości 3-5cm






  • dodajamy frecie „frykasy” 




  • wszystko razem mieszamy

  • porcjujemy i zamrażamy

Oczywiście gatunki mięs i ich ilości dostosowujemy do własnych potrzeb, pojemności zamrażarki, pory roku (tłuściej na koniec lata i jesień, mniej tłusto na zimę, przedwiośnie i wiosnę)… 

Wielkość porcji

Przed porcjowaniem naszych mieszanek mięsno-kostnych musimy obliczyć wielkość dziennej dawki na każdą fretkę i podzielić na ilość posiłków… Niestety, ilość pożywienia dla fretki ma tendencję zmienną, zależną od wieku fretki, jej wielkości oraz pory roku… Maluszki do 8 miesiąca życia jedzą 2x więcej, a starsze fretki powyżej 5 lat jedzą 2/3 porcji dorosłych osobników…

Zakłada się, że dorosła fretka (powyżej 12 miesiąca życia) zjada dziennie od 5 do 10% wagi swojego ciała, średnio 7,5%… Biorąc za wzorcową fretkę o wadze 1000g, otrzymujemy porcję:

  • 150g na dobę dla fretki rosnącej [od 7 tygodnia do 12 miesiąca życia]
  • 75g mięsa na dobę dla fretki dorosłej [powyżej 12 miesiąca życia]
  • 50g na dobę dla fretki starszej [powyżej 5 roku życia]

Tak więc przygotowując się do mrożenia mięsiwka, musimy szykować porcje, które będą dzienną dawką podzieloną na dwie (dla fretek dorosłych i starszych) lub trzy-pięć części (dla maluchów, które muszą mieć więcej, mniejszych posiłków)…

Powyższe wielkości porcji mogą mieć wahania okresowe rzędu 20-30%:

  • przełom zimy i wiosny – mniej
  • przełom lata i jesieni – więcej

Serwowanie jednej porcji mięsa

Na każdy posiłek musimy użyć świeżej porcji mięsa, najlepiej wyciągnąć taką porcję wcześniej i zostawić w lodówce do odmrożenia, gdy podajemy jeden posiłek, to wyciągamy kolejną porcję na drugi:

  • używamy świeżych mięs lub odmrażamy porcję na jeden posiłek poranny lub wieczorny [ok.500-600g – porcja dla 12 dorosłych fretek]
  • dodajemy wodę, dodatki i suplementy mineralno-witaminowe (żółtko drobiowe lub 3 jajka przepiórcze, pół łyżeczki masła lub 36% śmietany, lub jogurtu naturalnego; łyżkę (6ml) oleju z kiełków pszenicy, lnianego albo łososiowego (byle nie tranu – olei z wątroby ryb); łyżeczkę mielonego siemienia lnianego; 1/3 łyżeczki tauryny, hemoglobiny i drożdży; pozostałe suplementy witaminowo-mineralne [ilość dodatków i innych suplementów jest określona dla 500-600g porcji surowego mięsa z kością (12 fretek), należy ją odpowiednio zmniejszyć do ilości posiadanych „ogonków” – podzielić przez 12 i pomnożyć przez ilość fretek]

  • wszystko razem mieszamy

  • serwujemy swojej fretce w dużej, ciężkiej misce, aby nie mogła jej przewrócić

  • podajemy 2, 3 posiłki dziennie w zależności od pory roku, wieku i zapotrzebowania fretki
  • maluszki muszą dostawać 5-6 posiłków dziennie w większych ilościach, aby nie biły się między sobą o jedzenie

Uwaga!

  • pamiętaj o urozmaiceniu mięs i podrobów oraz suplementów witaminowo-mineralnych
  • nigdy nie łącz suplementów witaminowo-mineralnych i innych dodatków, o podobnym działaniu, stosuje się je zamiennie, raz jedne raz drugie
  • nie stosuj diet monotematycznych, złożonych z samej wołowiny, podrobów lub piersi kurczaka, taka dieta może doprowadzić do poważnych schorzeń fretki, tj.: niewydolność nerek
  • jeżeli nie zastosujesz w diecie fretki kości musisz zapewnić jej suplementy wapniowe z małą ilością fosforu, np. zmielone skorupki jaj lub mączki kostne
  • nie wylewaj krwistej wody, która zostaje po odmrożeniu porcji mięsa w niej jest dużo witamin i innych składników odżywczych, ponownie wymieszaj ją z podawanym mięsem i innymi dodatkami
  • w diecie maluszków podroby stosujemy bardzo ostrożnie, z uwagi na możliwość przedawkowania witamin, dotyczy to szczególnie wątróbki bogatej w witaminę A i D
  • nie podawaj fretce mięsa gotowanego na parze lub w mikrofali – tracisz wszystkie witaminy i aminokwasy zawarte w mięsie, w przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania (w tym przypadku witaminy i inne składniki są wypłukiwane do wody i w niej pozostają)

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006