Podrobami nazywa się narządy wewnętrzne zwierząt… Spełniają one w organizmie zwierzęcym różnorodne funkcje i dlatego ich skład chemiczny oraz właściwości organoleptyczne są niejednakowe… Zależnie od wartości odżywczej, smakowej i przydatności kulinarnej podroby można podzielić na cztery klasy:

  • I – wątroby, mózgi
  • II – nerki, serca, ozory
  • III – płuca, żołądki, przedżołądki, śledziony, flaki
  • IV – głowy, nogi, wymiona, ogony

Do podrobów najcenniejszych pod względem odżywczym należą: wątroba, mózgi, nerki, ozory, serca i płuca…

Dieta naszych fretek powinna być urozmaicona i nie powinno w niej zabraknąć podrobów wszystkich gatunków zwierząt jakie już wymieniałam, tj.: serca, żołądki, móżdżki, nerki, ozory, wątroba… Osobiście, ze względu na małą przydatność żywieniową, nie stosuję: płuc, przedżołądków, śledziony, flaków, głów i wymion… Oczywiście musimy zachować odpowiednie proporcje i użyć maksymalnie 15% podrobów w odniesieniu do wagi całego mięsa, ale jeszcze musimy zadbać o odpowiednie proporcje w samych podrobach:

  • żołądki, ozory 60% (ok. 90g na 1kg mięsa)
  • serca 20% (ok. 30g na 1kg mięsa)
  • wątroba, nerki 20% (ok. 30g na 1kg mięsa)

Wątroba

Wątroba zawiera białka wysokowartościowe, żelazo, duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (B1, B2, PP, B12), trochę witaminy C…





Serca

Serca zarówno pod względem struktury tkanek, jaki wartości odżywczej można porównać do nerek i ozorów… Serca są bogate w witaminy z grupy B, szczególnie dużo znajduje się w nich witaminy PP… Mają one wyższą wartość energetyczną aniżeli ozory i nerki ze względu na większą zawartość tłuszczu…






Żołądki

Żołądki to głównie białko i śladowe ilości witamin i minerałów, głównie witamina C, fosfor, potas, sód…



Mózg

Mózg zawiera mniej wysokowartościowego białka, więcej natomiast kolagenu i elastyny, jest on dobrym źródłem fosforu związanego z tłuszczem i wapnia… 

Nerki

Nerki, zwane także cynadrami, dostarczają duże ilości wysokowartościowego białka, jednak trudniej strawnego, witaminy A i B oraz niewielkie ilości wapnia, fosforu i żelaza…




Ozory

Ozory, podobnie jak nerki, mają tkankę zbitą o dużej zawartości wysokowartościowego białka i witaminy PP…

Płuca

Płuca są zbudowane z mięśni gładkich i dużej ilości sprężystej tkanki łącznej… Dostarczają mało wysokowartościowego białka, zawierają natomiast dużo elastyny i kolagenu, w związku z czym wymagają długiego gotowania i są ciężko strawne…

Śledziony, głowy, nogi, ogony

Śledziony, głowy, nogi, ogony — zawierają dużo kolagenu i elastyny, niewielkie ilości wartościowego białka, składników mineralnych, tłuszczów i ciał wyciągowych…


Uwaga!

  • nigdy nie stosujemy podrobów jako głównej diety fretki, np. same serca i żołądki!
  • zmieniajmy gatunki mięs i podrobów, aby jak najbardziej urozmaicać dietę fretki
  • z uwagi, na fakt, iż podroby zawierają duże ilości witamin i minerałów można je stosować tylko w małych ilościach (15%) i po ukończeniu przez fretkę 12 tygodnia życia – łatwo przedawkować i doprowadzić do hiperwitaminozy
  • wszystkie podroby zawierają ciała wyciągowe oraz dużą ilość cholesterolu i dlatego niewskazane są przy różnych schorzeniach, np. miażdżycy naczyń krwionośnych

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ferretta [admin]AnastazjaAnia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość
Ania

Hej. Słuchajcie jak często dajecie swoim ogonkom podroby? Codziennie w porcji jak to wypada na mieszankę ok15%na całość mieszanki miesno kostnej czy raczej raz w tygodniu dorzucacie do jedzonka jako dodatek?

Anastazja
Gość
Anastazja

Ja zazwyczaj przy 1,5 kg krolika, 500g kurczaka, 400 gr kaczki, indyka itp podroby daje : 100 g serduszek, 100 g zoladkow i kilka kawałków watrobki wiec daje w malych ilosciach do calej mieszanki