Kości surowe lub mięsne

Nieodzownym składnikiem freciej diety są kości w każdej surowej postaci… Gdy kupujemy całe tuszki danego gatunku mięsa, to nie musimy dodatkowo suplementować kości lub innych preparatów zastępczych, gdyż są bogate w wystarczającą ich ilość  (od 10% [przepiórka], poprzez 18% [królik] do 34% [kura])… Podaż kości w diecie fretki powinna kształtować się właśnie w podobnym uśrednionym przedziale, czyli od 10 do 20% na dzień (20% szczeniaki, a około 5% starsze fretki)…

Tylko w przypadku kupowania samego mięsa (np. wołowiny) musimy dokupić kości mięsne, tzw. korpusy lub porcje rosołowe… 

Do cało-tuszowych gatunków można zaliczyć:

  1. pisklaki (uwaga z długoterminowym mrożeniem kilkudniowych tuszek, gdyż późniejsze skarmianie nimi może doprowadzić do stłuszczenia wątroby)
  2. przepiórki
  3. gołębie
  4. perliczki
  5. króliki i zające
  6. nutrie
  7. tuszki mysie i szczurze (w całości z sierścią oraz wnętrznościami)
  8. żabie udka w całości







Do kości mięsnych można zaliczyć:

  1. korpusy kurze, indycze, gęsie, kacze
  2. jagnięce, cielęce, koźlęce – drobne żeberka, giczki, itp.




Uwaga!

Należy pamiętać, iż nie podaje się kości:

  • gotowanych w całości, gdyż pękają na ostro oraz tracą wszelkie składniki odżywcze i mineralne
  • wieprzowych, które mogą być źródłem choroby Aujeszkyego (chA)

Zalety kości

  • są głównym źródłem, szpiku kostnego, łatwo przyswajalnego wapnia i innych składników mineralno-witaminowych
  • bardzo dobrze rozprawiają się z kamieniem nazębnym
  • mogą stanowić nawet 15-35% diety (więcej w okresie laktacji i rozwoju, coraz mniej z wiekiem) 
  • mogą być serwowane w całości, w mniejszych kawałkach (2-5cm) lub mielone
  • nie podaję skrzydełek drobiowych (unikam kości pustych w środku, bez szpiku kostnego, które pękają na ostro – skrzydełka wykorzystuje w postaci mielonej)
  • zbyt duża ilość kości w diecie nie zostanie strawiona i przyswojona przez organizm fretki, co łatwo zauważyć gdyż kupsztale są wtedy twarde, suche i białe

Substytuty kości

Wiele razy słyszę stwierdzenie „… Nie daję kości bo moja fretka ich nie je, nie lubi, zostawia, może się zatkać lub przebić…” … A prawda jest taka, że każda zdrowa fretka już od 3 tygodnia życia powinna otrzymywać w swojej diecie surowe kości, a nawet więcej, potrafi je jeść!…

Kości są niezbędne do utrzymania równowagi wapniowo-fosforanowej oraz zdrowego uzębienia fretki i powinny być w codziennej diecie, nie raz na tydzień lub raz na miesiąc…

Chore fretki, maluszki (3-5 tygodniowe) oraz staruszki, mogą mieć problemy z trawieniem i przyswajaniem całych kości… Frecie maluszki (3-5 tygodniowe) i starsze fretki oraz te z chorobami układu pokarmowego powinny otrzymywać kości w postaci zmielonej, która zwiększy ich strawność i przyswajalność…

Wyjątkiem są fretki z chorobami nerek, które zamiennie zamiast kości powinny otrzymywać wapń w formie substytutu, jakim są mielone skorupki jaj lub komercyjne preparaty wapniowe, tj. mączka kostna [węglan wapnia, Kalzium Plus], preparaty o małej lub całkowitym braku fosforu w swoim składzie… Wapń z tych dodatków żywieniowych „wiąże” cząsteczki fosforu, pozwalając „odetchnąć” nerkom, które nie nadążają z oczyszczaniem organizmu z tego minerału (przyczyna: suplementacja samego mięsa bez kości i innych zamienników wapniowych)…

Skład skorupki jajka oraz ich wchłanialność i przyswajalność przez organizm jest bardzo podobna jak kości (z jednej łyżeczki sproszkowanych skorupek, otrzymujemy około 750-800mg wapnia pierwiastkowego, czyli przyswajalnego przez organizm, plus inne mikroelementy: magnez, bor, miedź, żelazo, mangan, molibden, siarkę, krzem, cynk, itp. – w sumie 27 elementów)… Jednorazowa suplementacja wapnia nie powinna przekroczyć 500mg, gdyż organizm nie obsłuży większej ilości – a dawkę 400mg najlepiej rozłożyć na kilka posiłków…

Uwaga!

  • oblanie skorupek jaj wrzątkiem czyni całą kurację skorupkami bezsensowną, a nawet może mieć odwrotny skutek – pamiętajmy, że wapń organiczny poddany obróbce w wysokiej temperaturze zmienia się w nieprzyswajalny wapń nieorganiczny, a więc jest dla organizmu kolejną toksyną – nie trzeba też usuwać błonki, ponieważ zawiera ona ważne składniki odżywcze dla stawów
  • najlepiej stosować skorupki ze świeżych jaj od szczęśliwych kur (z wolnego wybiegu)
  • jajka przed stłuczeniem należy dokładnie umyć i wytrzeć do sucha
  • skorupki należy wysuszyć w normalnej temperaturze powietrza i zmielić w młynku do kawy na proszek (wysoka temperatura powoduje rozpad przyswajalnego wapnia organicznego na nieprzyswajalny wapń nieorganiczny)
  • sproszkowane skorupki należy przechowywać w zakręcanym słoiczku, w którym aktywność biologiczną zachowują najdłużej, bo dwa tygodnie
  • niezużyte w ciągu dwóch tygodni skorupki należy wyrzucić i wykonać świeże
  • strach przed salmonellą: Salmonella nie jest bakterią chorobotwórczą, więc nie wywołuje choroby infekcyjnej. Tak zwane zatrucie Salmonellą jest zatruciem pokarmowym spowodowanym antygenami wchodzącymi w skład komórek tych bakterii. Pojedyncze bakterie nie są w stanie spowodować zatrucia pokarmowego. Żeby było ono możliwe, Salmonella musi występować w dużych ilościach, a więc musi się rozmnożyć na odpowiedniej pożywce. Jako pożywkę Salmonella preferuje potrawy zawierające surowe jaja – majonezy, kremy, lody, a także galaretki, pasztety, pierogi. Skorupki jaj nie są pożywką dla tych ani innych bakterii, więc w zupełności wystarczy dokładnie je umyć.

Konsekwencja

„… Moja fretka nie lubi kości…”… My również wielu rzeczy nie lubimy, ale jemy je z rozsądku lub wielu innych przyczyn… Podobnie jest z fretkami raz zje kość, raz ją zostawi, ale to nie znaczy że powinniśmy zaprzestać ich podawania…

Osobiście, od 4 lat skarmiam kośćmi całe stado dorosłych fretek i maluszków, i mogę poświadczyć, iż żadna zdrowa fretka nie miała z tym problemów, typu: nie chce, nie umie zjeść, ma za małe zęby, czy że się nią zatkała lub przebiła… Nawet ośmio tygodniowe maluszki, skarmiane od małego suchą karmą, czyli nie znające surowej diety, pierwsze co robią w moim domu, to dobierają się do mięsa właśnie z kością, nie wspomnę o własnych, które zaczynają oskubywanie żabich udek już w wieku 3-4 tygodni…

Fretki, mają czasami problemy przy kościach miękkich, korpusowych, które czasami nabijają się na trzonowce (miałam 3 takie przypadki, w których uczestniczyłam i osobiście ściągałam taką kość z uzębienia moich fretek, ale podejrzewam, że w przypadkach, których nie widziałam, fretki poradziły sobie same, grzebiąc łapką w pyszczku)… W brew pozorom, fretki najlepiej rozprawiają się nawet z bardzo twardymi kośćmi, a efektem są tylko pozostałości w formie „drzazg”…

Oczywiście, nikt Wam nie zagwarantuje, że przebicie kością jest niemożliwe i że nigdy się nie zdarzy… Zdarza się, ale jest stosunkowo rzadkie i przeważnie jest skutkiem zaniedbania:

  • w przypadku maluszków najczęstszą przyczyną zadławień lub przebić kością jest podanie zbyt małej ilości pokarmu, o którą maluchy muszą się bić, wtedy łatwo o wypadek po łapczywym połknięciu całego kawałka mięsa z kością lub nawet samego mięsa
  • podanie gotowanej kości (pękającej na ostro po przegryzieniu przez zwierzaka)
  • podanie kości pustych (pneumatycznych)

I może zakończyć się negatywnymi skutkami, ale i suchą chrupką fretka potrafi się udławić lub zakrztusić „gerberkiem”… ;-p

Ciekawostki

Zawartość kości w tuszkach zwierzęcych:

  • przepiórka od 8,5 do 11,5%
  • myszka od 8,5 do 12,9%
  • szczurek od 9,8 do 14,8% 
  • królik od 16% do 20%
  • gęś 19%
  • indyk 21%
  • kaczka 28%
  • kurczęta 32%
  • kura 34%
  • jagnię od 15 do 21%
  • wołowina 14%
  • człowiek od 12 do 13,5%

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] www.bioslone.pl
[12] nourishedmagazine.com.au