Wiele osób prosi mnie o przykładowe przepisy mieszanek mięsno-kostnych dla swoich fretek… 

Tak naprawdę, ograniczeni jesteśmy tylko i wyłącznie cenowo… To od nas zależy, ile miesięcznie chcemy wydać na swoje ukochane zwierzę, czy 90zł., czy 120zł., a może chcemy zaszaleć i wydać 180zł. na wyżywienie jednego ogonka… Zarówno, to tańsze, jak i to droższe menu musi być odpowiednio skomponowane… ;-)

Poniżej przedstawię kilka propozycji, ale nie bójcie się sami komponować, to proste, byle trzymać się reguł i zasad wypracowanych już przez innych…

Po pierwsze

Zawsze pamiętajmy o naszej „wzorcowej myszce” i składnikach pokarmowych w suchej masie (bez wody) i [mokrej masie]:

lp.  składniki pokarmowe sucha masa [%] mokra masa [%]
1  białko zwierzęce [protein] 44-70 11-18
2  tłuszcz zwierzęcy [fat] 8-30 2-7,5
3  węglowodany [carbohydrate] 1-5 0,25-1,25
4  popiół [ash] 8-13 2-3,25
5  woda [moisture] 0 75 

I starajmy się komponować diety oparte o powyższe wartości odżywcze w codziennych pokarmach naszych fretek…

Po drugie

Biorąc pod uwagę pierwsze „przykazanie”, komponując dietę fretki, powinniśmy pamiętać również o poniższych wskazówkach:

W gramach kształtowałoby się to następująco [na 1kg mieszanki]:

Po trzecie

Pamiętaliśmy o pierwszym i drugim „przykazaniu”, to musimy jeszcze pamiętać, że na każdy 1kg mieszanki mięsno-kostnej powinniśmy dodać:

  • 30g wątroby
  • 20g hemoglobiny wołowej
  • 0,5g tauryny
  • 0,2g soli himalajskiej
  • 0,5g alg/wodorostów morskich
  • 4g mielonego siemienia lnianego
  • 35-40g żółtek kurzych (2szt.) lub 10 jajek przepiórczych

W przypadku, gdy na mieszankę składają się tuszki w całości (z wnętrznościami), to nie suplementujemy dodatków, oprócz żółtka, które traktujemy jako smakołyk (max 1 szt. na tydzień lub 1 jajko przepiórcze co drugi dzień, na jedną fretkę)

Przepis 1

 lp.   składniki  rodzaj   %  [g] [pln]
1.  tuszka królika z kością  jasne 55,55 1 500 40,50
2.  uda kacze z kością i skórą różowe 18,52 500 19,00
3.  wołowina II klasy  czerwone  11,11 300 4,80
4.  żołądki kurze jasne 7,41 100 0,90
5.  serca indycze jasne 60 0,72
6.  wątroba królicza jasne 40 0,40
7.  tauryna 0,05 1,25 0,60
8.  hemoglobina 2,78 75 2,70
9.  mielone siemię lniane 0,37 10 0,30
10.  sól himalajska 0,02 0,5 0,10
11.  algi morskie 0,05 1,3 0,10
12.  jajka przepiórcze (11szt.) 4,07 110 4,95
  suma:   100        2 700       75,00
  dzienna porcja 75g/1kg masy ciała1     36     2,092
  dzienna porcja 100g/1kg masy ciała1 27 2,782

Dodatki:

  • dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
  • 0,5ml oleju roślinnego (max 1 ml) dziennie na fretkę 
  • 0,5ml tranu rybiego (z polecanych) na 1kg mięsa
  • woda

Przepis 2

 lp.   składniki  rodzaj   %  [g]  [pln]
1.  tuszka nutrii z kością  jasne 56,61 2 000 40,00
2.  uda kurze z kością i skórą  jasne 14,15 500 5,00
3.  żabie udka jasne 7,08 250 12,00
4.  tuszka gołębia różowe 7,08 250 12,00
5.  żołądki indycze jasne 5,66 200 2,40
6.  serca kurze jasne 2,83 100 1,00
7.  żółtka (6szt.) 3.40 120 3,00
8.  hemoglobina 2,83 100 3,50
9.  mielone siemię lniane 0,37 13 0,40
   suma:   100        3 533        79,30
  dzienna porcja 75g/1kg masy ciała1 47 1,692
  dzienna porcja 100g/1kg masy ciała1     35     2,272

Dodatki:

  • dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
  • 0,5ml oleju roślinnego (max 1 ml) dziennie na fretkę 
  • 0,5ml tranu rybiego (z polecanych) na 1kg mięsa
  • woda

Przepis 3

 lp.   składniki  rodzaj   %   [g]  [pln]
1.  żabie udka  jasne 21,74 250 12,00
2.  tuszka gołębia  różowe 21,74 250 12,00
3.  tuszka przepiórki ciemne 21,74 250 12,00
4.  szczur 17,39 200 7,50
5.  myszki 4,35 50 18,00
6.  larwy mącznika [ml] 4,35 50 3,50
7.  żółtka (2szt.) 3,48 40 1,00
8.  hemoglobina 2,61 30 0,45
9.  mielone siemię lniane 2,87 33 1,15
   suma:   100        1 153       67,60
  dzienna porcja 75g/1kg masy ciała1 15 4,512
  dzienna porcja 100g/1kg masy ciała1    12   5,632

Dodatki:

  • dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
  • 0,5ml oleju roślinnego (max 1 ml) dziennie na fretkę 
  • 0,5ml tranu rybiego (z polecanych) na 1kg mięsa
  • woda

Przepis 4

 lp.   składniki  rodzaj   %   [g]  [pln]
1.  uda kurze z kością i skórą  jasne 13,42 500 5,00
2.  uda indycze bez kości i skóry  jasne 13,42 500 9,00
3.  korpus kaczy (kości i skóra) różowe 26,85 1 000 8,00
4.  szyjki indycze jasne 26,85 1 000 9,00
5.  cielęcina II klasy czerwone 5,37 200 9,00
6.  sarnina mielona  (biosk, as-pol) ciemne 5,37 200 2,00
7.  jajka przepiórcze (20szt.) 5,37 200 9,00
8.  hemoglobina 2,95 110 3,85
9.  mielone siemię lniane 0,40 15 0,42
   suma:   100       3 725       55,30
  dzienna porcja 75 g/1kg masy ciała1 50 1,112
  dzienna porcja 100g/1kg masy ciała1     37     1,502

Dodatki:

  • dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
  • 0,5ml oleju roślinnego (max 1 ml) dziennie na fretkę 
  • 0,5ml tranu rybiego (z polecanych) na 1kg mięsa
  • woda

Uwaga!

  • najlepsze jest podawanie świeżego mięsa bez obróbki termicznej (bez mrożenia, gotowania), wtedy tracimy mało witamin i aminokwasów
  • nie nadużywamy olei z wątrób ryb, można przedawkować witaminę A i D (max 0,5ml na 1kg mięsa!)
  • w przypadku stosowania całych tuszek nie stosujemy zbyt wielu dodatkowych suplementów witaminowo-mineralnych, tj. tauryna, algi, sól (najlepiej himalajska)
  • nie musimy odmierzać co do grama danego składnika (lepiej troszkę mniej niż za dużo)
  • nie musimy komponować dużych diet (3-5kg), możemy komponować mieszankę na 1kg i na krótszy czas (7 dni)
  • w przypadku stosowania samego mięsa bez kości musimy dodawać ich zamienniki oraz suplementy witaminowo-mineralne, tj. hemoglobina wołowa, mielone siemię lniane (jako węglowodany), tauryna, algi, sól (najlepiej himalajska)
  • wyrzucamy resztki jedzenia z poprzedniego posiłku

1) wielkość porcji zależna od wieku fretki, jej wielkości oraz pory roku
2) cena szacunkowa, zależna od regionu kraju, miejsca zakupu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.it
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006